ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η παρουσία της άκρως μεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού στην κοινότητα της Θεσσαλονίκης επιβεβαιώθηκε από αναλύσεις της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ στα αστικά απόβλητα της πόλης.

Στις 19 Δεκεμβρίου εντοπίστηκε η μετάλλαξη Όμικρον

Η ανίχνευση έγινε σε δείγμα της Κυριακής 19 Δεκεμβρίου 2021, μέσα από νέα πρωτοποριακή -υψηλής ευαισθησίας και ακρίβειας και σε πραγματικό χρόνο- μοριακή μέθοδο, που ανέπτυξε η Ομάδα του ΑΠΘ και τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν οι ακριβείς εκτιμήσεις για την ποσοτικοποίηση και συχνότητα εμφάνισης του στελέχους Όμικρον σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα, που ακόμα κυριαρχεί στην κοινότητα.

«Δε μας εκπλήσσει η παρουσία του στελέχους Όμικρον στη Θεσσαλονίκη, είναι μία αναμενόμενη εξέλιξη, όπως αναμενόμενη είναι και η επικράτησή του το επόμενο διάστημα. Αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι σήμερα, πριν ακόμη εντοπιστεί η μετάλλαξη σε εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα στην πόλη, ερχόμαστε να προσφέρουμε στην Πολιτεία ένα ακόμη πολύτιμο εργαλείο έγκαιρης και αξιόπιστης πρόβλεψης για την επιδημιολογική κατάσταση και πορεία της πανδημίας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

 

Η μέθοδος ανίχνευσης και ποσοτικοποίησης του στελέχους Όμικρον με χρήση real-time PCR συνιστά παγκόσμια πρωτοπορία, καθώς δεν υπάρχει σήμερα κάτι αντίστοιχο στη διεθνή βιβλιογραφία και γι’ αυτό, όπως γνωστοποίησε ο κ. Παπαϊωάννου, «η ομάδα του ΑΠΘ προχωράει άμεσα σε υποβολή σχετικής προδημοσίευσης σε διεθνές καταθετήριο επιστημονικών εργασιών (medRxiv) και επιπλέον θέτει τη μέθοδο στη διάθεση του Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, ώστε να εφαρμοστεί άμεσα και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα».

Η ανίχνευση και ποσοτικοποίηση του στελέχους Όμικρον στα λύματα, όταν ταυτόχρονα υπάρχουν υψηλές συγκεντρώσεις του Δέλτα, δεν είναι εφικτή με τις υπάρχουσες εργαστηριακές μοριακές δοκιμές PCR. «Σήμερα σε όλον τον κόσμο οι μόνες αξιόπιστες προσπάθειες προσδιορισμού του στελέχους Όμικρον αφορούν χρονοβόρες μεθόδους παράλληλης αλληλούχισης εκατομμυρίων νουκλεοτιδίων του ιού μετά από επίπονες διαδικασίες προσυγκέντρωσης των δειγμάτων. Ανταποκρινόμενη στην απαίτηση για έγκαιρη ανίχνευση και ποσοτικοποίηση του στελέχους Όμικρον στα λύματα, η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ κατάφερε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να αναπτύξει μία νέα μοριακή μέθοδο real-time PCR, που έχει τη δυνατότητα να πολλαπλασιάζει επιλεκτικά το τμήμα του γονιδιώματος που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη ακίδα του στελέχους Όμικρον και όχι του Δέλτα», εξήγησε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Τι είπε στο ethnos.gr, ο πρύτανης του ΑΠΘ

 

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στο ethnos.gr, ο πρύτανης του ΑΠΘ, είχε τονίσει πως με βάση την επιδημιολογική εικόνα που δείχνουν οι μετρήσεις στα λύματα, ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε ότι παρατηρείται μία συνεχής αποκλιμάκωση, ωστόσο, αυτή γίνεται με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς. «Δυστυχώς, ακόμα το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει στα ύψη. Πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε όλοι μας πολύ προσεκτικοί. Ιδίως τώρα που αναμένουμε να έρθει η μετάλλαξη Όμικρον. Η τελευταία επέρχεται και αυτό αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες», αναφέρει ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Σε ό,τι αφορά το μέγεθος της ανησυχίας που πρέπει να προκληθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον, ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε στο ethnos.gr ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τρεις πυλώνες, τους οποίους ήδη συζητάει η επιστημονική κοινότητα. «Θα πρέπει να δούμε τη συμπεριφορά της μετάλλαξης Όμικρον σε σχέση με τη νοσηρότητα και τη θνητότητα των ανεμβολίαστων, καθώς και το επίπεδο προστασίας που δημιουργεί η τρίτη δόση του εμβολίου στην κοινωνία απέναντι στη συγκεκριμένη μετάλλαξη. Επίσης, είναι σημαντικό να εξεταστεί ο ρόλος της Όμικρον στις επαναλοιμώξεις, δηλαδή ποια συμπεριφορά θα έχει σε αυτές», τονίζει ο πρύτανης του ΑΠΘ.

 

Τέλος, ο κ. Παπαϊωάννου σημειώνει ότι σε κάθε περίπτωση και ιδίως την περίοδο των γιορτών θα πρέπει να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη συμπεριφορά μας στις κοινωνικές συναναστροφές μας και να προχωρούμε από μόνοι μας σε ένα rapid test, πριν πάμε σε κάποιο γιορτινό τραπέζι. «Θα πάω στο σπίτι ενός φίλου μου, ο οποίος με κάλεσε για γιορτινό τραπέζι; Για ποιο λόγο να μην έχω κάνει ένα rapid test πριν πάω; Έτσι θα μπορέσουμε να αποφύγουμε μία νέα διασπορά του ιού», υπογραμμίζει ο πρύτανης του ΑΠΘ.

 

Πηγή: ethnos.gr