ΕΚΔΗΛΩΣΗ  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΡΑΜΑΣ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε.

 

  • «Δεν έχει σημασία το πότε θα τελειώσει αυτή η υπόθεση του σοσιαλισμού, αλλά σίγουρο είναι ότι θα τελειώσει με νίκη του σοσιαλισμού»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Επιτεύγματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 21 Οκτωβρίου 2017, στο Δημοτικό Ωδείο, από τις κλαδικές οργανώσεις της Τομεακής Επιτροπής Δράμας του Κ.Κ.Ε.. Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση, ομιλητής ήταν ο κ. Γιάννης Κοτζαμπάσης, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Δράμας του Κ.Κ.Ε..

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Εργασία… συν» ο κ. Κοτζαμπάσης ανέφερε: «Πρόκειται για μια εκδήλωση στο πλαίσιο των εορτασμών από το Κόμμα μας της Οκτωβριανής Επανάστασης. Εκδηλώσεις σαν αυτήν γίνονται σε όλη τη χώρα σε όλο αυτό το χρόνο που κλείνουμε 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, τον Οκτώβρη του 1917. Γίνεται φυσικά όχι μόνο για να γιορτάσουμε αυτή την επέτειο, αλλά και για να αντλήσουμε διδάγματα και συμπεράσματα από όλη τη διαδικασία μέχρι την Οκτωβριανή Επανάσταση, τον ρόλο των μπολσεβίκων Κομμουνιστικό Κόμματος τότε, αλλά και για το τι έγινε ακριβώς στη διάρκεια ολόκληρης της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Αντλούμε συμπεράσματα, διαπιστώνουμε τα λάθη που έγιναν και οδήγησαν σε άνοδο των αντεπαναστατικών δυνάμεων με αποτέλεσμα να κορυφωθεί αυτή η διαδικασία με την Περεστρόικα μετά το 1985 και να έχουμε το τραγικό αποτέλεσμα της ανατροπής του σοσιαλισμού.

 

Είναι ξεκάθαρο ότι το κόμμα μας στέκεται σε καθαρή αντιπαράθεση με όλη τη λογική του οπορτουνισμού κι όλη την πολεμική της αστικής τάξης που στην ουσία διαστρεβλώνουν και συκοφαντούν τη σοσιαλιστική οικοδόμηση. Λένε απίστευτα πράγματα για την περίοδο της κολεκτιβοποίησης, στην ουσία θέλουν να προβάλλουν το σοσιαλισμό – κομμουνισμό ως ένα ολοκληρωτικό εκτρωματικό καθεστώς. Πρέπει οι εργαζόμενοι να καταλάβουν ότι έχουν κίνητρο για αυτό. Ότι δεν είναι καθαρές και αγαθές οι προθέσεις τους. Σκοπός τους είναι να συκοφαντήσουν αυτή τη σοσιαλιστική οικοδόμηση που γνώρισε η ανθρωπότητα, προκειμένου να μην σηκώσουμε κεφάλι. Η εργατική τάξη να πιστεύει ότι αυτό που ζούμε σήμερα, αυτή η εξαθλίωση, ειδικά η κατάσταση που βρισκόμαστε σε καθεστώς καπιταλιστικής κρίσης, ότι είναι το μόνο καλή ή τέλος πάντων είναι το καλύτερο που μπορεί να γνωρίσει η ανθρωπότητα.

Εμείς αντιθέτως λέμε όχι. Ο σοσιαλισμός είναι και επίκαιρος και εφικτός. Αλλά σίγουρα το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν θα μπορούσε να ασκήσει τον καθοδηγητικό του ρόλο στις μάζες και στην εργατική τάξη, αν δεν αντλούσε συμπεράσματα, αν δεν μελετούσε δηλαδή και αν δεν εξάγαμε συμπεράσματα και διδάγματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση. Λέμε στην εργατική τάξη ότι έγιναν λάθη στη σοσιαλιστική οικοδόμηση ιδιαίτερα μετά το 20ο συνέδριο του ΚΚΣΕ το 1956 έγινε μια στροφή οπορτουνιστική, όπως την χαρακτηρίζουμε εμείς. Ανατράπηκε σε συγκεκριμένα σημεία ο κεντρικός σχεδιασμός, δεν προωθήθηκε η εμβάθυνση της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής, δηλαδή η εμβάθυνση των σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής, κι αυτό οδήγησε προοδευτικά στην ενίσχυση των αντεπαναστατικών δυνάμεων. Δηλαδή, χαρακτηριστικά λέμε ότι για παράδειγμα η υιοθέτηση το 1965 από τις μεταρρυθμίσεις Κοσίγκιν του επιχειρησιακού κέρδους, της αστικής οικονομικής κατηγορίας του επιχειρησιακού κέρδους, που φυσικά ως σκοπό είχε να απαντήσει σε κάποια προβλήματα της σοσιαλιστικής παραγωγής, τελικά οδήγησε και νομοτελειακά θα οδηγούσε στην άνοδο ενός παρασιτικού κεφαλαίου, του σκιώδους κεφαλαίου, όπως το λέμε εμείς, από διευθυντικά στελέχη. Αυτό οδήγησε σε ανέβασμα του κινήτρου σφετερισμού της κοινωνικής παραγωγής, με αποτέλεσμα σιγά σιγά να ανδρώνεται αυτό το σκιώδες κεφάλαιο που ήθελε να λειτουργήσει νόμιμα στην οικονομία, άρα αντικειμενικά ήθελε την παλινόρθωση του καπιταλισμού.

Εμείς καταλαβαίνουμε ότι χωρίς να κοινοποιήσουμε σε όλους τους εργαζόμενους, σε όλη την εργατική τάξη, αλλά και στα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, αυτά τα συμπεράσματα, δεν μπορούμε να ασκήσουμε τον καθοδηγητικό μας ρόλο στη σύγχρονη εποχή μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού. Τα λόγια του Λένιν είναι ο οδηγητής μας. Αυτά τα λόγια τα χιλιοειπωμένα που στέκουν όμως βαριά πάνω από την αστική τάξη, ότι ο δρόμος χαράκτηκε. Δεν έχει σημασία το πότε θα τελειώσει αυτή η υπόθεση του σοσιαλισμού, αλλά σίγουρο είναι ότι θα τελειώσει με νίκη του σοσιαλισμού.

 

«Επιτεύγματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό»

Η έκδοση του βιβλίου «Επιτεύγματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό» εντάσσεται στις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» για την συμπλήρωση φέτος των 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Αποτελεί προϊόν συλλογικής δουλειάς, με την επιμέλεια του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την εργατική – συνδικαλιστική δουλειά, και μέσα από σπάνια υλικά, πλούσια στοιχεία και οπτικό υλικό, αναδεικνύει τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης στην πρώτη χώρα που ξεκίνησε την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Το βιβλίο αναφέρεται στην ιστορική πορεία διαμόρφωσης των νέων σχέσεων παραγωγής, αλλά και στο αδυνάτισμά τους στην πορεία που αποτέλεσε τη βασική αιτία των αντεπαναστατικών ανατροπών, σε ζητήματα παραγωγικότητας, ειδίκευσης της εργατικής δύναμης, στην άμιλλα και στο σταχανοφικό κίνημα κ.ά..

Πάνω σε αυτή τη βάση, η εργατική τάξη στην ΕΣΣΔ μπόρεσε να οργανώσει την παραγωγή για την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών – λαϊκών αναγκών, φτάνοντας σε ένα πρωτόγνωρο επίπεδο κατακτήσεων σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής: Από την εξάλειψη της ανεργίας και τη μείωση του εργάσιμου χρόνου, την Κοινωνική Ασφάλιση, τη θέση της γυναίκας και τα ζητήματα της μητρότητας, έως την Υγεία, την Παιδεία, τα επιτεύγματα στην επιστήμη και την τεχνική, στην Τέχνη και τον Αθλητισμό, στην αναψυχή και την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.

Όπως αναφέρεται στον πρόλογο της έκδοσης: «Στην ΕΣΣΔ και στις άλλες σοσιαλιστικές χώρες πραγματοποιήθηκαν σημαντικά κοινωνικά επιτεύγματα γι’ αρκετές δεκαετίες, πολλά από τα οποία ακόμη και σήμερα δεν έχουν επιτευχθεί στον καπιταλισμό», ενώ ακόμη επισημαίνεται: «Η έκδοση έχει εκλαϊκευτικό χαρακτήρα, προβάλλοντας τα επιτεύγματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό τον 20ο αιώνα, απαντά σε συκοφαντίες, ψέματα, αποσιωπήσεις της αστικής τάξης και του οπορτουνισμού ενάντια στην Οκτωβριανή Επανάσταση και την ιστορική της σημασία». «Η Οκτωβριανή Επανάσταση άνοιξε το δρόμο, έδειξε πως η εργατική τάξη μπορεί, όταν κατακτήσει την εξουσία και γίνει κυρίαρχη, να οικοδομήσει τη δική της κοινωνία καταργώντας την εκμετάλλευση, ώστε ν’ ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών της», αναφέρεται ακόμη.

Στο βιβλίο υπενθυμίζεται ότι «η σύγκριση ανάμεσα στο σοσιαλισμό και τον καπιταλισμό δεν μπορεί να γίνει έξω από τη συγκεκριμένη ιστορική πραγματικότητα μέσα στην οποία εμφανίστηκαν και αναπτύχθηκαν», αναδεικνύοντας το τιτάνιο έργο που επωμίστηκαν οι επαναστατικές δυνάμεις στη Σοβιετική Ένωση, που «ήταν υποχρεωμένες να χτίσουν ένα ριζικά διαφορετικό κοινωνικό σύστημα, σε ρήξη με το προηγούμενο καθεστώς στο θεμελιακό ζήτημα της ιδιοκτησίας, σε συνθήκες καπιταλιστικής περικύκλωσης».

Όσον αφορά το τέλος του σοσιαλιστικού εγχειρήματος στην ΕΣΣΔ,  «το K.K.E. ήδη από την περίοδο 1990-1991 ασχολήθηκε συστηματικά με την μελέτη των αιτιών που οδήγησαν στην επικράτηση των αντεπαναστατικών δυνάμεων στην ΕΣΣΔ και στις άλλες σοσιαλιστικές χώρες και κατέληξε σε συμπεράσματα που ολοκληρωμένα αποτυπώνονται στην Απόφαση του 18ου Συνεδρίου του Κόμματος».