ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΘΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥ

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Κορυφώθηκαν, την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019, οι εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της Βουλγαρικής θηριωδίας κατά την περίοδο του Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 1941, σε Δράμα, Δοξάτο και Προσοτσάνη. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αλλά και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, αντίστοιχες εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν σε πλήθος Κοινοτήτων των προαναφερθέντων Δήμων, αλλά και του Δήμου Παρανεστίου.

Στην εκδήλωση στην πόλη της Δράμας παραβρέθηκαν οι Βουλευτές του Νομού Δράμας κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος, κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος και κ. Χαρά Κεφαλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι αρχών και φορέων, καθώς και μέλη πολιτιστικών συλλόγων, μαθητές και πλήθος κόσμου.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλου, ενώ η ομιλία για την επέτειο της ημέρας έγινε από τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο.

Ακολούθησε εν πομπή μετάβαση στο Μνημείο των Σφαγιασθέντων, στη συμβολή των οδών Εθνικής Αμύνης και 28ης Οκτωβρίου, με στάση και κατάθεση στεφάνου από τον Δήμαρχο κ. Μαμσάκο και τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαδόπουλο στην προτομή του Δημάρχου Δράμας Θεόφιλου Αθανασιάδη στην ομώνυμη οδό.

Στο Μνημείο των Σφαγιασθέντων τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο κ.κ. Παύλο και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Στεφάνια κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, οι Βουλευτές κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος, ως Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, και κ. Χαρά Κεφαλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, η Πρόεδρος της Κοινότητας Δράμας κ. Εύη Αθανασιάδου.

Αμέσως μετά τη λήξη της τελετής, σε δηλώσεις του, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος ανέφερε: «Τιμή και δόξα στους ήρωες αθανάτους νεκρούς μας. Και σε αυτό το ιερό μέρος αποτίσαμε φόρο τιμής. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σκεπάζει τους ήρωές μας. Αιωνία τους η μνήμη».

Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε: «Ημέρα μνήμης, ημέρα τιμών στα χιλιάδες θύματα που τιμούμε από τις τρεις Βουλγαρικές Κατοχές. Τιμή και δόξα σε όλα τα θύματά μας και αιωνία τους η μήνης. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τους σκεπάζει».