ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΡΑΜΑΣ

 

 

Την Παρασκευή 13 Ιουλίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Aργύρης Πατακάκης συμμετείχε στη διευρυμένη σύσκεψη για το παραεμπόριο-λαθρεμπόριο, που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Καβάλας, υπό τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιο Πιτσιόρλα.

Ο κ. Πατακάκης στην τοποθέτηση-παρέμβασή του παρουσίασε τα μεγάλα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο Νομός Δράμας και ιδιαίτερα το Λεκανοπέδιο Νευροκοπίου από το παραεμπόριο και το λαθρεμπόριο, αναφέροντας ότι βάσει των στοιχείων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, οι απώλειες φορολογικών εσόδων για το δημόσιο άγγιξαν το ποσό των 4 δισεκατομμυρίων και η πραγματική οικονομία χάνει πόρους περί των 20 δισεκατομμυρίων.

Παράλληλα τόνισε το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία μας με τις ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων από τις γειτονικές χώρες και την εισαγωγή γάλακτος και τυροκομικών προϊόντων.

Ακόμη, αναφέρθηκε στην αδυναμία αξιοποίησης του δασικού πλούτου της πατρίδας μας από την μη ορθολογική διαχείριση των δασών, που έχει ως αποτέλεσμα την εισαγωγή καυσόξυλων και οικοδομικής ξυλείας από την γειτονική χώρα, κάτι που στερεί από τους υλοτομικούς συνεταιρισμούς του Νομού μας την απαραίτητη οικονομική στήριξή τους, χωρίς ταυτόχρονα να αξιοποιούνται οι δυνατότητες ανάπτυξης του ορεινού όγκου.

Τέλος, είπε ότι πλήττεται  το στεγασμένο εμπόριο από την ανεξέλεγκτη εισαγωγή και την λαθραία διακίνηση προϊόντων, τα οποία γίνονται ανταγωνιστικά ως προς την τιμή τους λόγω της μη φορολόγησης και της διαφυγής του Φ.Π.Α.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας τόνισε ότι: «Είναι αναγκαία η στελέχωση και η χρηματοδότηση των ελεγκτικών μηχανισμών για την πάταξη του παραεμπορίου-λαθρεμπορίου. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να ελέγξουμε το μείζον αυτό πρόβλημα που δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στην ελληνική οικονομία».