ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

Μομφή: Αρχαία ελληνική λέξη, θηλυκό ουσιαστικό που σημαίνει: επίπληξη, κατάκριση, κατηγορία, ψόγος, δυσαρέσκεια, αποδοκιμασία, έκφραση δυσμενούς κρίσης ή άποψης.

Δυσπιστία: Η δυσκολία να πιστεύεις κάποιον.

Πρόταση μομφής ή δυσπιστίας, αναφέρεται η πρόταση που καταθέτει το κόμμα της Αντιπολίτευσης στη Βουλή, με σκοπό το σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την Κυβέρνηση ή από μέλος της, με άρθρα το 84 και 142 του Κανονισμού της Βουλής.

Άρθρο 84. Εφ’ όσον φέρει η πρόταση την υπογραφή του 1/6 του αριθμού των Βουλευτών, δηλαδή από 50 Βουλευτές με υπογραφή και με σαφήνεια των θεμάτων, οι Βουλευτές την καταθέτουν στον Πρόεδρο της Βουλής, στη διάρκεια της δημόσιας συνεδρίασης του σώματος. Τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για 2 μέρες και η Κυβέρνηση, αν θέλει αμέσως τη συζήτηση, την φέρει στη Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία και ολοκληρώνεται τη νύκτα της 3ης μέρας.

Άρθρο 142. Γίνεται συζήτηση επί της πρότασης μομφής με 2 τουλάχιστον Βουλευτές που υπέγραψαν. Για να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής εναντίον της Κυβέρνησης, πρέπει να υπερψηφισθεί (απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των Βουλευτών) από 151. Πρόταση μομφής εκ νέου γίνεται αφού συμπληρωθούν 6 μήνες από την προηγούμενη πρόταση, εκτός αν υπογράφεται από απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών.

Στις 18 Δεκεμβρίου η Ν.Δ. μπορεί ξανά να φέρει πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή, το ‘χει σαν ορόσημο και Συνταγματικό όπλο της η Δεξιά, με το οποίο μπορεί να προκαλέσει εκλογές που τόσο τις ονειρεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού παρέρχεται το 6μηνο της πρώτης μομφής. Είναι για τη Ν.Δ. σαν το τελευταίο δραστικό εργαλείο που έχει στη διάθεσή της.

Γράφω τι είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, απευθυνόμενος στην Κυβέρνηση και στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, που είναι τόσο επίκαιρο: Την δυσπιστία του λαού την έχετε, την τελική μομφή θα σας την δώσει ο λαός με τους αγώνες του.