ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΡΑΜΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Γ. ΜΟΥΖΑΛΑ

 

  • «Δεν υποσχόμαστε πέργκολες με λουλούδια. Προσπαθούμε, όμως πάρα πολύ σκληρά, μέσα στην τεράστια οικονομική κρίση που έχουμε, να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας, τις ηθικές και τις νομικές»
  • «Νομίζω ότι στη Δράμα η αλληλεγγύη κινηματικά έπαιξε έναν πολύ σημαντικό ρόλο, ώστε μέσα στην κοινωνία να ηρεμήσουν τα πράγματα, η κοινωνία να βοηθήσει σε αυτό»
  • «Δεν έχει άδικο ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας, απλά δεν γνωρίζει ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τουλάχιστον στην ενδοχώρα άλλη δυνατότητα για ιατρική πρωτοβάθμια περίθαλψη»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Επίσκεψη στη Δράμα πραγματοποίησε, την Τρίτη 13 Ιουνίου 2017, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος επισκέφτηκε τη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στη Βιομηχανική Περιοχή Δράμας, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στην Ελλάδα κ. Δανιήλ Εσδρά και το συντονιστή του ΔΟΜ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας κ. Gianluca Rocco. Λίγη ώρα νωρίτερα ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είχε επισκεφθεί τη Δομή Φιλοξενίας των Σερρών.

Ο κ. Μουζάλας περιηγήθηκε στη Δομή Φιλοξενίας της Δράμας, η οποία αποτελείται από 70 διαμερίσματα για σχεδόν 400 άτομα και λειτουργεί με ευθύνη του ΔΟΜ υπό την εποπτεία και το συντονισμό του Υπουργείου, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Αργύρη Πατακάκη, του Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου και των στελεχών του τοπικού ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ.κ. Δημήτρη Καρβούνη, Θεόφιλου Ξανθόπουλου και Σπύρου Τουρτούρη. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Δομή Φιλοξενίας ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ενημερώθηκε για τη λειτουργία της, συνομιλώντας με εργαζόμενους, ενώ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και με φιλοξενούμενους πρόσφυγες.

 

«Η Ευρώπη φάνηκε τσιγκούνα στη μετεγκατάσταση»

Σε δηλώσεις του στα Μ.Μ.Ε., ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλας ανέφερε: «Θυμάμαι την περιοχή όταν πρωτοήρθα και την μεγάλη βοήθεια που έδωσαν οι Δημοτικές Αρχές, η Περιφέρεια και οι κάτοικοι, σε συνθήκες πολύ κακές. Σήμερα είστε σε θέση να κρίνετε, περίπου 8-9 μήνες μετά τη διάλυση της Ειδομένης, την τεράστια αλλαγή. Αξιοπρεπή camp για ανθρώπους που δικαιούνται αξιοπρέπεια από τους Έλληνες, που η αξιοπρέπεια αυτή αντανακλά στο λαό μας. Είναι νομική υποχρέωση. Χωρίς την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όλες τις βαθμίδες της, χωρίς την αγάπη των κατοίκων, χωρίς την προσπάθεια του Στρατού και της Αστυνομίας δεν θα είχαν γίνει αυτά τα πράγματα. Πώς γίναν αυτά τα πράγματα; Γίναν με σχεδιασμό της Κυβέρνησης, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τη βοήθεια των συμβεβλημένων κέντρων του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Και άλλων Μ.Κ.Ο., αλλά το κύριο βάρος έπεσε εδώ. Εφόσον η συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας ισχύει, με την έννοια ότι δεν θα αυξηθούν οι ροές, δεν θα υπάρξει άλλη επιβάρυνση. Θα υπάρξει συνεχής βελτίωση. Άκουσα από τον Αντιπεριφερειάρχη ότι τα παιδιά πάνε σχολείο, ο κόσμος τους έχει καλοδεχτεί. Τώρα παίρνουν cash, που σημαίνει ότι τους δίνεται μια δυνατότητα να κινηθούν, να ψωνίσουν, να είναι πιο άνθρωποι, σαν εμάς. Τους εύχομαι καλή πατρίδα σε αυτούς και καλή πατρίδα σε εμάς».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν προχωράει το πρόγραμμα μετεγκατάστασης των προσφύγων σε χώρες της Ε.Ε., ο κ. Μουζάλας σημείωσε: «Η μετεγκατάσταση αργεί. Ωστόσο να σας πω το εξής. Εγώ δεν έχω το στυλ να καταγγέλλω. Λέμε η μετεγκατάσταση αργεί. Η Ευρώπη φάνηκε τσιγκούνα στη μετεγκατάσταση. Ωστόσο, 12.500 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί. Κάθε μήνα μετεγκαθιστούμε περίπου 700-800-1.000 άτομα. Έχουμε πάρει τη διαβεβαίωση ότι όσοι δικαιούνται μετεγκατάστασης, ακόμη κι όταν λήξει, θα γίνει η μετεγκατάσταση. Νομίζω ότι το κύριο είναι να συνεχίσει.

Επίσης, να σας πω, με την ευκαιρία, ότι έχουμε 12.500 ανθρώπους που τους μετεγκαταστήσαμε στην Ευρώπη. Κάναμε 6.500 επανενώσεις οικογενειών στην Ευρώπη, εκ των οποίων 2.500 ήταν από αυτό το μεταναστευτικό ρεύμα. Και κάναμε και 6.500 οικειοθελείς επιστροφές στη χώρα τους. Προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε σε μια καλύτερη ζωή και να εξασφαλίσουμε συγχρόνως καλύτερη λειτουργία και την καλύτερη διαχείριση του Μεταναστευτικού. Όπως έχω ξαναπεί, το Μεταναστευτικό στην τρίτη γενιά φτιάχνει. Έχει δάκρυ το Μεταναστευτικό, έχει πόνο. Δεν υποσχόμαστε πέργκολες με λουλούδια. Προσπαθούμε, όμως πάρα πολύ σκληρά, μέσα στην τεράστια οικονομική κρίση που έχουμε, να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας, τις ηθικές και τις νομικές. Και κυρίως χρησιμοποιούμε την αλληλεγγύη των ανθρώπων. Και νομίζω ότι στη Δράμα η αλληλεγγύη κινηματικά έπαιξε έναν πολύ σημαντικό ρόλο, ώστε μέσα στην κοινωνία να ηρεμήσουν τα πράγματα, η κοινωνία να βοηθήσει σε αυτό».

 

«Η χρηματοδότηση για αυτή την πρωτοβάθμια περίθαλψη δίνεται απευθείας από την Ε.Ε. και δίνεται μόνο μέσω Μ.Κ.Ο.»

 

Απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας «Εργασία… συν» σχετικά με τη διαμαρτυρία του Ιατρικού Συλλόγου για το γεγονός ότι η πρωτοβάθμια περίθαλψη των προσφύγων έχει αναληφθεί από Μ.Κ.Ο. και όχι από τον ίδιο τον Σύλλογο, ο κ. Μουζάλας δήλωσε:

«Εγώ είμαι γιατρός, όπως ξέρετε, επομένως τους συναδέλφους τους καταλαβαίνω. Και επίσης είμαι απόλυτα πεισμένος ότι είναι η διάθεσή τους να βοηθήσουν. Υπάρχει πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χρηματοδότηση για αυτή την πρωτοβάθμια περίθαλψη δίνεται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δίνεται μόνο μέσω Μ.Κ.Ο.. Μακάρι να ήταν αλλιώς και να μπορούσαμε να το οργανώσουμε αλλιώς. Δεν έχει άδικο ο Ιατρικός Σύλλογος, απλά δεν γνωρίζει ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τουλάχιστον στην ενδοχώρα άλλη δυνατότητα για ιατρική πρωτοβάθμια περίθαλψη. Στα νησιά πετύχαμε μια αλλαγή και από το Σεπτέμβριο θα έχουμε κρατικούς γιατρούς. Δηλαδή γιατρούς που θα έχουν σύμβαση με το Κράτος. Επομένως θα ήθελα να πω στους συναδέλφους ότι καταλαβαίνω το αίτημά τους, την καλή τους προαίρεση σε αυτό το πράγμα. Απλά σε αυτή τη φάση νομικά και χρηματοδοτικά από την Ε.Ε. δεν γίνεται. Ελπίζω σε δεύτερη φάση να το καταφέρουμε».

 

«Η Δράμα είναι προσφυγομάνα και έχει μία ιδιαίτερη ευαισθησία»

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Πατακάκης, στις δηλώσεις του, επεσήμανε: «Από την πρώτη στιγμή η Περιφερειακή Ενότητα έδωσε μηνύματα σημαντικά για την τοπική κοινωνία, δημιουργώντας ένα Κέντρο Ανοιχτής Φιλοξενίας με όλες τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές, χωρίς να αντιμετωπίσουμε κανένα πρόβλημα. Περνώντας κάποια μηνύματα στην τοπική κοινωνία, αλλά και γενικότερα ευαισθητοποιώντας, γιατί η Δράμα είναι προσφυγομάνα και έχει μία ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα αυτά. Έχουμε εμβολιάσει πάνω από 157 παιδιά από 6 – 18 χρόνων. Έχουμε δημιουργήσει στα δύο σχολεία, στην Πρωτοβάθμια και στην Δευτεροβάθμια, 76 θέσεις και δεν υπάρχει κανέναν πρόβλημα και καμία αντίδραση, δείχνοντας την ευαισθησία μας και το ενδιαφέρον μας, αλλά και σε συνεργασία με το Δήμο αντιμετωπίσαμε με επιτυχία όλα αυτά τα προβλήματα».

 

«Αξίζουν οι χώροι σε αυτούς τους ανθρώπους»

 

Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, μιλώντας στα Μ.Μ.Ε., ανέφερε: «Μια σημαντική πρωτοβουλία του Υπουργείου, την οποία πρέπει να επαινέσουμε, γιατί έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ψυχές. Με ανθρώπους που πραγματικά παρατήσαν τις πατρίδες τους και βρίσκονται στα δικά μας εδάφη. Πρέπει, λοιπόν, να στηρίξουμε όλοι αυτή την προσπάθεια. Συγχαρητήρια και πάλι. Οι χώροι είναι πάρα πολύ καλοί και αξίζουν οι χώροι σε αυτούς τους ανθρώπους».