ΑΡΘΡΟ

του Παναγιώτη Χατζηγεωργίου

Δικηγόρου

Αυτές τις μέρες διοργανώνονται στην Αθήνα τα «Ποσειδώνεια». Μια έκθεση διεθνούς εμβέλειας και ακτινοβολίας, που συνιστά παγκόσμιο προσκύνημα της απανταχού ναυτιλίας. Αντιπροσωπεύει την αξιοσύνη του Ελληνισμού για ανοικτές θάλασσες και ελεύθερο εμπόριο χωρίς φοβικά σύνδρομα.

Το 1916 η Ελληνική Ναυτιλία αντιπροσώπευε το 2% παγκοσμίως και σήμερα αντιπροσωπεύει το 20%. Κρατάει τα σκήπτρα της παγκόσμιας ναυτιλίας. Τέτοιο θαύμα δεν έχει ξανασυμβεί στα παγκόσμια χρονικά. Αποδεικνύει την αξιοσύνη της Ελληνικής ναυτοσύνης. Ένας λαός των δέκα εκατομμυρίων, που όταν ξανοίγεται στον κόσμο και στους ορίζοντες, κυριαρχεί κατά κράτος στους ωκεανούς της Γης.

Βέβαια, όπως κάθε λαός έχουμε και τα ελαττώματά μας. Γνωρίζουμε ότι ρέπουμε στο λαϊκισμό, στον ανορθολογισμό και στο διχασμό. Το ‘χουμε στο DNA μας, το κουβαλάμε στο πετσί μας από αρχαιοτάτων χρόνων. Είναι ένα από τα κουσούρια της φυλής μας.

Νομίζω ότι τα κουσούρια μας αυτά τα αναδεικνύουμε περίτρανα και στο ζήτημα των Σκοπίων. Αντί ως η μοναδική χώρα των Βαλκανίων, μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ασκούμε μια εξωστρεφή πολιτική στα Βαλκάνια και να γίνουμε πόλος έλξης, κινητήριος μοχλός ανάπτυξης και σύνδεσης των άλλων Βαλκάνιων με την Ε.Ε., εμείς επιλέγουμε να σέρνονται χρόνια τώρα άλυτα ζητήματα που έχουμε με την Αλβανία και με τα Σκόπια.

Αυτές τις μέρες λοιπόν ακούμε διάφορα επιχειρήματα:

-Δικαιολογούνται όσοι επιτέθηκαν στον Μπουτάρη: «προκάλεσε με δηλώσεις του, εμείς που είμαστε απόγονοι προσφύγων έχουμε μεγαλύτερη ευαισθησία»

-«Θα πάμε στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία, γιατί είμαστε Έλληνες, αισθανόμαστε Μακεδόνες, το όνομά μας είναι η ψυχή μας, δεν το δίνουμε»

-«Τι μας νοιάζει αν θα κρατήσουν οι “γυφτοσκοπιανοί” το κρατίδιό τους»

Ε λοιπόν ο γράφων έχω τις ενστάσεις μου. Ας συστηθούμε κατ’ αρχήν:

-Οι πρόγονοί μου ήρθαν σε αυτά τα χώματα το 1922 κυνηγημένοι από τους Τούρκους, από πλευράς του πατέρα μου από τη Μικρά Ασία και από πλευράς της μητέρας μου από την Ανατολική Θράκη

-Οι γονείς μου, εγώ και τα αδέλφια μου γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε σε ένα χωριό της Δράμας, ποτίσαμε τα χωράφια μας με ιδρώτα και αίμα για να μεγαλώσουμε και να σπουδάσουμε

-Υπηρέτησα στον Ελληνικό Στρατό ως Υπαξιωματικός Κινήσεως – Οδηγός Αυτοκινήτου στην 24η ΕΜΑ, στην 23η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία στον Έβρο, δηλαδή σε μάχιμη μονάδα, παίρνοντας ολιγοήμερη άδεια κάθε έξι μήνες

-Ασκώ μάχιμη Δικηγορία επί 30 χρόνια στη Δράμα, ήμουν επί 3 θητείες μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας

– Επί 40 περίπου χρόνια παραμένω ενεργός πολίτης και μέσα από αριστερούς πολιτικούς σχηματισμούς (εκτός Κυβερνητικού νυμφώνος, αν εξαιρέσουμε τον ένα χρόνο που η ΔΗΜΑΡ συμμετείχε στην τρικομματική Κυβέρνηση) επιδιώκω το καλύτερο για την ιδιαίτερη πατρίδα μου τη Δράμα και για τη χώρα μου με μοναδικό σκοπό να προσφέρω και όχι να κερδίσω θέσεις και αξιώματα

Θέλω λοιπόν να τονίσω ότι:

-Δεν αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο κάποιων η προσφυγική ιδιότητα. Σε κάθε περίπτωση καμία ευαισθησία και καμία τυχόν προσβολή αυτής δεν δικαιολογεί ξυλοδαρμούς και λιντσαρίσματα. Ούτε κατά το νόμο, ούτε κατά την ηθική, ούτε κατά τον Χριστό, ούτε κατά τον Μαρξ. Εκατομμύρια άλλοι με τις ίδιες καταβολές και ευαισθησίες δεν βιαιοπραγούμε σε βάρος διαφωνούντων.

-Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να καπηλεύονται τη φιλοπατρία. Την πατρίδα μας την αγαπάμε όλοι. Και οι χιλιάδες που θα επιλέξουν να πάνε, αλλά και οι μυριάδες άλλοι Έλληνες που θα επιλέξουν να μην πάνε στα συλλαλητήρια.

-Η φιλοπατρία αποδεικνύεται καθημερινά στην πράξη από το βίο και την πολιτεία του καθενός μας και όχι μόνο σε στιγμές «εθνικής έξαρσης» σε συλλαλητήρια για το όνομα της Μακεδονίας.

-Όπως σέβομαι αυτούς που επιλέγουν να πάνε στα συλλαλητήρια(6.6.2018), απαιτώ να με σεβαστούν για την απόφασή μου να μη παραστώ. Εξ ορισμού το «θα πάω γιατί είμαι Έλληνας, γιατί αισθάνομαι Μακεδόνας», σημαίνει ότι όποιος το λέει, την ίδια στιγμή αποκαλεί όλους όσους δεν θα πάνε «ανθέλληνες, μιάσματα, προδότες!!!».

-Η δήλωση «ας διαλυθούν οι γυφτοσκοπιανοί, αυτοί έχουν το πρόβλημα, τι μας νοιάζει εμάς» μήπως εξηγείται από το γεγονός ότι έχοντας απωθημένα από ένα κακό γείτονα εξ ανατολών που μας κάνει τη ζωή δύσκολη, βρίσκουμε και εμείς ένα μικρότερό μας και πιο αδύναμο προς βορά γείτονα για να ξεσπάσουμε πάνω του και να βγάλουμε το άχτι μας;

Εν κατακλείδι επιλέγω να μη παραβρεθώ στα Συλλαλητήρια για τη Μακεδονία για τους εξής λόγους:

-Δεν πηγαίνω από θέση αρχής σε εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, πορείες και συλλαλητήρια, όπου συνθήματα και δράσεις συμμετεχόντων ξεπερνούν τη δική μου πολιτική κουλτούρα και αισθητική (αγώνες ποδοσφαίρου αν και μου αρέσει το ποδόσφαιρο δεν αντέχω τα έκτροπα, πλατείες αγανακτισμένων, πορείες αριστεριστών – μπαχαλάκηδων κλπ). Εκδηλώσεις εν γένει που στοχεύουν στο να εκμεταλλευθούν εθνικές ευαισθησίες. Ποντάρουν στο συναίσθημα, τσαλαπατούν τη λογική, λαϊκίζουν, σπέρνουν το διχασμό.

-Ακολουθώντας για χρόνια «σκληρή τακτική» το μόνο που πετύχαμε ήταν να μη πείθουμε τη Διεθνή Κοινότητα. 140 χώρες του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ». Μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ, ΡΩΣΙΑ και ΚΙΝΑ. Στα ίδια τα Σκόπια επί 10 χρόνια είχαν το πάνω χέρι οι εθνικιστές. Γέμισαν τη χώρα με αγάλματα του Φιλίππου και του Μ. Αλεξάνδρου και έδωσαν το όνομα του Μ. Αλεξάνδρου σε οδούς και αεροδρόμιο. Τώρα που όλα αυτά αλλάζουν, εμείς ζητάμε να επανέλθουμε στην σκληρή διαπραγμάτευση;

-Η Κυβέρνηση χρεώνεται βεβαίως από την αρχή λανθασμένους χειρισμούς, αφού δεν επιδίωξε και δεν εξασφάλισε ούτε ευρύτερη πολιτική συναίνεση, ούτε προετοίμασε κατάλληλα την κοινή γνώμη για μια τέτοια συμφωνία

-Η Ν.Δ. για ευκαιριακούς λόγους και για να αποφύγει εσωκομματικά της προβλήματα υπαναχωρεί από προηγούμενη πολιτική θέση, που είχε διαμορφώσει επί Κ. Καραμανλή. Αρνείται να αποδεχθεί λύση. Καλεί τον κόσμο να συμμετάσχει στα συλλαλητήρια. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι την συμφωνία που σήμερα αρνείται, αν αύριο γίνει Κυβέρνηση και το ζήτημα επανέλθει θα την αποδεχθεί και ενδεχομένως με χειρότερους όρους !!!

-Το Κ.Κ.Ε., που ανέκαθεν δεν είχε πρόβλημα με το όνομα, αρνείται να προσυπογράψει συμφωνία, γιατί έτσι τα Σκόπια θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ !!! (σημ. αυτά προφανώς έλεγε ο Λένιν με το έργο του «Η ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ»)

-Το Κίνημα Αλλαγής (σημ. με ορισμένες διαφορετικές προσεγγίσεις στελεχών του) θα στηρίξει μια συμφωνία, εφόσον προηγηθεί αλλαγή Συντάγματος και απαλοιφή αλυτρωτικών όρων στη γειτονική χώρα

-ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων ελπίζουν ότι αρνούμενοι τη συμφωνία «θα τσιμπήσουν» ψήφους και θα εισέλθουν και πάλι στη Βουλή

Κατόπιν τούτων καθίσταται σαφές ότι προσωπικά ο γράφων δεν πρόκειται να παρασταθώ στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία. Γιατί θεωρώ ότι οι διοργανωτές τους ποντάρουν στο συναίσθημα και στις γνήσιες ευαισθησίες του Ελληνικού Λαού, που πραγματικά πιστεύει πως πλήττονται τα δίκαιά του.

Οι πολιτικές όμως δυνάμεις και η πνευματική ηγεσία, όπως και ο καθένας μας φέρουμε τεράστια ευθύνη, αν επιτρέψουμε το ζήτημα αυτό να μη επιλυθεί και σήμερα μετά τόσες δεκαετίες. Αν επιτρέψουμε πολύ περισσότερο να διχάσει την Ελληνική Κοινωνία.

Τα «Ποσειδώνια» μας θυμίζουν ότι η ναυτιλία μας μεγαλουργεί, καθώς δεν έχει φοβικά σύνδρομα και ξανοίγεται στις θάλασσες και τους ορίζοντες.

Έτσι θα πρέπει και το Έθνος μας να μη διακατέχεται από φοβικά σύνδρομα, από διχαστικές εμμονές, από ανορθολογικές εικασίες και από λαϊκιστικές κορώνες. Με γνώση και ρεαλισμό και βεβαίως με σεβασμό στην Ιστορία και τον Πολιτισμό μας να πορεύεται με ανοιχτούς ορίζοντες. Γιατί όποτε ο Ελληνισμός και η Ελλάδα το έπραξαν μεγαλούργησαν. Όποτε το αρνήθηκαν και κλείστηκαν στον εαυτό τους συρρικνώθηκαν.