ΣΕ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΚΛΙΜΑ Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ Η ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ

 

 

  • Κ. Μπλούχος, Θ. Ξανθόπουλος και Χ. Κεφαλίδου ανέλαβαν και επίσημα καθήκοντα

 

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΘΗΝΑ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

Σε πανηγυρικό κλίμα, το πρωί της Τετάρτης 17 Ιουλίου 2019, πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας των νέων Βουλευτών, όπως αναδείχθηκαν από τη ψήφο των πολιτών στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Οι Δραμινοί Βουλευτές κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος (Ν.Δ.), κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) και κ. Χαρά Κεφαλίδου (ΚΙΝΑΛ) ανέλαβαν και επίσημα τα καθήκοντά τους. Για τους μεν δύο πρώτους η διαδικασία ήταν πρωτόγνωρη, καθώς εκλέχτηκαν για πρώτη φορά, ενώ για την κ. Κεφαλίδου ήταν μια γνωστή διαδικασία, καθώς η τρέχουσα θητεία είναι η τρίτη της (2009-2012 και 2015-2019 οι πρώτες δύο).

Από νωρίς όλοι οι Βουλευτές κατέφθαναν στο Κοινοβούλιο για την ορκωμοσία. Η εφημερίδα «Εργασία… συν» και ο περιφερειακός τηλεοπτικός σταθμός «ΕΝΑ Channel» βρέθηκαν από νωρίς στο περιστύλιο της Βουλής, καταγράφοντας την είσοδο των Βουλευτών στο κτήριο, καθώς και δηλώσεις από μέλη του Κοινοβουλίου, αλλά και από μέλη της Κυβέρνησης. Προσερχόμενος ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ευχήθηκε σε όλους «καλή δύναμη». Ανάμεσα σε όσους μίλησαν στο μικρόφωνο του ENA Channel ήταν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Βουλευτής Ν. Καβάλας της Ν.Δ. κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και συγγραφέας κ. Βασίλης Βασιλικός και η Βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην Υπουργός κ. Όλγα Κεφαλογιάννη. Επίσης μίλησαν οι νέοι Βουλευτές του Ν. Δράμας κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος και κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, οι Νέοι Βουλευτές του Ν. Καβάλας κ. Μακάριος Λαζαρίδης (Ν.Δ.) και κ. Τάνια Ελευθεριάδου (ΣΥΡΙΖΑ), οι πρώην Υπουργοί κ. Γιάννης Αμανατίδης και κ. Κατερίνα Νοτοπούλου, καθώς και ο Βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής κ. Γιάννης Ξανθόπουλος.

Στη δήλωσή του στο ΕΝΑ Channel ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Δράμας κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος σημείωσε: «Η συγκίνηση είναι πάρα πολύ μεγάλη. Οι στιγμές είναι μοναδικές, αντιλαμβάνεστε, για ανθρώπους της περιφέρειας σαν εμάς. Πιστεύω ότι το βάρος της ευθύνης είναι μεγάλο, αλλά θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε». Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δράμας κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στο ΕΝΑ Channel, ανέφερε: «Είναι μια στιγμή συγκινησιακής φόρτισης. Μια προσπάθεια που έγινε είχε ευτυχή κατάληξη. Ευχαριστώ τους πολίτες της Δράμας που με ανέδειξαν Βουλευτή, μια εξαιρετικά τιμητική θέση για μένα και την οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ Δράμας». Σε ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο η Βουλευτής Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας κ. Χαρά Κεφαλίδου επεσήμανε: «Στη νέα Βουλή που ξεκινά είναι μεγάλη ευθύνη η επιστροφή στην κοινοβουλευτική ευπρέπεια, ο σεβασμός των θεσμών της Δημοκρατίας και ο πολιτικός διάλογος για το καλό της χώρας. Μέλημα όλων να τιμήσουμε την ψήφο του ελληνικού λαού».

 

Το κτήριο της Βουλής, το εντευκτήριο και οι διάδρομοι, αλλά και στη συνέχεια τα θεωρεία της αίθουσας της Βουλής ήταν κατάμεστα, καθώς πολλοί από τους Βουλευτές επέλεξαν να ζήσουν αυτές τις πρώτες τους στιγμές της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου με μέλη των οικογενειών τους και στενούς φίλους και συνεργάτες. Από τους 300 Βουλευτές οι 112 είναι νέοι, ενώ οι γυναίκες είναι 62 και οι άντρες 238.

 

Την εναρκτήρια συνεδρίαση διηύθυνε ο προσωρινός Πρόεδρος, που σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στον Κανονισμό είναι ο Β’ Αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής και εν προκειμένω ο κ. Γιώργος Βαρεμένος.

 

Με θρησκευτικό όρκο ορκίστηκε η πλειοψηφία των βουλευτών. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, αφού ολοκλήρωσε την ορκωμοσία, πήρε για πολύ λίγο το λόγο και ευχήθηκε στους Βουλευτές καλή δύναμη και επιτυχία στο έργο τους. Στη συνέχεια, όπως προβλέπεται, ορκίστηκαν στο Κοράνι οι τρεις Μουσουλμάνοι Βουλευτές που προέκυψαν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Τέλος, δόθηκε πολιτικός όρκος από αυτούς που επιθυμούσαν να ορκιστούν κατ’ αυτόν τον τρόπο. Όσον αφορά τους τοπικούς Βουλευτές, ο κ. Μπλούχος και η κ. Κεφαλίδου ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο και ο κ. Ξανθόπουλος με πολιτικό.

 

Η εκλογή νέου Προεδρείου

Την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Βουλής σχετικά με την εκλογή νέου Προέδρου. Νέος Πρόεδρος της Βουλής εκλέχτηκε ο Βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος έλαβε διακομματική στήριξη. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 298 ψηφισάντων ο κ. Τασούλας έλαβε 283 ψήφους, αριθμός ρεκόρ, στηριζόμενος από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25. Παρών δήλωσε η Κ.Ο. του Κ.Κ.Ε..

Στη συνέχεια, υπό την προεδρία του νέου Προέδρου κ. Τασούλα, πραγματοποιήθηκε νέα συνεδρίαση με θέμα ημερήσιας διάταξης την εκλογή Αντιπροέδρων, Κοσμητόρων και Γραμματέων του Σώματος. Από την πλευρά της Ν.Δ. εξελέγησαν οι κ.κ. Νικήτας Κακλαμάνης, Χαράλαμπος Αθανασίου και Θανάσης Μπούρας, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δημήτρης Βίτσας, από το ΚΙΝΑΛ ο κ. Οδυσσέας  Κωνσταντινόπουλος, από την Ελληνική Λύση ο κ. Απόστολος Αβδελάς και από το ΜέΡΑ25 η κ. Σοφία Σακοράφα. Συνολικά ψήφισαν 295 Βουλευτές και για όλους τους Αντιπροέδρους καταγράφηκε στήριξη από περισσότερα από ένα κόμματα. Πάντως ξεχώρισε η «επίδοση» του κ. Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος ψηφίστηκε από 290 συναδέλφους του, ενώ 5 Βουλευτές ψήφισαν «παρών».