ΟΙ Π. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ, Γ. ΚΑΡΠΙΤΣΑΡΗΣ ΚΑΙ Β. ΤΟΛΙΟΣ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΗΝ «ΕΡΓΑΣΙΑ… ΣΥΝ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ Γ. ΚΑΜΙΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΟΡΕΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

Παναγιώτης Χατζηγεωργίου, Γιώργος Καρπιτσάρης, Βασίλης Τόλιος, τρεις Δραμινοί, τρεις συμπολίτες μας γνωστοί για τη διαδρομή τους -με διαφορετικές μάλιστα διαδρομές ο καθένας- ο πρώτος μέσα από την Αριστερά, ο δεύτερος μέσα από το Πα.Σο.Κ. και ο τρίτος μέσα από Το Ποτάμι, καθώς και για την ενασχόλησή τους με τα κοινά και την πολιτική. Οι κ.κ. Χατζηγεωργίου, Καρπιτσάρης και Τόλιος μιλούν στην εφημερίδα «Εργασία… συν» για την υποστήριξή τους στον κ. Γιώργο Καμίνη για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

 

Πως συνέβη και βρεθήκατε σε κοινό μετερίζι να υποστηρίζετε και οι τρεις Γιώργο Καμίνη για την ηγεσία του νέου προοδευτικού φορέα, καθώς είναι γνωστό ότι ο Καμίνης δεν διέθετε κομματικό μηχανισμό ούτε δίκτυο εθελοντών και υποστηρικτών;

 

Παναγιώτης Χατζηγεωργίου: Από τα 18 ασχολούμαι με την Πολιτική, γιατί πιστεύω πως είναι στάση και φιλοσοφία ζωής. Μέσα από την Αριστερά και την Ανανεωτική Αριστερά έδινα τους αγώνες μου. Η ζωή απέδειξε όμως ότι μόνο η Κεντροαριστερά – η σοσιαλδημοκρατία, πέτυχε ως Κυβερνώσα Αριστερά να καλυτερέψει τις ζωές των ανθρώπων. Το στοίχημα είναι λοιπόν σήμερα αυτός ο κατακερματισμένος στη χώρα μας χώρος να ανασυγκροτηθεί γιατί είναι εθνική ανάγκη. Γιατί, όπως έγραψε και ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Γιέηλ Στάθης Καλύβας, δεν υπάρχει λειτουργική δημοκρατία χωρίς μια μεγάλη πολυσυλλεκτική Κεντροαριστερά.

Ήμουν στο γραφείο μου, τελείωνα ένα άρθρο με το οποίο και έπαιρνα πλέον θέση υπέρ του Γιώργου Καμίνη, όταν μου τηλεφώνησαν ο Μάκης Μουρατίδης με τον Γιώργο Καρπιτσάρη για να με ρωτήσουν τι θέση θα κρατήσω. Τους απάντησα πως είχα αποφασίσει να στηρίξω Καμίνη και τους είχα στο μυαλό μου ως εν δυνάμει υποστηρικτές του. Έτσι ξεκίνησε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Δραμινών υποστηρικτών της υποψηφιότητας Καμίνη.

Τώρα πως συνέβη άνθρωποι με διαφορετικές πολιτικές διαδρομές να υποστηρίζουμε Καμίνη; Για τη δημιουργία του νέου φορέα απαιτείται να κάνουμε υπερβάσεις. Ο Γιώργος Καμίνης μπορεί να υλοποιήσει καλύτερα το πολιτικό σχέδιο της παράταξης για ελπιδοφόρα νέα πορεία. Το έχει αποδείξει η νικηφόρα πορεία του στη Δήμο της Αθήνας, όπου συσπείρωσε ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις.

Γιώργος Καρπιτσάρης: Είναι πολύ απλό κύριε Λάτσα, μας ένωσε η υποψηφιότητα Καμίνη. Πιστεύουμε ότι ο Γιώργος Καμίνης είναι ο άνθρωπος που μπορεί να εκφράσει καλύτερα από κάθε άλλον υποψήφιο τις δημοκρατικές δυνάμεις της Προόδου, της Σοσιαλδημοκρατίας και της Κεντροαριστεράς.

Έτσι στην πρώτη παρέα φίλων υποστηρικτών Καμίνη που δημιουργήθηκε, πασοκογενών κατά βάση, αποφασίσαμε να απευθυνθούμε και στους άλλους κομματικούς χώρους που συμμετέχουν στην διαδικασία ανάδειξης ηγεσίας στην Κεντροαριστερά. Επικοινωνήσαμε με τον Παναγιώτη, που είναι γραμματέας της ΔΗΜΑΡ και τον Βασίλη, που ήταν ο υπεύθυνος του Ποταμιού, καθώς και με στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ για μια συνάντηση. Βρεθήκαμε, συζητήσαμε και διαπιστώσαμε την ταύτισή μας στα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο επόμενος αρχηγός του νέου προοδευτικού φορέα και συμφωνήσαμε ότι ο καταλληλότερος είναι ο Γιώργος ο Καμίνης.

Βασίλης Τόλιος: Οι μεσσίες και οι σωτήρες δεν υφίστανται πια. Ο τελευταίος είπε όποιο ψέμα μπορούσε να ειπωθεί, παρήγαγε και τον παγκοσμίως γνωστό πολιτικό όρο «kolotumba», οπότε έπρεπε να αναζητήσω ένα άνθρωπο που η επαγγελματική του πορεία, η ικανότητα, το ήθος και οι αποφάσεις του, τον κάνουν ιδανικό στο να μας εκπροσωπήσει, ως ηγέτης μιας παράταξης που αξίζει να υπάρχει να είναι δυνατή, να αποκτήσει τα ποσοστά που της αναλογούν. Ο Ηγέτης αυτός δεν έπρεπε κατά τη γνώμη μου, να έχει αφετηρία κομματικούς σωλήνες, να είναι αποτέλεσμα ίντριγκας, συμβιβασμών ή επετηρίδας αλλά να έχει τριφτεί με τις πραγματικές δυνάμεις της πολιτικής, να τα έχει καταφέρει και να είναι φανερή η ωριμότητά του και η πολιτική του συγκρότηση. Στα παραπάνω συμφωνούμε με τους φίλους Παναγιώτη και Γιώργο, όπως και άλλους, που ξεκινήσαμε μαζί αυτή την προσπάθεια εθελοντικά, ότι ο Γιώργος Καμίνης είναι ο ιδανικότερος.

 

Πιο συγκεκριμένα, πώς και γιατί ξεχωρίσατε τον Γιώργο Καμίνη μεταξύ των 10 υποψηφίων για την ηγεσία του νέου φορέα;

 

Παναγιώτης Χατζηγεωργίου: Είμαι στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς, ενώ ο Δήμαρχος Αθηναίων καταγράφεται στην πολιτική γεωγραφία μάλλον ως προοδευτικός κεντρώος. Το ζητούμενο όμως σήμερα είναι πως θα ενωθεί η κατακερματισμένη Κεντροαριστερά, πως θα προσέλθουν στις κάλπες στις 12 και 19 Νοεμβρίου όσο γίνεται περισσότεροι συμπολίτες μας, πως η χώρα θα βγει από τα αδιέξοδά της. Έ, σε αυτά πιστεύω ότι μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα ο Γιώργος Καμίνης. Αυτά για μένα έγειραν την πλάστιγγα υπέρ του. Είναι η ώρα των υπερβάσεων για όλους μας. Να υπερβούμε το παρελθόν μας, τα κόμματά μας, ότι μας χώριζε και να δούμε τι μας ενώνει.

Αν και ο λαός μας παρασύρεται συχνά από δημαγωγούς, τελικά όμως είναι σε θέση να αντιληφθεί ποια είναι η ορθή πολιτική που μπορεί να βοηθήσει την κοινωνία και τη χώρα. Πιστεύω ότι σήμερα ο καταξιωμένος συνταγματολόγος καθηγητής και Συνήγορος του Πολίτη, ο νικητής των δημαρχιακών εκλογών του 2010 και 2014, ο πετυχημένος Δήμαρχος Αθηναίων, ο άφθαρτος πολιτικά Γιώργος Καμίνης μπορεί να είναι η ελπίδα της Κεντροαριστεράς και της Χώρας.

Είναι σαφώς υπέρ ενιαίου νέου προοδευτικού φορέα – κόμματος και όχι συνομοσπονδίας κομμάτων, υπέρ ενιαίας Κοινοβουλευτικής Ομάδας με αξιόπιστο σοβαρό λόγο και σαφή προοδευτική πρόταση που θα οδηγήσει τη χώρα και την κοινωνία στην έξοδο από την κρίση και τα αδιέξοδά της.

Γιώργος Καρπιτσάρης: Επέλεξα να στηρίξω, μετά από πολλή σκέψη και προβληματισμό και με καθαρά πολιτικά κριτήρια τον Γιώργο Καμίνη για τους εξής λόγους:

 1. Έχει αρχές και αξίες που τις έχει δείξει στην μέχρι τώρα πορεία του
 2. Πιστεύει στη διαφάνεια, την αξιοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη
 3. Διαθέτει σύνεση, υπευθυνότητα, πολιτικό θάρρος και ανθρωπιά
 4. Μπορεί να δώσει ταυτότητα και όραμα στην Προοδευτική Παράταξη
 5. Δεν έχει σχέση με την κομματοκρατία, την μιντιοκρατία, το άρρωστο κομματικό κατεστημένο και τους βρώμικους μηχανισμούς συμφερόντων. Μπορεί να κόψει τις γέφυρες με το νοσηρό παρελθόν, χωρίς να ψάχνει αποδιοπομπαίους τράγους, ούτε όμως και να δίνει συγχωροχάρτι σε όλους αυτούς που πλήγωσαν την παράταξη και το χώρο. Δεν έχει σχέση με τα άσχημα του παρελθόντος. Δεν έχει υποχρέωση σε κανέναν και μπορεί ευκολότερα από κάθε άλλον υποψήφιο να απαλλαγεί από τα λεγόμενα βαρίδια.
 6. Μπορεί να ενώσει και να διευρύνει την παράταξη, γιατί δεν έχει εμπλακεί σε εσωκομματικές έριδες και προσωπικές διαμάχες
 7. Δεν είναι ανεπάγγελτος. Έχει επαγγελματική διαδρομή ζηλευτή.
 8. Έχει αξιέπαινη παρουσία στη δημόσια ζωή κατά γενική παραδοχή, ως Συνήγορος του Πολίτη
 9. Κατόρθωσε να κερδίσει το Δήμο της Αθήνας, μετά από 24 χρόνια κυριαρχίας και μονοπώλησης από τη Ν.Δ., ενώνοντας τις κατακερματισμένες προοδευτικές δυνάμεις και τους ανένταχτους πολίτες.
 10. Είναι βαθιά μορφωμένος με καλλιέργεια, ήθος και σεβασμό στους πολίτες
 11. Δεν επιδίδεται σε ρητορικούς εντυπωσιασμούς, σε λαϊκισμό και δημαγωγία. Δεν ψάχνει την επικοινωνιακή ατάκα των δήθεν χαρισματικών και μπαλκονάτων, που μεταλλάσσουν τον πολιτικό τους λόγο ανάλογα με το ακροατήριό τους.
 12. Ο κάθε υποψήφιος εκτίθεται στον λαό με τα διαπιστευτήριά του και ο Γιώργος Καμίνης πιστεύω ότι διαθέτει τα καλύτερα.

Βασίλης Τόλιος: Κατ’ αρχήν μου αρέσει πολύ ότι είναι ένας πολιτικός που δεν επιχειρηματολογεί με κραυγές και βεγγαλικά και επίσης το έργο που έχει κάνει μέχρι σήμερα είτε ως Συνήγορος του Πολίτη είτε ως Δήμαρχος Αθηναίων δεν το στολίζει με λαμπάκια και στρας. Κατά τη γνώμη μου ο Γιώργος Καμίνης μπορεί να απευθυνθεί σε πολίτες από το κέντρο έως την ανανεωτική αριστερά. Να φέρει στην παράταξη που φιλοδοξούμε να δημιουργηθεί ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις που σήμερα απέχουν. Να επανεντάξει όλους αυτούς που έχουν επιλέξει συνειδητά να αποστασιοποιηθούν, εξαιτίας των κλειστών κομματικών μηχανισμών εξουσίας. Μπορεί με λίγα λόγια να ενώσει τον προοδευτικό χώρο. Να μεγαλώσει την δημοκρατική παράταξη και να την επανασυνδέσει με την κοινωνία. Από την μέχρι σήμερα πορεία του στο Δήμο της Αθήνας απέδειξε ότι έχει τη δυνατότητα να συνθέτει, να κινητοποιεί και να καθοδηγεί πολίτες που εκκινούν από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες προκειμένου να εργαστούν για κοινό σκοπό.