Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ ΧΡ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΨΗΦΙΣΗ ΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε, το Σάββατο 18 Μαΐου 2019, στο ξενοδοχείο «ΕΜΠΟΡΙΚΟ», ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δράμας κ. Χρήστος Καραγιαννίδης. Αφορμή για τη συνέντευξή τύπου, όπως ανέφερε εισαγωγικά ο Γραμματέας της Ν.Ε. Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Καρβούνης, ήταν «η ψήφιση των θετικών μέτρων στήριξης της κοινωνίας».

Ο κ. Καραγιαννίδης, στις δηλώσεις του, ανέφερε ότι «όταν το 2010 μπαίναμε σε αυτό το τούνελ, που έζησε η κοινωνία πολύ σκληρά τα τελευταία 9 χρόνια, κανένας δεν είχε δει φως τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια» και πρόσθεσε: «Από τον Αύγουστο του 2018 που έχουμε βγει από την λαίλαπα και την μέγγενη των μνημονίων είχαμε πει ότι όποτε δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος, θα είμαστε πλέον ελεύθεροι να ορίσουμε εμείς πως θα τον διαθέσουμε στην κοινωνία». Μιλώντας για το πρόσφατο νομοσχέδιο ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «αφορά μεγάλο εύρος, και ελεύθερων επαγγελματιών και εργαζόμενων και ανέργων και γενικώς των περισσότερων κοινωνικών τάξεων που πλήγησαν πάρα πολύ τα τελευταία 8-9 χρόνια». Ως σημαντικότερο στοιχείο για τον επιχειρηματικό κόσμο, ο κ. Καραγιαννίδης ανέφερε τις δύο ρυθμίσεις των 120 δόσεων προς την εφορεία και προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Όπως είπε, με τη ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία «απεμπλέκονται χιλιάδες άνθρωποι», για τους οποίους δίνεται η ελπίδα «ότι μπορεί να υπάρχουν και αύριο», καθώς «τους δίνει τη δυνατότητα να ξεφύγουν από την μέγγενη των οφειλών αυτών». Ο κ. Καραγιαννίδης επεσήμανε ότι η μέση μείωση θα είναι στο 65% στην κύρια οφειλή με «κούρεμα» μέχρι 85%, αν μπει κάποιος στη διαδικασία των 120 δόσεων ή και 100% αν πληρωθεί εφάπαξ. Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι αντίστοιχα γίνονται ευνοϊκές ρυθμίσεις και για τους αγρότες και πλέον «θα μπορεί το 90% των αγροτών να προχωρήσει στη συνταξιοδότησή τους». Όπως τόνισε, «αντίστοιχης λογικής είναι και οι ρυθμίσεις των οφειλών στην εφορεία» και μάλιστα οι «24 δόσεις για κερδοσκοπικού χαρακτήρα επιχειρήσεις ανέβηκαν στις 36». Ο κ. Καραγιαννίδης χαρακτήρισε ως σημαντικό το νομοσχέδιο, με ρυθμίσεις όχι μόνο οικονομικού αποτυπώματος. «Αποδεικνύει ότι όχι μόνο έχουμε βγει έξω από τα μνημόνια, αλλά μπορούμε να χαράσσουμε και μια δική μας πολιτική» υπογράμμισε.

Επίσης, ο Δραμινός Βουλευτής αναφέρθηκε στους συναδέλφους του σε Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ, επισημαίνοντας ότι οι κυβερνήσεις τους «έκοψαν 22% τον κατώτατο μισθό», «δημιούργησαν τον υποκατώτατο μισθό» και «κατάργησαν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε μια νύχτα και ουσιαστικά γκρέμισαν όλο το εργατικό δίκαιο». Όπως επεσήμανε, «πρέπει να θυμόμαστε ποιοι μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση και να θυμόμαστε ότι η δική μας η προσπάθεια ήταν να την επουλώσουμε και με αυτή τη λογική τον Σεπτέμβριο του 2015 συνεχίσαμε την μάχη και δεν τα παρατήσαμε».

Αναφερόμενος στην 13η σύνταξη και στην κριτική που ασκήθηκε για τη χορήγησή της, ο κ. Καραγιαννίδης ανέφερε ότι θα ήταν προεκλογικό πυροτέχνημα, «αν ήταν εφάπαξ», όμως «είναι μόνιμου χαρακτήρα, εκτός αν έρθει η Ν.Δ. και την κόψει». Μόνιμο χαρακτήρα, συνέχισε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν και η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η μείωση του Φ.Π.Α. στα τρόφιμα και γίνονται τώρα, «γιατί ο δημοσιονομικός χώρος μας εξασφαλίζει». «Ό,τι έχουμε προγραμματίσει και το έχουμε αναγγείλει έχει εφαρμοστεί», υπογράμμισε.

Επίσης, ο κ. Καραγιαννίδης μίλησε και για τις δημοτικές εκλογές, σχολιάζοντας αναφορές στο προεκλογικό έντυπο της παράταξης «Ενώνουμε τη Δράμα» του Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου. «Μερικά πράγματα δεν μπορούν να παρουσιάζονται ως επιτυχίες της Δημοτικής Αρχής», είπε ο κ. Καραγιαννίδης και έθεσε ως παραδείγματα, «το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, που νομοθέτησε αυτή η Κυβέρνηση και προφανώς ο Δήμος Δράμας το υλοποιεί», «τα Κέντρα Κοινότητας και με Παράρτημα Ρομά», «το 1 εκ. για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το οποίο είναι προσπάθεια κάποιων ανθρώπων», «το πρόγραμμα επανασύνδεσης ρεύματος». Όπως είπε, «προφανώς ήταν ή έγινε έτοιμος ο Δήμος και τα εφάρμοσε, αλλά δεν μπορεί να εμφανίζονται σε προγράμματα δημοτικών παρατάξεων πράγματα που έχει κάνει η Κυβέρνηση». Ο κ. Καραγιαννίδης σημείωσε ακόμη πως «ο κόσμος πρέπει να μαθαίνει ποιος είναι υπαίτιος για κάτι που είναι θετικό για τη δική του ζωή».

Απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας «Εργασία… συν» για το ζήτημα που προέκυψε από την ανακοίνωση από τα κεντρικά του κόμματος της στήριξης σε υποψηφίους Δημάρχους του Νομού και τις ανακοινώσεις που ακολούθησαν από δημοτικές παρατάξεις, ο Γραμματέας της Ν.Ε. Δράμας του κόμματος κ. Καρβούνης σημείωσε πως το κόμμα κεντρικά «θα πρέπει να συνυπολογίζει, προτού προβαίνει σε τέτοιες δημοσιοποιήσεις, και τη γνώμη των παρατάξεων, αλλά και τη γνώμη του τοπικού ΣΥ.ΡΙΖ.Α.». «Εμείς είχαμε δηλώσει δημόσια ότι δεν πρόκειται να δημοσιοποιήσουμε στηρίξεις στην Π.Ε. Δράμας, γιατί αυτή ήταν η συμφωνία και με τις δημοτικές παρατάξεις με τις οποίες έχουμε συνομιλήσει» ανέφερε ο κ. Καρβούνης και κάλεσε τους πολίτες «να ψηφίσουν με κριτήρια πολιτικά και αυτοδιοικητικά», τα οποία «να μην υπηρετούν το σχέδιο της Ν.Δ., να είναι ενάντια σε νεοφιλελεύθερες και ακροδεξιές αντιλήψεις». Όπως είπε, ο Γραμματέας της Ν.Ε. Δράμας, «οι δημοκρατικοί πολίτες, οι φίλοι και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν και την πολιτική ωριμότητα και τις ευαισθησίες να ψηφίσουν με αυτά τα χαρακτηριστικά σε κάθε Δήμο του Νομού», υπογραμμίζοντας ότι «στο μόνο που ήμασταν ξεκάθαροι και δημοσιοποιήσαμε ήταν η στήριξή μας σε επίπεδο Περιφέρειας στην “Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία” με επικεφαλής τον Κώστα Κατσιμίγα, γιατί θεωρούμε ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις».

Για το ίδιο θέμα, ο Βουλευτής κ. Καραγιαννίδης ανέφερε ότι «στο παρελθόν, εκτός από τον Δήμο Δράμας, ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ ή παλιότερα ο ΣΥΝΑΠΙΣΜΟΣ δεν είχε εκφράσει στήριξη, γιατί καταλαβαίνουμε ότι οι μικρές κοινωνίες των περιφερειακών Δήμων είναι κοινωνίες που μεταξύ τους γνωρίζονται και πολύ καλύτερα ξέρουν τι θα επιλέξουν», χαρακτηρίζοντας ως «ελαφρώς άστοχη» την ανακοίνωση και τονίζοντας ότι με δελτίο τύπου της Ν.Ε. Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ απαντήθηκε «αυτό που συνέβη με την ανακοίνωση του κεντρικού ΣΥΡΙΖΑ».