ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ

 

Ενημερωτική συνάντηση για το πρόγραμμα της κατ’ οίκον νοσηλείας που υλοποιεί το Νοσοκομείο Δράμας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 18 Μαΐου 2017 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νοσοκομείου.

Στη συνάντηση συμμετείχε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Δράμας και άλλων νοσοκομείων της υγειονομικής περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης και παραβρέθηκαν και οι Διοικητές των νοσοκομείων Καβάλας κ. Καρασαββόγλου, Ξάνθης κ. Γερόπουλος και του Π.Γ.Ν. Έβρου κ. Αδαμίδης.

Κατά την έναρξη των εργασιών ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Νικόλαος Λιάτσης, ανέφερε ότι σκοπός της συνάντησης είναι η παρουσίαση του πιλοτικού αυτού προγράμματος σε στελέχη άλλων νοσοκομείων της υγειονομικής μας περιφέρειας, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η εκκίνηση των διεργασιών για συμπράξεις, προς όφελος των ασθενών.

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα τονίζοντας ότι πρόκειται για μια πρωτοποριακή, για την περιφέρεια μας υπηρεσία διακριτικής και άνετης νοσηλείας, με σημαντικά οφέλη. Μειώνονται οι μετακινήσεις των ασθενών, τους παρέχεται η δυνατότητα νοσηλείας σε οικείο περιβάλλον, βελτιώνεται η ψυχολογία τους και παρέχεται η δυνατότητα υποστήριξης και των οικογενειών τους. Επίσης, η κατ’ οίκον νοσηλεία είναι μια οικονομικά αποδοτικότερη μορφή φροντίδας υγείας, τόσο για τον ασθενή όσο και για το σύστημα υγείας.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνάντησης η Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου κ. Ευανθία Αθανασιάδου, έκανε μία σύντομη ιστορική αναδρομή της πορείας του προγράμματος και ακολούθησε η αναλυτική παρουσίαση του από τον υπεύθυνο του προγράμματος κ. Παναγιώτη Παναγιωτίδη, επισκέπτη υγείας.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε καρκινοπαθείς, σε χρόνια πάσχοντες που χρήζουν μετανοσοκομειακής φροντίδας, σε ασθενείς που αδυνατούν να προσέλθουν στο Νοσοκομείο λόγω προβλημάτων υγείας και σε ασθενείς για τους οποίους ενδείκνυται η παροχή βοήθειας στο σπίτι.

Θεσμοθετήθηκε με απόφαση του Διοικητή του Νοσοκομείου το 2011 και το 2014 εντάχθηκε στο πιλοτικό δίκτυο υπηρεσιών κατ’ οίκον νοσηλείας του Υπουργείου Υγείας.

Στο πρόγραμμα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, παράλληλα με τα καθήκοντά τους εντός των ιατρικών και νοσηλευτικών τμημάτων του νοσοκομείου, δύο επισκέπτες υγείας, δύο νοσηλευτές, ένας ιατρός ειδικότητας αναισθησιολογίας και ένας ιατρός ειδικότητας γενικής ιατρικής.

Οι ασθενείς εξυπηρετούνται δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα και Παρασκευή.

Δεν υπάρχει καμία οικονομική απαίτηση από τους ασθενείς και οι υπηρεσίες του προγράμματος παρέχονται δωρεάν σε όλους, ανεξαρτήτως ασφαλιστικής ικανότητας και ασφαλιστικού ταμείου.

Για την ένταξη ασθενών στο πρόγραμμα χρειάζονται μόνο παραπεμπτικό του θεράποντος ιατρούς, είτε νοσοκομειακού είτε ιδιώτη και η κατάθεση αιτήσεως στο νοσοκομείο.

Το πρόγραμμα, εξαιτίας των πολλαπλών ωφελειών του, έγινε ευρέως αποδεκτό, γεγονός που αποδεικνύεται και από τους αριθμούς των εξυπηρετούμενων ασθενών και των κατ’ οίκων επισκέψεων, οι οποίοι το 2012 ήταν 72 εξυπηρετούμενοι και 213 κατ’ οίκον επισκέψεις, ενώ το 2016 οι εξυπηρετούμενοι ανήλθαν σε 135 και οι κατ’ οίκον επισκέψεις σε 585. Στόχος για το 2017 είναι να προστεθεί άλλη μία μέρα επισκέψεων την εβδομάδα, ώστε οι εξυπηρετούμενοι να φτάσουν τους 150 και οι κατ’ οίκον επισκέψεις τις 800.

Η συνάντηση έκλεισε με συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και υποβολή προτάσεων από τους συμμετέχοντες.

 

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

Του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΙΑΤΣΗΣ