ΑΡΘΡΟ

Του Κωνσταντίνου Μπλούχου

υπ. Βουλευτή Ν.Δ. Νομού Δράμας

«Όχι δε θέλουμε να διαλύσουμε το ΕΣΥ! Δεν ιδιωτικοποιούμε το ΕΣΥ! Το θέλουμε καλύτερο, το θέλουμε πιο δυνατό από ποτέ! – Κυριάκος Μητσοτάκης»

 

Η επιμονή ή η εμμονή κάποιων από εμάς, να θέλουν να μεταφέρουν ξένα «δάνεια» στα μέρη μας, με τον επίπλαστο χαρακτηρισμό «καλές ή βέλτιστες πρακτικές», και να επιδιώκουμε την πιθηκική εφαρμογή τους με απόλυτο τρόπο, αποδεικνύεται ότι είναι στο διηνεκές μια εντελώς άστοχη προσέγγιση. Είτε διότι αλλοτριώνουμε το «δάνειο σχήμα» κατά την εφαρμογή του, είτε διότι δεν υπολογίζουμε ποτέ τις ιδιαίτερες εκείνες μεταβλητές ή τις δικές μας γενικές σταθερές οι οποίες αντιστέκονται και το αποβάλουν!

Διεκδικώντας πάντα κοινούς τόπους και προβάλλοντας πάντα εκείνες τις σταθερές που μας καθορίζουν, οφείλουμε να προσαρμόζουμε τα δεδομένα μας, ανάλογα με τα βιώματα και την ευρύτερη κοινωνικοπολιτισμική θεώρησή μας.

Στο δικό μας κοινωνικοπολιτικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι, είτε συνειδητά ή ασυνείδητα, προεξάρχει πάντα το Πρόσωπο και πάντα θα ομνύουμε στην ιερότητά του.

Ποια η θεώρησή μας λοιπόν για το «Πρόσωπο – Ασθενής»;

Αδιαμφισβήτητα είναι Ιερό. Μάλιστα για εμάς τους υπηρέτες Υγείας, η όλη προσέγγισή μας και η προσπάθειά μας για τη θεραπεία κάθε προσώπου, αποτελεί Ιεροτελεστία!

Οι φιλότιμοι λειτουργοί της Υγείας, συμπάσχουμε και συμπονούμε. Η όποια «παχυδερμική» προσέγγιση, συνήθως κρίνεται απορριπτέα, παρά την εγκυρότητα και την αξιοπιστία της όποιας επιστημοσύνης.

Για όλους εμάς, τα επιστημονικά δεδομένα μπορούν να διευρύνουν το πεδίο της γνώσης, να δυναμώνουν την εγκυρότητά μας, αλλά ποτέ δεν επισκιάζουν τον σεβασμό μας στον ασθενή ούτε ελαχιστοποιούν την προσπάθειά μας ακόμα και για το αδύνατο!

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τον ογκολογικό μας ασθενή [ο ογκολογικός πάσχων διακατέχεται από αγωνία θανάτου, από λαχτάρα ζωής, ενόσω οι συγγενείς και οι οικείοι του διακατέχονται ενίοτε από πανικό και αλλοφροσύνη, από καταστάσεις με πρώιμο ή και μόνιμο θρήνο], απαιτείται όχι ένα ανάλγητο σύστημα, ούτε αδιάφοροι λειτουργοί υγείας.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι αυτοί οι άνθρωποι θέλουν διαρκή και μόνιμη υποστήριξη και μάλιστα πολυεπίπεδη!

Γι’ αυτό κι εμείς οφείλουμε να στοχεύσουμε σε ένα διακριτό μοντέλο υπηρεσιών το οποίο, ναι, λείπει και το οποίο αφορά στη διαρκή στήριξη σε όλες τις δύσκολες φάσεις (του Γολγοθά) αυτών των ασθενών αλλά και των οικείων τους.

  • Με έγκυρη και έγκαιρη και στοχευμένη πρώτη παρέμβαση!
  • Με στοχευμένες και εξατομικευμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις!
  • Με παρηγορητική και ανακουφιστική φροντίδα αν και όταν απαιτηθεί!

Δεν είναι εύκολο – κάθε άλλο! Είναι εφικτό όμως! Απαιτεί στοχοπροσήλωση!

Αυτό φιλοδοξούμε να πετύχουμε!

Το «σύστημά» μας είναι και θα είναι ανθρωποκεντρικό, με τον ασθενή στο επίκεντρο. Η προσπάθειά μας για βελτίωση της φροντίδας και των υπηρεσιών μας είναι και θα είναι διαρκής.

Έμπρακτο παράδειγμα το Νοσοκομείο μας!

Ο εκσυγχρονισμός του και η αναβάθμιση των υπηρεσιών του:

  • Ενεργειακή Αναβάθμιση

5,5 εκατ. (εκτελείται – ΕΣΠΑ)

  • Επέκταση Τ.Ε.Π. & Μ.Ε.Θ.

6,3 εκατ. (χρηματοδότηση από Ταμείο Ανάκαμψης)

  • Υγειονομική Αναβάθμιση Εσωτερικών Χώρων

2,0 εκατ. (εκτελείται – ΕΣΠΑ)

  • Μετεγκατάσταση κλινικών – δημιουργία νέων

2,5 εκατ. (χρηματοδότηση ΕΣΠΑ 2021-2027)

  • Προμήθεια ιατροτεχνολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού

8,5 εκατ. (εκτελέστηκαν) (ΕΣΠΑ) και

3,0 εκατ. (χρηματοδότηση ΕΣΠΑ 2021-2027)

  • Μισθοδοσία έκτακτου προσωπικού covid-19

2 εκατ. (ΕΣΠΑ)

Συνεχίζουμε…

Σταθερά Τολμηρά Μπροστά