ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

Ομιλητής-τρια: Πρόσωπο που μιλάει σε δημόσια συγκέντρωση για οποιοδήποτε θέμα. Ο ομιλητής πρέπει να διατηρήσει έναν καλό ρυθμό στο λόγο του, να ‘ναι προσεκτικός, να ‘χει αίσθηση ορίων και να χαράσσει τα όρια της ελευθερίας μας. Σαν συνομιλητής να ‘χει ήθος και σε διάλογο σε αμφιλεγόμενα θέματα θρησκείας, πολιτικής, θα πρέπει να τα θίξει έτσι ώστε να ‘ναι αμερόληπτος, λέγοντας αλήθειες, να ενδιαφέρεται για τη γνώμη των άλλων, να ‘ναι σοβαρός χωρίς περιττά χαμόγελα.

Στις 21-11-2010 έγινε εκδήλωση στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης μας με παρουσίαση βιβλίου για τη ζωή του Ηλία Ηλιού με ομιλητές και εκπρόσωπο από την Αθήνα στο πλαίσιο έκδοσης βιβλίων από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων.

Μετά την παρουσίαση και κατά τον διάλογο μεταξύ των δύο ομιλούντων ακούστηκε μια έντονη διαμαρτυρία από το κοινό, όταν ο ένας συνομιλητής – σχολιαστής είπε πως στην δεκαετία του ’40 υπήρξαν δωσίλογοι και από δεξιά και από αριστερά.

Ας δούμε τα γεγονότα της εποχής εκείνης: Στην περίοδο της Κατοχής αναβίωσε σειρά «επιχειρημάτων» αντικομμουνιστικού χαρακτήρα από αστικά, εθνικιστικά, νεοναζιστικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Όση λάσπη κι αν ρίξουν παλαιοί και σύγχρονοι αντικομμουνιστές δεν θα μπορέσουν να διαγράψουν ή να αμαυρώσουν το ρόλο των αριστερών που δεν υπήρξαν ποτέ δοσίλογοι. 1947: Εκδόθηκαν έγγραφα Υπουργείου Τύπου και Πληροφοριών, τμήμα του οπλοστασίου της άρχουσας τάξης με «στοιχεία» που απαιτούνταν προκειμένου να στοιχειοθετηθεί ο διωγμός της Εαμικής Εθνικής Αντίστασης (φυλακές, εξορίες, βασανιστήρια, εκτελέσεις κ.ο.κ.).

Γνωστό στους Έλληνες πως πρώην συνεργάτες των Ναζί, δωσίλογοι και με τους Γερμανούς και με τους Άγγλους και με τους Βούλγαρους, εμφανίστηκαν ως τιμητές της «εθνικοφροσύνης» στον κρατικό μηχανισμό. Ταγματασφαλίτες που μετείχαν ενεργά στις δολοφονίες δεκάδων πατριωτών, απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες! Δεκάδες δε «ντοκουμέντα» κατασκευάστηκαν επιδιώκοντας να πλήξουν το κύρος του ΕΑΜ – Κ.Κ.Ε., αναπαράγοντας εκδόσεις για τον «διαφωτισμό» του κόσμου.

  1. Έκθεση Foreign Office αναφέρει: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το ΕΑΜ είναι ο ηγετικός παράγοντας στο αντιστασιακό κίνημα και δικαιολογημένα ισχυρίζονται πως ηγούνται του αγώνα τόσο για την απελευθέρωση από τον Άξονα όσο και για τις εσωτερικές ελευθερίες και είναι ο κύριος αντιπρόσωπος της Ελληνικής Αντίστασης (αυτή η αλήθεια βέβαια ήταν ώστε να προσέξει η αστική εξουσία τι θα ‘κανε μετά το πέρας το πολέμου. Να εξαφανίσει δηλαδή τους αριστερούς, αφού δωσίλογοι ήταν μόνο φασίστες της γνωστής παράταξης αρεστοί σε αυτούς).

Μετά μάλιστα την μεταβολή της στρατηγικής κατάστασης στην Μεσόγειο έγινε μια ομαδική έξοδος «εθελοντών» πολιτικών, βασιλικών, δωσίλογων, όπως τα ποντίκια από το πλοίο που «βουλιάζει». Οι εθνικόφρονες μάλιστα για να δείξουν την πίστη τους στους συμμάχους διέδιδαν πως αριστεροί υπήρξαν και δωσίλογοι κι έτσι με την ανοχή των Βρετανών εξαπλώθηκε «μια πλατιά συκοφαντική εκστρατεία» ενάντια στον ΕΛΑΣ, ισχυριζόμενοι μάλιστα πως οι ίδιοι τους διεξήγαγαν αγώνα κατά των κατακτητών.

Αυτές είναι οι αλήθειες της Ιστορίας μας, αποκαθιστώντας τα ψεύδη και τις συκοφαντίες, έτσι ώστε να μαθαίνουν όσοι δεν τα γνωρίζουν και προπαντός οι νέοι να τα μαθαίνουν, να μελετούν βιβλία, που κρίνουν με αμεροληψία, για να διαμορφώσουν σωστές εκτιμήσεις. Δυστυχώς η Ιστορία αλλάζει πάντα μορφή από τους νικητές που την διαστρεβλώνουν.