ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΡΟΣΕΙΡΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

 

Την Τετάρτη 26 Απριλίου 2017 ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ) ενημερώθηκε από κάτοικο της ευρύτερης περιοχής του Λειβαδίτη για επιβεβαιωμένο περιστατικό χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων (http://www.xanthipress.gr/tous-les-ke-skatopsixous-erixan-foles-sto-dasiko-xorio/).

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΦΔΟΡ και έτσι την ίδια μέρα στελέχη του ΦΔΟΡ μεταβήκαν στην περιοχή, που βρίσκεται εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης (ΕΠΟΡ) για έρευνα. Επίσης ειδοποιήθηκε άμεσα η Αστυνομία Σταυρούπολης, το Δασαρχείο Σταυρούπολης και η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Ξάνθης.

Κατόπιν κλήθηκε από τον ΦΔΟΡ η Ειδική Ομάδα Αντιμετώπισης Δολωμάτων της WWF Ελλάς, η οποία εδρεύει στη Δαδιά και αποτελείται από την κ. Ελισάβετ Κρετ και τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο Κίκο. Η ομάδα κατέφτασε στην περιοχή του περιστατικού την επόμενη μέρα και μαζί με στελέχη του ΦΔΟΡ και δασοφύλακες του Δασαρχείου Σταυρούπολης συνέχισαν την ανίχνευση στην ευρύτερη περιοχή μέχρι και την Παρασκευή 28 Απριλίου.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας εντοπίστηκαν δηλητηριασμένα δολώματα (κρέατα, εντόσθια και σβώλοι κρέατος) και νεκρά άγρια ζώα (τρεις αλεπούδες και ένα κουνάβι) τα οποία συλλέχθηκαν και παραδόθηκαν από τον ΦΔΟΡ στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Ξάνθης για τοξικολογική ανάλυση και εξέταση λύσσας.

Σημειώνεται ότι το περιστατικό εντοπίστηκε αρχικά την Παρασκευή 21 Απριλίου από πεζοπόρους στο μονοπάτι του Λειβαδίτη μετά από τη δηλητηρίαση δύο σκύλων της περιοχής. Ο ιδιοκτήτης των σκύλων ενημέρωσε την Αστυνομία Σταυρούπολης και υποβλήθηκε μήνυση κατά αγνώστων.

 

Για το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Κεχαγιόγλου Σταύρος

MSc Δασολόγος