Τήρηση των μέτρων από όλους για να μείνει ανοιχτή η αγορά τα Χριστούγεννα ζητά η κυβέρνηση, αλλά διαψεύδει ότι θα εφαρμόσει νέους περιορισμούς. Ο πρωθυπουργός την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο.

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν θα λάβει νέα μέτρα τα Χριστούγεννα και οπωσδήποτε δεν θα πάει σε lockdown, ταυτόχρονα όμως καλεί άπαντες να τηρήσουν το ισχύον πλαίσιο για να παραμείνει ανοιχτή η αγορά και να σωθούν ζωές.

Σημειωτέον ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται την Παρασκευή να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και προφανώς η τήρηση των μέτρων από την Εκκλησία, η οποία αρνείται να ελέγξει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και τα rapid test των πιστών, θα βρεθεί στο επίκεντρο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου πάντως έκανε λόγο για προγραμματισμένη συνάντηση στο πλαίσιο των τακτικών επαφών του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο.

Έστειλε όμως και ένα σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση λέγοντας: “Η πανδημία επιμένει σε όλη την Ευρώπη και η εξάπλωση της νέας μετάλλαξης προκαλεί αυξημένη ανησυχία και προσοχή, ειδικά ενόψει της πολυσήμαντης περιόδου των Χριστουγέννων. Είναι μια περίοδος κρίσιμη θρησκευτικά, οικονομικά και κοινωνικά. Οι επαγγελματίες, σε όλους σχεδόν τους κλάδους, προσδοκούν εναγωνίως να εργαστούν και είναι χρέος όλων μας, με την αυστηρή τήρηση των μέτρων, αλλά και με τον εμβολιασμό να μην εμποδίσουμε την λειτουργία της αγοράς και κυρίως να μην θέσουμε σε κίνδυνο άλλους ανθρώπους.”

Ο κ.Οικονόμου τόνισε την ανάγκη να αυξηθεί και άλλο η εμβολιαστική κάλυψη ιδίως μεταξύ των άνω των 60 ετών, αλλά και να κάνουν χρήση όλοι οι πολίτες του self test που διανέμεται δωρεάν σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, ώστε να μην μεταδώσουν τον κορονοϊό εν όψει εορτών.

“Είναι καθήκον όλων μας -προς τον εαυτό μας, τους οικείους μας, το ηρωικό προσωπικό του Ε.Σ.Υ. και τους συνανθρώπους μας ευρύτερα- να βελτιώσουμε την κατάσταση στο επόμενο κρίσιμο διάστημα. Η χαλάρωση είναι ο καλύτερος σύμμαχος του ιού” είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε:

“Χρειαζόμαστε μια κοινωνική πανστρατιά υπευθυνότητας και αυτοπειθαρχίας, ώστε να κυλήσει όσο πιο ομαλά γίνεται το επόμενο διάστημα: Για να δουλέψουν οι επιχειρήσεις και να αποφορτιστούν οι άνθρωποι από την πίεση των τελευταίων μηνών. Για αυτό είναι επιβεβλημένο να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας και φυσικά τη δυνατότητα του δωρεάν ελέγχου.”

Τις τελευταίες 10 ημέρες κλείστηκαν περισσότερα από 201 χιλιάδες ραντεβού πρώτης δόσης, εκ των οποίων σχεδόν 88 χιλιάδες αφορούσαν τους συμπολίτες μας από 60 ετών και πάνω και σχεδόν 1.450.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης, εκ των οποίων περισσότερα από 502 χιλιάδες αφορούσαν πολίτες άνω των 60 ετών.

Σημειώνεται επίσης ότι από αύριο Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου θα ανοίξει και η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών και από τις 15 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί τους. Στη πρώτη φάση θα γίνονται σε 75 περιοχές, ενώ για τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας θα αποσταλούν κινητά συνεργεία.

Ο κ. Οικονόμου πάντως διέψευσε το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον μέτρων ενόψει των εορτών σε χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς, αλλά και περιορισμών στις μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Σημείωσε επίσης ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες είχαμε μείωση των κρουσμάτων στα σχολεία κατά περίπου 1.000, δηλαδή αυτή τη στιγμή μόλις 15 τμήματα από τα 85.000 είναι κλειστά, δηλαδή το 0,01%. Υπογράμμισε δε ότι “οι προφάσεις που επικαλούνται κάποιοι για να κρατούν τα παιδιά τους μακριά από την εκπαίδευση και το σχολείο είναι απαράδεκτες”. Κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι “για μια ακόμη φορά κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές και στο όνομα της άγρας ψήφων βάζει σε δεύτερη μοίρα ακόμα και το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση”. Και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να εξηγήσει για ποιο λόγο υποστηρίζει αυτούς που στερούν από τα ανήλικα παιδιά τους το δικαίωμα να πάνε στο σχολείο.

Πηγή: cnn.gr