ΑΡΘΡΟ

του Παναγιώτη Χατζηγεωργίου

Δικηγόρου Δράμας

Η απρόσμενη άνοδος και η εκκωφαντική πτώση

 

Περισσεύουν ως γνωστόν στη χώρα μας οι θιασώτες των ισχυρών μονοκομματικών Κυβερνήσεων. Όπως και των Αρχηγικών κομμάτων. Με σωρεία πειστικών επιχειρημάτων.

Από το ότι ο Έλληνας θέλει τάξη και ασφάλεια. Να κυβερνηθεί με πυγμή. Μέχρι το ότι δεν έχουμε κουλτούρα Κυβερνήσεων συνεργασίας. Σε μεγάλο βαθμό έτσι είναι. Οι απόψεις τους επικρατούν. Έτσι έχουμε «ισχυρές» μονοκομματικές Κυβερνήσεις. Αρχηγικά κόμματα.

Διαμορφώσαμε το δικό μας ιδιότυπο σύστημα εξουσίας. Την «Πρωθυπουργική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία». Κυβερνά ο Π/Θ με φίλους του. Υπουργικά Συμβούλια, Κοινοβουλευτική Ομάδα, Κόμμα συνεδριάζουν για να επικυρώσουν ειλημμένες αποφάσεις.

Δίχως θεσμικά αντίβαρα. Δίχως αρμοδιότητες του ΠτΔ. Δίχως κυβερνώσα Βουλή. Με Επιτροπές που θα είχαν αποφασιστικό ρόλο. Ουσιαστικές αρμοδιότητες. Δίχως ισχυρή, ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Για να ελέγχει την Εκτελεστική Εξουσία.

Οι θιασώτες των ισχυρών μονοκομματικών Κυβερνήσεων και του παντοδύναμου Πρωθυπουργού παραγνωρίζουν όμως συνειδητά τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η αποδυναμωμένη και απονευρωμένη Δημοκρατία.

Ως γνωστόν η μοναξιά του Ηγέτη είναι ανυπόφορη. Και αν μάλιστα αυτός δεν είναι σαρξ εκ της σαρκός του κυβερνητικού κόμματος η μοναξιά συνοδεύεται και από καχυποψία. Καθιστά τον παντοδύναμο Ηγέτη αδύναμο. Σε βάρος του κόμματος. Της ίδιας της χώρας.

Ο νυν Π/Θ επωμίστηκε το «μητσοτάκειον βάρος». Θεωρούνταν και αυτός ξένο σώμα στη Ν.Δ. Στις εκλογές για την ανάδειξη νέου Προέδρου το 2015 ήταν αουτσάιντερ. Επικράτησε γιατί θεωρήθηκε ως το αντίπαλο δέος στον Α. Τσίπρα. Θεωρήθηκε ότι ως νέος, κεντρώος και με προοδευτικές ιδέες μπορεί να οδηγήσει την παράταξη σε ανασύνταξη και σε νίκη.

Εξελέγη Πρόεδρος. Ήταν ο νικητής των εκλογών του 2019. Κυβερνά έκτοτε τη χώρα. Διόρισε Κυβέρνηση της αρεσκείας του. Επέλεξε πρόσωπα και από τον ευρύτερο χώρο του κέντρου και της Κεντροαριστεράς. Κατά τη διάρκεια της θητείας του έδειξε ηγετικά προσόντα.

Θα μπορούσε να κερδίσει το πιθανότερο και τις επόμενες εκλογές. Και είτε με μονοκομματική Κυβέρνηση, είτε σε συνεργασία με το πρόθυμο ΠΑΣΟΚ, όπως διαφαίνονταν και όλοι προεξοφλούσαν, να συνεχίσει να κυβερνά απερίσπαστος. Πλην όμως από ότι διαφαίνεται η μοναξιά του Ηγέτη και η καχυποψία του ιδίου ακόμη και για τον δικό του πολιτικό χώρο, ευθύνονται για αντιδημοκρατικές ενέργειες και παραλείψεις.

Μια από τις πρώτες του αποφάσεις ήταν να υπαγάγει την ΕΥΠ στο Πρωθυπουργικό Γραφείο, όπου είχε διορίσει Γραμματέα τον ανιψιό του. Μετά διόρισε διοικητή της ΕΥΠ τον εκλεκτό του. Επειδή δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις, άλλαξε και τον νόμο.

Όταν αποκαλύφθηκε και υποχρεώθηκε τελικά να ομολογήσει, ότι παρακολουθούνταν ο τότε Ευρωβουλευτής και επικρατέστερος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης, ο Π/Θ δήλωσε πως δεν το γνώριζε!!! Τορπίλισε τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Υπονόμευσε τη νικηφόρο πορεία της Ν.Δ. Τραυμάτισε τη Δημοκρατία. Εξέθεσε τη χώρα.

Οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας. Δεν έχουν τελειωμό. Η επικαιρότητα δεν μπορεί να επισκιάσει το τεράστιο αυτό ζήτημα. Η Κυβέρνηση συνομολογεί πλέον πως παρακολουθούνταν ακόμη και Υπουργοί της. Σε οποιαδήποτε Δημοκρατική Ευρωπαϊκή Χώρα ο Π/Θ θα είχε ήδη παραιτηθεί.

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος επιμένει όμως πως ο Π/Θ δεν γνώριζε!!! Ισχυρίζεται πως ενδεχομένως να είχαν αυτονομηθεί στην ΕΥΠ κάποια παράκεντρα!!! Πως παράκεντρα, τύπος και αντιπολίτευση οδηγούν τη χώρα στον βούρκο και στην τοξικότητα. Πως ο μόνος που δεν φέρει ευθύνη είναι ο Π/Θ. Ο ίδιος δηλώνει σε γερμανική εφημερίδα πως υπήρξε κάποια θεσμική αστοχία. Πως η πολιτική ευθύνη θα κριθεί στις επόμενες εκλογές… Πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Πως η χώρα μας είναι υπόδειγμα!!!

Ο τύπος βοά. Η αντιπολίτευση είναι στα κεραμίδια. Καραμανλικοί και Σαμαρικοί ρίχνουν τροχιοδεικτικές βολές. Η Όλγα Κεφαλογιάννη διαφοροποιείται. Ο Βουλευτής και πρώην Υπουργός της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας κάνει λόγο για συγκάλυψη. Ο πρώην Π/Θ Αντώνης Σαμαράς δηλώνει πως πρόκειται για θεσμική εκτροπή. Πως δεν μπορεί η Κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από το απόρρητο. Πως η Ν.Δ. ως η παράταξη που θεμελίωσε τη Δημοκρατία, δεν μπορεί να το ανεχθεί.

Ο Π/Θ είναι πλέον απελπιστικά μόνος. Το κλειστό σύστημα εξουσίας που είχε εγκαθιδρύσει επί τόσα χρόνια τρίζει. Έτσι κι αλλιώς επί χρόνια φοβούμενος εσωκομματικές αντιδράσεις δεν τολμούσε να προβεί ούτε καν σε ανασχηματισμό. Για να μη πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις έσπευσε να παραστεί σε εκδήλωση δίπλα στον παρακολουθούμενο Κωστή Χατζηδάκη. Να εκθειάσει τον Υπουργό του και το έργο του. Ακόμη και η Καθημερινή γράφει πως το κακόγουστο σόου θύμισε κοινή φωτογράφιση Τραμπ – Μελάνιας για να πειστεί ο κόσμος πως δεν χωρίζουν…

Οι πάντες αντιλαμβάνονται πως πλέον πρόκειται για λυκοφιλίες. Πως η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πως ο Π/Θ όχι μόνο δεν είναι παντοδύναμος. Αλλά πως είναι εντελώς αδύναμος. Πως η παραμονή του στο τιμόνι συνιστά πρόβλημα. Για την Κυβέρνηση, κάτι που αφορά το κόμμα. Για τη χώρα, κάτι που αφορά όλους μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει πλέον να παραιτηθεί. Αν θέλει να περισώσει κάτι. Για την υστεροφημία του. Την παράταξή του. Τη χώρα του. Αν δεν θέλει να ζήσει τη διαρκή καταβαράθρωση. Την εκκωφαντική πτώση.

Είναι ολοφάνερο ότι στη Ν.Δ. αγωνιούν για το μέλλον τους. Θέλουν να παραμείνουν ενωμένοι. Να μη βουλιάξει το καράβι. Να μη πάρει στο λαιμό του ο καπετάνιος και όλους τους επιβάτες του.

Αν θέλουν να προτάξουν το συμφέρον της παράταξης οφείλουν να του ζητήσουν να παραιτηθεί. Είναι αδιανόητο η τύχη ενός προσώπου να παρασέρνει σε δίνη ολόκληρη την παράταξή του. Ολόκληρη τη χώρα.