Ο Στέλιος Πέτσας χαρακτήρισε μη ρεαλιστικό το ενδεχόμενο να αρθούν τα μέτρα κατά του κορονοϊού την 1η Δεκεμβρίου, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως είναι δύσκολο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό καθώς το επιδημιολογικό φορτίο δεν είναι εναρμονισμένο από περιφέρεια σε περιφέρεια

Η άρση του lockdown στο τέλος του μήνα έχει πάψει να υφίσταται ως δεδομένο και πλέον, αυτό που προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση, είναι να ανοίξει σταδιακά κάποιους τομείς της οικονομίας, για να μην παραλύσουν πλήρως, αλλά και τα σχολεία, που ανεβαίνουν καθημερινά τον Γολγοθά του webex. Ο Στέλιος Πέτσας χαρακτήρισε μη ρεαλιστικό το ενδεχόμενο να αρθούν τα μέτρα κατά του κορονοϊού την 1η Δεκεμβρίου, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως είναι δύσκολο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό καθώς το επιδημιολογικό φορτίο δεν είναι εναρμονισμένο από περιφέρεια σε περιφέρεια.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Πέτσας εξήγησε πως η άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει σταδιακά, πρώτα με το άνοιγμα των σχολείων και μετά με το λιανεμπόριο. Αναφορικά με τα σχολεία, τόνισε πως θα εξεταστούν οι εισηγήσεις των ειδικών για να ανοίξουν σταδιακά οι βαθμίδες της εκπαίδευσης. Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο αλλαγής στους έξι τρόπους μετακίνησης και τυχόν περιορισμό στον επιτρεπόμενο αριθμό SMS στο 13033, ο κ. Πέτσας είπε πως η εισήγηση του καθηγητή Βατόπουλου για αυστηρότερα μέτρα έγινε στη βάση ότι τα μέτρα δεν είχαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Εξέφρασε πάντως μια συγκρατημένα αισιόδοξη άποψη ότι βάσει της εικόνας φαίνεται να υπάρχει περιορισμός της διασποράς του κορονοϊού.

«Η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει με προσοχή και θα εξακολουθήσουν να ισχύουν περιορισμοί» είπε ο κ. Πέτσας, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης των SMS για τις μετακινήσεις και της απαγόρευσης κυκλοφορίας για κάποιες ώρες. Σε ό,τι αφορά στις επιτάξεις, ανέφερε πως η συζήτηση αυτή έχει γίνει από τον περασμένο Μάρτιο και τον Απρίλιο. «Κάποια στιγμή που χρειάζεται άμεση ανταπόκριση και δεν την έχεις, τότε υπάρχει πάντα στο τραπέζι η λύση της επίταξης ιδιωτικών κλινικών και γιατρών», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως η διαχείριση των πόρων είναι ευθύνη του υπουργείου Υγείας.

Για το μεγάλο «αγκάθι» της εστίασης δεν απάντησε ευθέως κι άφησε να πλανάται μια αβεβαιότητα στην ατμόσφαιρα, λέγοντας ότι «θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν περιορισμοί». Ξεκαθάρισε δε, πως σίγουρα δεν θα υπάρχει δυνατότητα νυχτερινής διασκέδασης, δεν θα υπάρχουν όρθιοι και θα τηρούνται αποστάσεις. Περιορισμένος θα είναι, επίσης, και ο αριθμός των θαμώνων.

Τέλος, ερωτηθείς για το εάν υπάρχει η σκέψη να δοθεί δώρο Χριστουγέννων ή κάποιας μορφής οικονομική ενίσχυση σε γιατρούς και νοσηλευτές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε με στίχο από γνωστό τραγούδι. «Αν μας αντέξει η σκηνή, θα φανεί στο χειροκρότημα», είπε αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν υπάρξει δημοσιονομικό πλεόνασμα, θα δοθεί ενίσχυση.

Πηγή: ethnos.gr