Σε ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του Κ.Κ.Ε. αναφέρονται τα εξής:

Με τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ακυρώνεται η απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας και Θράκης που απέρριπτε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της εξόρυξης χρυσού στις Σάπες Ροδόπης, αίτημα που καθίσταται εκ νέου «εκκρεμές», δρομολογούνται άμεσα πολύ αρνητικές εξελίξεις για το λαό της περιοχής.

Οι αγώνες, οι μαζικές κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής για το εδώ και μια 20ετία σχεδιαζόμενο έγκλημα κατάφεραν τη σοβαρή καθυστέρηση αυτών των εξελίξεων σε Σάπες και Πέραμα. Με το ίδιο πείσμα όμως εμμένουν και τα κοράκια – χρυσοθήρες, αφού τα κέρδη είναι τεράστια και οι πλάτες από Ε.Ε. και κυβερνήσεις εξασφαλισμένες.

Η «δικαίωση» της θυγατρικής της Eldorado Gold Inc. στηρίχθηκε:

  • Στη διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης να «ξεπαγώσει» τέτοιου είδους επενδύσεις με βάση και τις δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού αμέσως μετά τις προηγούμενες εθνικές εκλογές.
  • Στο νομοθετικό της έργο που υλοποιεί τη στρατηγική της ΕΕ για την «πράσινη μετάβαση» και με την οποία συμφωνούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ (περιβαλλοντικός νόμος 4685/2020 που προβλέπει fasttrack διαδικασίες έγκρισης των ΜΠΕ, ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό της προστασίας περιοχών Natura, δυνατότητα αλλαγής χρήσης γης, νέος θεσμός «πιστοποιημένων ιδιωτών αξιολογητών» για τις ΜΠΕ, όπως και ο νέος κλιματικός νόμος του 2021).
  • Στον Περιφερειακό Χωροταξικό Σχεδιασμό που σύμφωνα και με το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης αποδεικνύεται – όπως έγκαιρα οι δυνάμεις του Κ.Κ.Ε. στο Περιφερειακό Συμβούλιο είχαν αναδείξει – σε πραγματικό «Δούρειο Ίππο». Στην απόφαση του ΣτΕ ρητά καταγράφεται: «από το συνδυασμό των εν λόγω προβλέψεων …προκύπτει ότι η Διοίκηση τελεί σε επίγνωση των βλαπτικών επιπτώσεων στο περιβάλλον… Αυτές όμως οι παραδοχές όχι απλώς δεν οδήγησαν το ΠΠΑΜΘ (ενν. Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού ΑΜΘ) να αποκλείσει σε κάθε περίπτωση τις εν λόγω εξορυκτικές δραστηριότητες αλλά αντιθέτως το ίδιο το ΠΠ εντάσσει τη “συνετή” διαχείριση φυσικών πόρων της Περιφέρειας …στην αναπτυξιακή διαδικασία».
  • Στην ίδια την απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας και Θράκης που παρότι απέρριψε τη ΜΠΕ, το σκεπτικό της στηρίχθηκε στις «αρχές» της Ε.Ε. για την «προστασία του περιβάλλοντος» και στις κίβδηλες διακηρύξεις για την «κοινωνική συνοχή», τη «συμμετοχή των φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης στη λήψη αποφάσεων» (σύμβαση Aarhus), τη «σύγκρουση διαφορετικών αναπτυξιακών χαρακτηριστικών της περιοχής», τις «αναλύσεις σχέσεως κόστους – οφέλους». Σε ένα πλαίσιο δηλαδή που κάθε άλλο παρά αντιτίθεται στους στόχους που έχουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι για την καπιταλιστική ανάπτυξη.

Ο λαός της περιοχής μπορεί με νέες αποδείξεις να βγάλει στέρεα συμπεράσματα:

  • Η ίδια η πολιτική της Ε.Ε. και η εξειδίκευσή της από τις εκάστοτε κυβερνήσεις δε δίνει δεκάρα για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού, του φυσικού περιβάλλοντος. Αυτό εκτός των άλλων αποδείχθηκε περίτρανα και την περίοδο της πανδημίας!
  • Κάθε κυβέρνηση που διαδέχεται την προηγούμενη, συνεχίζει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική αφού κινείται στο ίδιο κοινό πλαίσιο εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων. Εδώ πρέπει να αναζητήσουμε την αιτία γιατί και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάργησε τον απαράδεκτο Μεταλλευτικό Κώδικα που δεν αποκλείει κατηγορηματικά την εξόρυξη του χρυσού.
  • Ανεξάρτητα από επιμέρους αποφάσεις και ενέργειες, όλα τα γρανάζια αυτού του κράτους υπηρετούν την πολιτική που επιβάλει η μεγέθυνση της κερδοφορίας των ομίλων. Άλλωστε είναι το «δικό τους» κράτος! Για αυτό και όποια τρύπα αφήνει ανοιχτή το ένα γρανάζι (Αποκεντρωμένη)… έρχεται το άλλο (ΣτΕ) να την κλείσει!
  • Από κάθε άποψη (ανταποδοτική λειτουργία, χωροταξικός σχεδιασμός, τοπική φορολογία, διαχείριση κοινοτικών πόρων κλπ) η Τοπική Διοίκηση ως κρατικό όργανο υπηρετεί την ίδια πολιτική ακόμα και όταν φαινομενικά αντιτίθεται στο ένα ή το άλλο επιχειρηματικό σχέδιο. Επί της ουσίας δεν έχει ως κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας του λαού αλλά στέκεται στο πλευρό ομίλων που δραστηριοποιούνται σε άλλους, ανταγωνιστικούς κλάδους της οικονομίας (πχ τουρισμός, ενέργεια κ.ά.).
  • Καπιταλιστική ανάπτυξη σημαίνει σε κάθε περίπτωση κέρδη για τους λίγους και βάσανα για το λαό. Κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και δικαιώματα του λαού (εργασιακά, κοινωνικά, ποιότητα ζωής, υγεία κλπ) είναι έννοιες ασυμβίβαστες. Το παράδειγμα των μεταλλείων της Χαλκιδικής με τις απολύσεις, τη γενίκευση των «ελαστικών» σχέσεων εργασίας, την εντατικοποίηση και το ρήμαγμα των εργασιακών δικαιωμάτων δείχνει ποια «ανάπτυξη» έχει να περιμένει ο λαός.

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό της περιοχής σε αγωνιστική ετοιμότητα. Να παρθούν εδώ και τώρα πρωτοβουλίες ενάντια στα σχέδια εξόρυξης του χρυσού. Μόνο η συντονισμένη πάλη των εργαζομένων και του λαού μπορεί να αποτρέψει αυτά τα σχέδια. Σε αντιπαράθεση με τη λογική των δήθεν «ανταποδοτικών» οφελών και της δήθεν «αειφόρου» ανάπτυξης.

Βρισκόμαστε σταθερά απέναντι στην παραχώρηση του ορυκτού πλούτου και ιδιαίτερα του χρυσού σε μονοπωλιακούς ομίλους, πολύ περισσότερο που μια τέτοια επένδυση εγκυμονεί σοβαρούς περιβαλλοντικούς και άλλους κινδύνους για τους κατοίκους και την περιοχή, δημιουργεί άμεσα και μακρόχρονα προβλήματα στην υγεία των κατοίκων, προβλήματα στον υδροφόρο ορίζοντα, καταστρέφει καλλιέργειες. Και από αυτή την άποψη, θα πλήξει ολόκληρη την περιοχή, τον αγροτικό της πλούτο, γενικότερα τον φυσικό της πλούτο, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τον τουρισμό. Με πρώτα θύματα τους αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους, τους εργαζόμενους αυτών των τομέων και κλάδων.

Ο ορυκτός πλούτος της χώρας είναι λαϊκή περιουσία και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παραχωρείται σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου μπορεί να γίνει σε όφελος του λαού μόνο στα πλαίσια της εργατικής εξουσίας που θα κοινωνικοποιήσει τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τις υποδομές και τη γη, τον ορυκτό πλούτο και τους φυσικούς πόρους. Σε αυτή τη νέα οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα με κεντρικό σχεδιασμό, εργατικό και κοινωνικό έλεγχο παίρνει προτεραιότητα η προστασία του περιβάλλοντος, η υγεία του λαού.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε.