Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κ. Χαράλαμπου Μυγιάκη, επιχειρηματία και ιδιοκτήτη της εταιρείας Lina’s Farm, η οποία δραστηριοποιείται στη βιομάζα. Τον κ. Μυγιάκη τον υποδέχτηκε στο γραφείο του Δημάρχου αντ’ αυτού ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Σαββίδης και στην συνάντηση ήταν παρόντες ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Αντρέας Τσεπνίδης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κ. Νευροκοπίου κ. Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου, ο Πρόεδρος της Τ.Κ.  Παγονερίου κ. Δημήτριος Μόνιος και ο  Δ.Σ. κ. Σάββας Συμεωνίδης, καθώς και εκπρόσωπος του ΤΟΕΒ. Το περιβαλλοντικό πρόβλημα που δημιουργείται από την διαχείριση της πατάτας καθώς και άλλων υποπροϊόντων της ήταν ο λόγος της παραπάνω συνάντησης. Ο Δήμος ευαισθητοποιημένος στο συγκεκριμένο περιβαλλοντικό πρόβλημα και έχοντας τη βούληση να επιλυθεί πραγματοποίησε αυτή την συνάντηση. Ο κ. Μυγιάκης αφού ευχαρίστησε για την φιλοξενία έκανε τις εξής δηλώσεις:

«Από την πλευρά της εταιρείας μας Lina’s farm ΙΚΕ υπάρχει πρόθεση να ενοικιάσουμε ή να αγοράσουμε τις κατάλληλες εκτάσεις ώστε να εγκατασταθούμε στην περιοχή με σκοπό την διαχείριση αυτού του υποπροϊόντος.

Αυτό βέβαια θα είναι εφικτό αφού προηγουμένως συντάξουμε και καταθέσουμε περιβαλλοντική μελέτη με σκοπό την αδειοδότηση από τους αρμόδιους φορείς.

Η επένδυση μας θα περιλαμβάνει μονάδα θερμικής επεξεργασίας, αποθήκευσης και συσκευασίας των τελικών προϊόντων.

Θα είναι δε κατάλληλη για τη διαχείριση κοπριάς, τυρόγαλου, οργανικού κλάσματος που θα προέρχεται από τα δημοτικά απόβλητα».

Επιπλέον σημείωσε ότι τα παραγόμενα προϊόντα αυτής της δραστηριότητας θα είναι ενεργειακά. Από αυτήν τη διαδικασία θα προκύψουν ακόμη πρώτες ύλες ζωοτροφών και οργανικά λιπάσματα κατάλληλα για αγροτικές καλλιέργειες.

Σε πρώτη φάση θα παραλαμβάνονται με αυτοκίνητα φορτηγά και σε μορφή χύδην ποσότητες πατατών που δεν θα είναι όπως ανέφερε εμπορεύσιμες αλλά ούτε και σε κατάσταση σήψης. Αυτή η συνάντηση θα μπορέσει να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας συνεργασίας (Αύγουστος και Σεπτέμβριος 2017) με προοπτική την ερχόμενη περίοδο (2018-2019) να έχει προχωρήσει ο κ. Μυγιάκης στην επένδυση με την έγκριση πάντα της τοπικής κοινωνίας, κατά δήλωσή του.