ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΓΓΡΑΦΑ Η «ΕΡΓΑΣΙΑ… ΣΥΝ» ΡΙΧΝΕΙ ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΦΑΡΑΓΓΙΟΥ ΤΗΣ ΠΕΤΡΟΥΣΑΣ

 

  • Το Φαράγγι της Πετρούσας ανήκει ως έκταση στο Δασαρχείο της Δράμας και ο Δήμος δεν μπορεί να εκδώσει άδεια λειτουργίας για πραγματοποίηση εκδηλώσεων στο Πέτρινο Θέατρο
  • Σύμφωνα με έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ, η ηλεκτροδότηση του χώρου γίνεται από τα νεκροταφεία της Πετρούσας με αρκετά μεγάλη ισχύ παροχής (70 ΚVA), η οποία θα μπορούσε να καλύψει ακόμη και την πραγματοποίηση συναυλιών
  • Ήδη έχουν ξεκινήσει από το Δήμο Προσοτσάνης, σε συνεργασία με την Π.Ε. Δράμας, οι ενέργειες για την παραχώρηση του χώρου από την κεντρική διοίκηση στο Δήμο, ώστε να λειτουργήσει με κάθε νομιμότητα και να πληροί όλα τα θέματα ασφάλειας
  • Θ. Αθανασιάδης, Δήμαρχος Προσοτσάνης: «Δεν μπορούμε να παραχωρήσουμε κάτι ή να δώσουμε άδεια για κάτι που δεν μας ανήκει»

 

 

Το φετινό καλοκαίρι, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι κάθε είδους πολιτιστικές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα θα είναι προσαρμοσμένες στις νέες συνθήκες (π.χ. μειωμένη πληρότητα, αποστάσεις μεταξύ των θεατών). Έτσι, πέρα από τους μεγάλους ανοιχτούς χώρους, όπως π.χ. είναι το γειτονικό Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, όπου θα υπάρξει πολιτιστική δράση, είναι εξαιρετικά αμφίβολο να πραγματοποιηθούν ακόμη και σε μικρότερο εύρος οι δράσεις που λάμβαναν χώρα κάθε καλοκαίρι απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας, με περιοδείες καλλιτεχνών για αλλεπάλληλες συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και άλλα δρώμενα.

Στην περιοχή ο χώρος που συγκέντρωνε κάθε καλοκαίρι το πολιτιστικό ενδιαφέρον με μεγάλες συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις ήταν το Πέτρινο Θέατρο στο Φαράγγι της Πετρούσας. Όμως, τη φετινή χρονιά, όπως έγινε γνωστό, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί καμία πολιτιστική δράση στο χώρο και αυτό όχι λόγω της παρουσίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η περιοχή στο Φαράγγι της Πετρούσας αναπλάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 χάρη στον δραστήριο τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο και τον εθελοντισμό των κατοίκων της περιοχής, με τη στήριξη της τότε Νομαρχίας, με επικεφαλής τον πρώην Νομάρχη κ. Κωνσταντίνο Ευμοιρίδη.

Όμως, όπως προκύπτει από πρόσφατα στοιχεία, ο χώρος παρουσιάζει ισχυρά προβλήματα για τη νόμιμη λειτουργία του και η πραγματοποίηση μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων όλα τα προηγούμενα χρόνια γίνονταν στον… αέρα.

Με την έναρξη της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου, το περασμένο φθινόπωρο, ένα από τα πρώτα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει ο νέος Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Θόδωρος Αθανασιάδης ήταν και αυτό της νόμιμης λειτουργίας του Πέτρινου Θεάτρου στο Φαράγγι της Πετρούσας. Ένα ζήτημα που αποδεικνύεται… καυτή πατάτα και παρόλο που φαίνεται πως υπήρχε εδώ και χρόνια, κανείς δεν φρόντισε να το θέσει στις… ράγες της νομιμότητας, επιλέγοντας να… κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

Όπως φαίνεται και από το επίσημο έγγραφο του Δασαρχείου Δράμας, το οποίο φέρνει στο φως η «Εργασία… συν», «…το Φαράγγι της Πετρούσας εμπίπτει στον ορεινό όγκο, εκτός εποικιστικών εκτάσεων. Σύμφωνα με τον αναρτημένο δασικό χάρτη είναι δασικού χαρακτήρα (με τον χαρακτηρισμό ΧΑ) και εμπίπτει στις δεσμευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Από τον έλεγχο του αρχείου μας δεν διαπιστώθηκε να έχει εκδοθεί κάποια διοικητική πράξη που να αφορά την παραχώρηση της έκτασης».

Με τον πλέον επίσημο τρόπο, λοιπόν, αποδεικνύεται ότι για την συγκεκριμένη έκταση καμία δικαιοδοσία δεν έχει ο Δήμος Προσοτσάνης. Και είναι πραγματικά απορίας άξιον, πώς τόσα χρόνια δίνονταν άδειες από τον Δήμο για πραγματοποίηση εκδηλώσεων σε ένα χώρο που δεν ανήκει στο Δήμο!!! Ο Δήμαρχος κ. Αθανασιάδης, όπως είχε καταστήσει σαφές τόσο πριν λάβει την εντολή της διοίκησης από τους πολίτες όσο και μετά, κινείται σε όλα τα επίπεδα στο δρόμο της απαρέγκλιτης τήρησης της νομιμότητας και αυτό κάνει και στο ζήτημα του Φαραγγιού. Εξάλλου, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα του 2020 καμία σχέση δεν έχει με την Ελλάδα του 2000 σε όλους τους τομείς, μεταξύ των οποίων είναι και η τήρηση της νομοθεσίας, ειδικά από τους φορείς του δημοσίου, όπου η χαλαρότητα παρελθόντων ετών ανήκει πλέον στην ιστορία. Ο ίδιος ο κ. Αθανασιάδης, μιλώντας στην «Εργασία… συν» (από την Αθήνα, όπου βρίσκεται για ζητήματα του Δήμου) ανέφερε για το θέμα: «Δεν μπορούμε να παραχωρήσουμε κάτι ή να δώσουμε άδεια για κάτι που δεν μας ανήκει».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ιδιοκτησιακό ζήτημα του χώρου ανακινήθηκε πέρυσι μετά από καταγγελίες μεταξύ μάνατζερ, οι οποίοι διαγκωνίζονταν για το ποιος θα έκανε χρήση του χώρου για πραγματοποίηση συναυλιών. Πάντως, ανεξάρτητα από το παραπάνω, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πέρσι το καλοκαίρι, υπήρχαν πολλά παράπονα από θεατές των πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Φαράγγι αφενός για τον αυστηρό έλεγχο κατά την είσοδο, όπου μάλιστα ανοίγονταν ακόμη και τσάντες, και αφετέρου για τις ακριβές τιμές των προϊόντων (ποτά, μπύρες, νερό) που πωλούνταν εντός του χώρου.

Μια άλλη πτυχή της υπόθεσης αφορά και την ηλεκτροδότηση του χώρου. Η «Εργασία… συν» σήμερα αποκαλύπτει, μέσα από επίσημο έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ, πως στη συγκεκριμένη θέση ηλεκτροδοτείται ο πελάτης «Δήμος Προσοτσάνης – Νεκροταφεία» και η ισχύ παροχής είναι 70 ΚVA. Πρόκειται για μια μεγάλη ισχύ παροχής, η οποία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, επαρκεί για πραγματοποίηση συναυλιών, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως συνέβη κιόλας κατά το παρελθόν, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο για την ηχητική και φωτιστική κάλυψη μεγάλων γεγονότων πιθανώς να χρησιμοποιούνται γεννήτριες από τις εταιρείες παραγωγής.

Όσον αφορά το τι μπορεί να συμβεί από εδώ και πέρα, η Δημοτική Αρχή του Δήμου Προσοτσάνης επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα, έχοντας τη συμβολή του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιώργου Παπαδόπουλου. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί σχετικές συσκέψεις, με στόχο να γίνουν όλες οι νόμιμες ενέργειες για να περάσει το Φαράγγι της Πετρούσας στη δικαιοδοσία του Δήμου Προσοτσάνης. Αυτό που εξετάζεται είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να εκχωρήσει τον χώρο Υπουργείο Εσωτερικών και εν συνεχεία αυτός να παραχωρηθεί στον Δήμο Προσοτσάνης. Ένας άλλος τρόπος επίλυσης του θέματος ενδεχομένως να ήταν η παραχώρηση του χώρου στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. (ως συνέχεια των Τουριστικών Ακινήτων), ώστε εν συνεχεία να υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης σε τοπικό επίπεδο.

Πάντως, όπως έχει καταστήσει σαφές ο Δήμαρχος κ. Αθανασιάδης, εφόσον το Φαράγγι της Πετρούσας περιέλθει στο Δήμο, τότε άμεσα θα γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες για να λειτουργήσει νόμιμα και να πληροί βασικές απαιτήσεις, όπως είναι η πυρασφάλεια, η πρόσβαση οχημάτων άμεσης επέμβασης ή η πρόσβαση σε ΑμεΑ. Και ευχή όλων αυτός ο χώρος κόσμημα τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για την ευρύτερη περιοχή να λειτουργήσει πάνω στέρεες βάσεις νομιμότητας το συντομότερο δυνατό…