ΑΡΘΡΟ

του Παναγιώτη Χατζηγεωργίου

Δικηγόρου Δράμας

Ο Κνέμπελ το εξέδωσε πριν από 60 χρόνια. Ο άνθρωπος ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας πολιτικού περιεχομένου είπε να γράψει. Ήλπιζε να συμβουλέψει τον κόσμο. Να ξορκίσει το κακό. Το 1965 το βιβλίο κρίθηκε ως αρρωστημένη επιστημονική φαντασία. Που δεν πείθει. Γι’ αυτό και κάποιες σκέψεις να γυριστεί κινηματογραφική ταινία, έπεσαν στο κενό.

Να όμως που υπήρξε ένας θαυμαστής όχι του Φλέτσερ Κνέμπελ. Αλλά του αρρωστημένου ήρωα του βιβλίου του, του Μάρκ Χόλενμπαχ. Ο Ντόναλντ Τραμπ. Αποφασισμένος μετά από 25 ακριβώς χρόνια να υλοποιήσει το όραμα εκείνου, που τον εμπόδισαν τότε να το πραγματοποιήσει.

Ας επανέλθουμε στο βιβλίο. Ο επανεκλεγείς ηλικιωμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ κουβεντιάζει με ένα νεαρό Γερουσιαστή του κόμματός του:

-Τον Καναδά, τον Καναδά!!! και να προσδέσουμε τη Σκανδιναβία σε μια νέα Ένωση. Τους ξέρω. Έχουν πειθαρχία που μας λείπει. Μπορεί να είμαι Γερμανικής καταγωγής, αλλά οι πρόγονοί μου ήταν από τη Σουηδία…. με το καλό ή με το στανιό…

-Τι εννοείτε κύριε Πρόεδρε; Με βία, με στρατιωτική βία;;;

-Ναι ασφαλώς. Βία! Αλλά μόνο αν χρειαστεί… Μπορούμε να ξεκινήσουμε με δασμούς, οικονομικές κυρώσεις, εμπάργκο!!!…. Και τέρμα με τις παραδοσιακές μας συμμαχίες… συνάντηση με τους Ρώσους! Για πυρηνική συνεργασία κατά της Κίνας!!!

Στο μυθιστόρημα ο νεαρός Γερουσιαστής τρομοκρατημένος ενημερώνει το Υπουργικό Συμβούλιο. Πείθονται πως ο Πρόεδρος πάσχει από παράνοια. Τον πιέζουν. Παραιτείται.

Κι όμως θα μπορούσε να γυριστεί ταινία. Με χάπι εντ. Όπως στις ταινίες του Χόλλυγουντ. Αλλά η ζωή αλλιώς τα έφερε. Ξεπέρασε τη λογοτεχνία. Και πιθανότατα δεν θα έχει χάπι εντ.

Ο θριαμβευτικά επανεκλεγείς νταής Πλανητάρχης απειλεί και εκβιάζει τους πάντες. Όχι μόνο την Κίνα, αναδυόμενο γίγαντα, παραδοσιακό εχθρό των Αμερικανών, που απειλεί να γκρεμίσει τις ΗΠΑ από το θρόνο τους.

Αλλά ακόμα και φίλιες χώρες. Όπως το Μεξικό. Του κλέβει το όνομα του κόλπου. Του βάζει δασμούς. Όπως τον Παναμά. Για να πάρει και πάλι τη Διώρυγα. Τον απειλεί με οικονομικές κυρώσεις.

Ακόμη και τους πιο πιστούς συμμάχους. Όπως τη Δανία, για να πάρει τη Γροιλανδία. Τη Γερμανία για να πάρουν το πάνω χέρι οι ακροδεξιοί. Τη Μεγάλη Βρετανία για να υποταχθεί στις επιθυμίες του και να μην αντιδράσει. Τον Καναδά, που τον θέλει Πολιτεία των ΗΠΑ.

Το κακό σήμερα είναι πως δεν θα βρεθεί Γερουσιαστής του κόμματός του, για να αντιδράσει. Ούτε Υπουργικό Συμβούλιο για να τον περιορίσει. Ούτε άλλωστε και ο ίδιος του πρόκειται να παραιτηθεί ποτέ.

Το ερώτημα είναι:

Οι ηγέτες του ελεύθερου κόσμου θα ακολουθήσουν απέναντι στον Τραμπ πολιτική κατευνασμού, όπως τότε με τον πολεμοχαρή και παρανοϊκό Αδόφλο ή θα συνεργαστούν για να του υψώσουν εμπόδια.

Στην πρώτη περίπτωση θα τα βρει με τον Πούτιν. Θα μοιράσουν τον κόσμο σε μια νέα Γιάλτα.

Στη δεύτερη περίπτωση θα έχουμε υπερασπιστεί τις αξίες μας, τη Δημοκρατία μας, την αξιοπρέπειά μας.

ΥΓ. τα σχετικά με το βιβλίο και τους διαλόγους σε δημοσίευμα του Έθνους.