ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

 

 

  • «Θέλουμε να αναχαιτίσουμε το δημοκρατικό έλλειμμα της Ευρώπης, να αποκτήσουν οι πολίτες της φωνή και λόγο στις αποφάσεις»
  • «Προσωπικά, θέτω στο επίκεντρο ένα σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης και αποκέντρωσης κοινό για τα κράτη της Ένωσης»

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Εργασία… συν» παραχώρησε ο Δραμινός υποψήφιος Ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κ. Στέργιος Κωνσταντίνου.

 

Κύριε Κωνσταντίνου είστε υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής. Για ποιους λόγους πήρατε αυτή την απόφαση;

Σήμερα στην Ευρώπη οι προκλήσεις είναι πολλές και διαφορετικές. Η σοβαρότερη όλων όμως είναι το αίτημα για υποχώρηση και αποδυνάμωση της Ένωσης, με το επιχείρημα πως είναι ανεπαρκής. Εδώ ακριβώς έγκειται το στοίχημα της δικής μας Γενιάς. Εμείς χρειάζεται να διεκδικήσουμε περισσότερη Ευρώπη. Πράγματι, συνέβησαν και συμβαίνουν λάθη, και στην Ευρώπη, και στην Ελλάδα. Είναι τώρα πιο σημαντικό από πότε, η νέα γενιά, όλοι εμείς, να προσπαθήσει να δημιουργήσει αυτό που δεν υπάρχει. Στην Ελλάδα το ρόλο αυτό θα παίξει το Κίνημα Αλλαγής, στην Ευρώπη, ποιος άλλος, αν όχι οι Ευρωπαίους Σοσιαλιστές; Ως νέοι, λοιπόν, νιώσαμε την ανάγκη να αρθρώσουμε αιτήματα που ως τώρα δεν έχουν ακουστεί. Αυτός είναι ο στόχος μας. Να κάνουμε πράξη το ριζοσπαστικό, αυτό που θα επιφέρει την ουσιαστική αλλαγή που πολλοί ευαγγελίζονται. Για όλους αυτούς τους λόγους, αποφάσισα με τη σειρά μου, λοιπόν, να μπω σε μια μάχη, που ζήτα και διεκδικεί μια νέα διαφορετική Ελλάδα, μια νέα διαφορετική Ευρώπη. Είμαι, λοιπόν ένας νέος επιστήμονας με επαγγελματική εμπειρία στο εξωτερικό που θέλει να επιστρέψει στη χώρα του. Και πιστεύω ακράδαντα πως όλοι αυτοί οι νέοι που σήμερα ζουν εκτός Ελλάδας αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, αναμένουν το παραμικρό σπέρμα προοπτικής, γιατί θέλουν να γυρίσουν στην χώρα τους.

 

Έχοντας ζήσει σε Κύπρο, Βέλγιο και Αυστρία αποτελείται έναν εκπρόσωπο του brain drain της νέας γενιάς των Ελλήνων που επέλεξαν να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στο εξωτερικό. Πιστεύετε πως υπάρχει δυνατότητα αναστροφής αυτής της κατάστασης και οι νέοι του εξωτερικού να επιστρέψουν στη χώρα;

Σήμερα μας κυριεύει η φυγή του πιο πολύτιμου δυναμικού της κοινωνίας μας, του επιστημονικού δυναμικού, των νέων που φεύγουν από ανάγκη, γιατί δεν έχουν ευκαιρίες ούτε και κίνητρα. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που θέτουμε στην Ενωμένη Ευρώπη σήμερα: Να ανατρέψουμε αυτούς τους συσχετισμούς. Το ερώτημα είναι πώς; Το μόνο που χρειάζεται, και το πιστεύω ακράδαντα είναι θέληση και στόχοι. Αλλά αυτό δεν είναι του ικανό από μόνο του. Σήμερα πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να δημιουργήσουμε εκείνες τις υποδομές που θα στηρίξουν επί του πρακτέου αυτό το δυναμικό, για να μπορέσει επιτέλους να ασκήσει την ερευνητική δραστηριότητα του στην Ελλάδα. Αυτό που λείπει σήμερα είναι επένδυση στη γνώση, στις καινοτομίες, στις ευκαιρίες στην ίδια τη Νέα Γενιά, στην έρευνα. Γιατί θέλουν να γυρίσουν πίσω. Αρκεί να έχουν κίνητρο να το κάνουν. Αρκεί λοιπόν να κάνουμε αυτήν την επένδυση στο μέλλον. Αυτό παλεύουμε με το Κίνημα Αλλαγής και τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Και θα τα καταφέρουμε.

 

Έχοντας εμπειρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της επαγγελματικής σας ενασχόλησης, θεωρείτε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εκπληρώνει τον ρόλο της; Ικανοποιούνται οι στόχοι της σύστασής της ή πρέπει να υπάρξουν αλλαγές;

Η Ευρώπη, σήμερα αντιμετωπίζει πράγματι κινδύνους. Εμείς επιδιώκουμε μια Ευρώπη Ενωμένη που να μετουσιώνει τον πλουραλισμό, τη Δημοκρατία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη. Εμείς πιστεύουμε βαθιά πως μπορεί να το ενδυναμώσει. Και είναι αλήθεια πως στις μέρες μας πολλές από τις δυνάμεις αυτές ίσως δεν έχουν σαν ενοποιητική βάση τις δημοκρατικές αρχές της Ενωσιακής ολοκλήρωσης. Και είναι αυτές που γεννούν τον Ευρωσκεπτικισμό. Μέσα όμως από αυτήν τη συγκυρία, εμείς θέλουμε να αναχαιτίσουμε το δημοκρατικό έλλειμμα της Ευρώπης, να αποκτήσουν οι πολίτες της φωνή και λόγο στις αποφάσεις. Να ανοίξουμε το δρόμο για μια δημοσιονομική ένωση, με ενίσχυση της ψηφιακής και νεανικής επιχειρηματικότητας, χωρίς άμισθες πρακτικές νέων επιστημόνων. Προσωπικά, θέτω στο επίκεντρο ένα σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης και αποκέντρωσης κοινό για τα κράτη της Ένωσης. Και τότε θα βγούμε δυνατότεροι από αυτό θα ενισχύσουμε και πάλι το αίσθημα πως ανήκουμε όλοι σε μία κοινή οικογένεια, την Ευρωπαϊκή.

 

Όντας νέος ηλικιακά, θα έχετε σίγουρα αντιληφθεί ότι στη νέα γενιά υπάρχει έντονη η αποστασιοποίηση γενικότερα από την πολιτική. Είναι τελικά δικαιολογημένη η στάση των νέων; Πώς μπορεί να επιτευχθεί μεγαλύτερη συμμετοχή;

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται ως α-πολιτική. Η νεολαία είναι αυτή που έχει την δύναμη και τα προσόντα να επέμβει δυναμικά στην εξέλιξη της κοινωνίας. Και τελικά; Έχει αποστασιοποιηθεί από όλα αυτά. Μα φυσικά, σε μια εποχή που κυριαρχούν η αδικία, η ανισότητα και η αναξιοκρατία, είναι φυσικό επακόλουθο. Η σημερινή νέα γενιά είναι διαφορετική από την προηγούμενη, γιατί βλέπει τον εαυτό της σε χειρότερη θέση από την προηγούμενη. Αυτή η γενιά είναι επόμενο να έχει υψηλές απαιτήσεις. Γι’ αυτό δεν μπορεί να αρκεστεί σε μεθόδους τους παρελθόντος. Περιμένουν ουσιαστική και άμεση βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας. Αναμένουν ουσιαστική βελτίωση του βιοτικού επίπεδου τους σήμερα και προοπτική για καλύτερο αύριο. Απαιτούν εντιμότητα, ικανότητα, μόρφωση, αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα και ειλικρίνεια. Όταν δει να ανοίγει ο δρόμος για όλα αυτά, θα επιστρέψει. Και θα δώσει το δικό της στίγμα στην πολιτική, αυτό που λείπει και αποζητάμε σήμερα.

 

Ερ.: Ασχολείστε επαγγελματικά κυρίως με τα προσωπικά δεδομένα και την προστασία τους σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχει ασφάλεια σε αυτό τον τομέα; Μπορεί να υπάρξει πλήρης θεσμική θωράκιση μέσα από αποφάσεις των επίσημων οργάνων της Ε.Ε.;

Τα ψηφιακά δικαιώματα συνιστούν «ψηφιακή αναπαράσταση» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Βιώνουμε την 4η βιομηχανική επανάσταση, η οποία και έχει μεταβάλει δραματική τους κοινωνικούς και διεθνείς συσχετισμούς. Στο παρελθόν κεφαλαιοκράτης ήταν εκείνος που είχε στην κατοχή του τα μέσα παραγωγής, ενώ σήμερα «κεφαλαιοκράτης» -ή πιο σωστά «δεδομενοκράτης»- είναι εκείνος που ελέγχει την πληροφορία, την ενημέρωση και την επικοινωνία. Πλέον, δεν υφίστανται χωρικά όρια, αλλά ένας παγκόσμιος χαρακτήρας με τεχνολογικούς κολοσσούς και εταιρίες. Φυσικά αυτό έχει και επιπτώσεις στις ζωές μας. Όταν μεγάλες εταιρείες παραβιάζουν κανόνες επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων στο βωμό του κέρδους, τα πράγματα δυσχεραίνουν. Προσωπικά, στην Αυστρία, εργάστηκα σε έναν από αυτούς τους οργανισμούς, που πέτυχε το πρόστιμο- ρεκόρ, της τάξεως των 50 εκατομμυρίων, στην Γαλλία για τη μη σύννομη επεξεργασία δεδομένων των χρηστών. Σήμερα, δυστυχώς τα ζητήματα που έχουν παραμείνει ανοιχτά είναι αρκετά, με χαρακτηριστικότερο τον κανονισμό προστασίας των προσωπικών δεδομένων των ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Και φυσικά, εκκρεμεί και απαιτείται ένα σχέδιο, σε επίπεδο Ένωσης, ώστε να μπορέσει η Ευρώπη να ανταγωνιστεί τεχνολογικούς κολοσσούς.

 

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το διακύβευμα των προσεχών Ευρωεκλογών; Τελικά,

ψηφίζουμε για την Ευρώπη ή για την Ελλάδα, καθώς λίγο ή πολύ όλα τα κόμματα συνδέουν το αποτέλεσμα με τις εξελίξεις στο εσωτερικό;

Οι εκλογές, είναι το θεμέλιο της δημοκρατίας μας και αναντίρρητο δικαίωμα όλων στη συμμετοχή της λήψης των αποφάσεων. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για τις Ευρωεκλογές. Σήμερα η οικονομική πολιτική των θεσμών καθορίζει την εκάστοτε πολιτική των κρατών, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το ιδεολογικό πρόσημο. Οι Ευρωεκλογές, και ειδικότερα οι επικείμενες, έχουν τεράστια βαρύτητα γιατί είναι αυτές που θα προσδώσουν τη δημοκρατία στην Ένωση. Επιπλέον, το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών θα είναι αυτό που θα αναδείξει την ουσία και το ύφος της πολιτικής που θα ακολουθήσει η Ένωση. Για πολλά χρόνια, η Ευρωπαϊκή δεξιά ήταν κυρίαρχη. Το αποτέλεσμα; Η προοδευτική Ευρώπη, της οποίας τα θεμέλια έθεσαν οι σοσιαλδημοκράτες του 20ου αιώνα, να δώσει τη θέση της σε μια συντηρητικότερη και νεοφιλελεύθερη Ευρώπη. Μια Ευρώπη όπου οι δημοσιονομικοί δείκτες υπερισχύουν των κοινωνικών αναγκών και κατακυριεύουν την πραγματική οικονομία. Στις 26 του Μάη, εμείς, η προοδευτική μερίδα της Ευρώπης, και πιστέψτε με είμαστε πολλοί, καλούμαστε να επιλέξουμε μεταξύ των άκρων από τη μια πλευρά και της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανέωσης από την άλλη. Η επιλογή είναι εύκολη! Αυτό θα είναι και το διακύβευμα του Ελληνικού λαού, ώστε να αλλάξουμε την Ευρώπη!