Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Δράμας Γ. Εφραιμίδης στο αμαξοστάσιο του Δήμου Δράμας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΕΦΡΑΙΜΙΔΗ

  •  «Παρακαλούμε τους πολίτες να επικοινωνούν μαζί μας και να είναι βέβαιοι ότι θα τους διευκολύνουμε σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν»
  •  Νέα οχήματα (απορριμματοφόρα και καδοπλυντήριο) και νέοι κάδοι, αναδιάρθρωση στο σύνολο των εγκαταστάσεων και αξιοποίηση κάθε δυνατότητας για προσωπικό οι βασικοί άξονες για να καλυφθούν τα διαχρονικά κενά
  •  «Οι παράνομες χωματερές προκαλούν δυσλειτουργίες στον οργανωμένο σχεδιασμό της υπηρεσίας, καθώς θα πρέπει να διατεθεί σημαντικό μέρος του προσωπικού και για αρκετές ημέρες, ώστε να αποκατασταθεί ο κάθε χώρος»
  •  «Πρέπει να τιμήσουμε την προσπάθεια του Χρήστου Κυριακίδη, δίνοντας όλοι μαζί τον καλύτερο μας εαυτό»

Ο κ. Γιάννης Εφραιμίδης είναι Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Δράμας, εδώ και περίπου ένα μήνα, μετά την τραγική απώλεια του Χρήστου Κυριακίδη, ο οποίος κατείχε τη συγκεκριμένη θέση. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, ο κ. Εφραιμίδης έχει ενημερωθεί πλήρως για τα νέα του καθήκοντα και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθειά του, έτσι ώστε η καθαριότητα στην πόλη και στις κοινότητες του Δήμου να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εργασία… συν» ο κ. Εφραιμίδης αναφέρεται στα βασικά ζητήματα του τομέα Καθαριότητας, περιγράφοντας τις προσπάθειες που γίνονται για να αντιμετωπιστούν προβλήματα, είτε αυτά αφορούν το εξοπλισμό, είτε τις υποδομές, είτε το εργατικό προσωπικό. Παράλληλα, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες για συνεργασία, καθώς «μόνο μέσα από μια συλλογική προσπάθεια μπορεί να αναβαθμιστεί η καθαριότητα στον Δήμο Δράμας».

Εργασίες αποκατάστασης σε παράνομη χωματερή στα Κουδούνια
Εργασίες αποκατάστασης σε παράνομη χωματερή στα Κουδούνια

Όπως εξηγεί ο κ. Εφραιμίδης, παρά το γεγονός ότι το κλίμα είναι βαρύ στον τομέα της Καθαριότητας, λόγω της αιφνίδιας απώλειας του προκατόχου του, τόσο ο ίδιος, όσο κυρίως οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας, δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό. Με τον τρόπο αυτό, επισημαίνει, τιμάται και η προσπάθεια του αείμνηστου Χρήστου Κυριακίδη. «Ο αδόκητος χαμός του αείμνηστου Χρήστου Κυριακίδη ήταν ένα γεγονός το οποίο μας συγκλόνισε όλους. Πέρα από συνεργάτες, είχαμε και άριστες φιλικές σχέσεις. Δώσαμε μαζί έναν αγώνα. Αντιλαμβάνεστε ότι σε όλο το εργατικό δυναμικό της Καθαριότητας είναι βαρύ το κλίμα. Παρόλα αυτά πρέπει να συνεχίσουμε. Πρέπει να τιμήσουμε την προσπάθεια αυτού του παιδιού, δίνοντας όλοι μαζί τον καλύτερο μας εαυτό και δείχνοντας ότι όλος ο τομέας Καθαριότητας έχει συγκεκριμένο προγραμματισμό, συγκεκριμένο στόχο, με σκοπό το καλύτερο δυνατό επ’ ωφελεία του συνόλου της κοινωνίας», ανέφερε ο κ. Εφραιμίδης.

Η υπηρεσία Καθαριότητας παρενέβη σε χώρο πίσω από τα κοιμητήρια της Ν. Κρώμνης, απομακρύνοντας όλα τα σκουπίδια
Η υπηρεσία Καθαριότητας παρενέβη σε χώρο πίσω από τα κοιμητήρια της Ν. Κρώμνης, απομακρύνοντας όλα τα σκουπίδια

Σχετικά με τις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται, έτσι ώστε να αναβαθμιστεί η υπηρεσία Καθαριότητας σε όλα τα επίπεδα, ο κ. Εφραιμίδης επεσήμανε: «Η Διοίκηση από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το 2019 είδε κάποια κενά σε ό,τι αφορά είτε τον εξοπλισμό, είτε τις υποδομές, είτε το εργατικό δυναμικό. Σε αυτούς τους τρεις άξονες, προσπαθήσαμε, προσπαθούμε και θα συνεχίσω κι εγώ την προσπάθεια από την πλευρά μου, στη δική μου θητεία, να δώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα για να διορθώσουμε παλιές καταστάσεις και διαχρονικά προβλήματα».

Παράνομη χωματερή σε χώρο που βρίσκεται παράλληλα του δρόμου προς το Μοναστηράκι
Παράνομη χωματερή σε χώρο που βρίσκεται παράλληλα του δρόμου προς το Μοναστηράκι

Μιλώντας ειδικότερα για κάθε σημείο παρέμβασης ξεχωριστά, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Δράμας επεσήμανε: «Σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό, περιμένουμε να έρθουν τα 4 καινούργια απορριμματοφόρα μαζί με το καδοπλυντήριο, τα οποία θα δώσουν μια ανάσα σε ένα γερασμένο, αλλά αρκετά αξιόμαχο, στόλο. Τα νέα απορριμματοφόρα, τα οποία αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες, θα αποτελέσουν σίγουρα βοηθό μας στην προσπάθεια για έγκαιρη αποκομιδή των απορριμμάτων.

Κάδοι οι οποίοι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αντικαταστήσουν τους ήδη υπάρχοντες σε κομβικά σημεία του Δήμου

Σε ό,τι αφορά την στελέχωση του εργατικού δυναμικού έχουμε κάνει κινήσεις εκμεταλλευόμενοι συγκεκριμένες διατάξεις και παίρνοντας Δραμινούς που δουλεύουν σε άλλους Δήμους, σε κοντινές περιοχές, με μετάταξη εδώ. Εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο τις δυνατότητες για 8μηνες, 6μηνες ή 4μηνες συμβάσεις. Κάνουμε, δηλαδή, ό,τι είναι δυνατό για να μπορέσουμε να καλύψουμε τα επιχειρησιακά κενά που μπορεί να προκύψουν στην έλλειψη εργατικού δυναμικού. Σημαντική αρωγή θα έχουμε και από τους εργαζόμενους, μέσω του νέου προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, για το οποίο ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία των αιτήσεων.

Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τις υποδομές, γίνεται μια αναδιάρθρωση στο σύνολο των εγκαταστάσεων. Μπήκαμε στη λογική να δούμε από την αρχή όλο το πακέτο, από το αμαξοστάσιο μέχρι το φορτηγό, από το συνεργείο μέχρι τον χώρο απόθεσης των κάδων, για να δούμε πως μπορούμε να λειτουργήσουμε με όσο το δυνατόν πιο σύγχρονα μέσα και με μεγαλύτερη αποδοτικότητα.

Ένα ακόμη πρόβλημα, το οποίο υπάρχει από παλιά και θα προσπαθήσουμε να το λύσουμε με νέες παραλαβές, είναι η προμήθεια νέων κάδων. Ήδη έχουμε προγραμματίσει από το 2019 μια σειρά από προμήθειες. Έχει ξεκινήσει σταδιακά να υλοποιείται. Ευελπιστώ ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα έχουμε τη δυνατότητα αντικατάστασης σε κάδους οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα σε βασικά σημεία στην πόλη. Παράλληλα, προσπαθούμε καθημερινά να επισκευάζουμε κάδους, να επιδιορθώνουμε τυχόν μικροπροβλήματα και με τον τρόπο αυτό να μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε εκ νέου».

Ο κ. Εφραιμίδης, μιλώντας στην «Εργασία… συν», απευθύνει ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ προς το προσωπικό της υπηρεσίας, το οποίο «δίνει τον καλύτερο του εαυτό καθημερινά». Παράλληλα, σημειώνει πως προβλήματα σχετικά με την καθαριότητα τόσο στην πόλη όσο και στις κοινότητες προκύπτουν σε καθημερινό επίπεδο, όμως «με όρεξη και με μεράκι, προσπαθούμε όλοι μαζί για το καλύτερο δυνατό, παρά τις όποιες ελλείψεις παρουσιάζονται διαχρονικά».

Αυτή την περίοδο, η υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Δράμας προχωράει σε εκτεταμένες παρεμβάσεις σε χώρους αναψυχής, σε πάρκα και άλλες περιοχές φυσικού κάλλους, όπου λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών αρκετοί Δραμινοί θα κινηθούν προς αυτές για να τις χρησιμοποιήσουν μαζί με τα παιδιά τους. Όπως ανέφερε ο κ. Εφραιμίδης, «επειδή βοηθάνε οι ημέρες και η διάθεση του κόσμου αλλάζει και θα θέλει να κάνει μια βόλτα σε περιοχές ανάπλασης, σε περιοχές φυσικού κάλλους, σε πάρκα, προσπαθούμε να κατανείμουμε κατά τέτοιο τρόπο το προσωπικό, ούτως ώστε να ετοιμάσουμε αυτές τις περιοχές για να υποδεχτούν τον κόσμο».

Μεγάλη «πληγή» για την υπηρεσία Καθαριότητας παραμένουν πάντως οι παράνομες χωματερές, οι χώροι δηλαδή στους οποίους, λειτουργώντας ασυνείδητα, πολίτες εγκαταλείπουν μεγάλο όγκο απορριμμάτων. Όπως εξήγησε στη συνέντευξή του ο κ. Εφραιμίδης τέτοια φαινόμενα προκαλούν δυσλειτουργίες στον οργανωμένο σχεδιασμό της υπηρεσίας, καθώς θα πρέπει να διατεθεί σημαντικό μέρος του προσωπικού και για αρκετές ημέρες, ώστε να αποκατασταθεί ο κάθε χώρος. Αυτό, όμως, συνεχίζει ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας, σημαίνει πως αφήνονται άλλα σημεία, στα οποία υπήρξε προγραμματισμός για εργασίες καθαριότητας. Μάλιστα, απευθύνει έκκληση για συνεργασία προς τους πολίτες, καθώς «όταν υπάρχει καλή συνεργασία, δίνονται λύσεις. Τα πάντα μπορούν να λυθούν με κάποιο τηλεφώνημα και σίγουρα σε σύντομο χρονικό διάστημα». Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του χώρου από την πίσω πλευρά των κοιμητηρίων της Νέας Κρώμνης. Ο κ. Εφραιμίδης υπογράμμισε πως χρειάστηκε μια εβδομάδα εργασιών για τη διαλογή και απομάκρυνση των σκουπιδιών στον χώρο, όπου πετιούνταν ανεξέλεγκτα διαφορών ειδών απορρίμματα, την ίδια ώρα που στην είσοδο των κοιμητηριών υπάρχουν κάδοι.

Σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, πέρα από την αισθητική υποβάθμιση μιας περιοχής, το κυριότερο είναι το θέμα της δημόσιας υγείας και των κινδύνων που μπορούν να δημιουργηθούν. Ο κ. Εφραιμίδης ανέφερε πως η αποκατάσταση παράνομων χωματερών αποτελούν προτεραιότητα για την υπηρεσία, αρκεί φυσικά να υπάρχει η δυνατότητα νόμιμης παρέμβασης. Όπως σημειώνει ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, εφόσον ο χώρος είναι ιδιωτικός, θα πρέπει να προηγηθούν διαδικασίες που θα επιτρέψουν στη συνέχεια την υπηρεσία να παρέμβει για λόγους δημόσιας υγείας κι αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη.

Καθημερινά η υπηρεσία Καθαριότητας συλλέγει ογκώδη αντικείμενα, τα οποία αφήνονται δίπλα σε κάδους

 

Καθημερινά η υπηρεσία Καθαριότητας συλλέγει ογκώδη αντικείμενα, τα οποία αφήνονται δίπλα σε κάδους

Σε ένα άλλο σημείο, όπου δημιουργήθηκε παράνομη χωματερή το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι στα Κουδούνια, όπου και εκεί παρενέβη άμεσα η υπηρεσία Καθαριότητας. Βέβαια, η περίπτωση αυτή αποτελεί κλασικό παράδειγμα έλλειψης παιδείας από πλευράς των πολιτών, καθώς στο συγκεκριμένο χώρο ανά τακτά διαστήματα πετιούνται απορρίμματα. Με αφορμή αυτό το περιστατικό, ο κ. Εφραιμίδης σημειώνει πως υπάρχει άριστη συνεργασία με τους κατά τόπους Προέδρους των Κοινοτήτων και ότι με καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές τα προβλήματα λύνονται. Πάντως, όπως επισημαίνει ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, ο ίδιος δεν θα διστάσει να επιβάλλει το προβλεπόμενο από τη νομοθεσία πρόστιμο, εφόσον βρεθεί ο υπαίτιος για την απόρριψη σκουπιδιών σε κάποιο σημείο του Δήμου Δράμας.

Παράλληλα, ο κ. Εφραιμίδης ζητάει συνεννόηση και συνεργασία από τους πολίτες και για τα ογκώδη αντικείμενα, τα οποία αφήνονται δίπλα σε κάδους. Η υπηρεσία παρεμβαίνει σε καθημερινό επίπεδο, καθώς υπάρχει οδηγία να ενημερώνεται το αρμόδιο τμήμα από τα πληρώματα των απορριμματοφόρων. Όμως και σε αυτή την περίπτωση, σημειώνει ο κ. Εφραιμίδης όλα θα διευθετούνταν με τον καλύτερο τρόπο, εφόσον προηγούνταν τηλεφωνική επικοινωνία των πολιτών με την υπηρεσία Καθαριότητας. «Ο Δήμος έχει όλη την καλή διάθεση να εξυπηρετήσει τους πολίτες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Βέβαια για τις περιπτώσεις όπου τα αντικείμενα αυτά είναι πολλά και μεγάλα, θα πρέπει να αποταθούν σε ιδιώτες», ανέφερε ο κ. Εφραιμίδης, καλώντας τους πολίτες να επικοινωνούν με την υπηρεσία στο τηλέφωνο 25210-22263. Μάλιστα, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας υπογράμμισε πως «γίνεται προσπάθεια για αναβάθμιση του τηλεφωνικού κέντρου», έτσι ώστε «στο ίδιο τηλέφωνο να υπάρχουν 2-3 γραμμές, δηλαδή να μιλάνε στη μία γραμμή και ταυτόχρονα να δέχεται κι άλλες κλήσεις, για να είναι ευκολότερη η επικοινωνία των πολιτών». Όπως σημειώνει ο κ. Εφραιμίδης, από την ενημέρωση που έχει, «εντός του έτους θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, για να βελτιώσουμε την επικοινωνία με τους συμπολίτες μας».

Ένας άλλος τρόπος επικοινωνίας των πολιτών με την υπηρεσία Καθαριότητας είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα Novoville, η οποία, όπως ανέφερε ο κ. Εφραιμίδης, «είναι εύκολη στη χρήση σε περίπτωση που κάποιος είναι εξοικειωμένος με την τεχνολογία και δίνει και αυτή τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν οι πολίτες μαζί μας και να μας θέσουν προβλήματα ή αρρυθμίες που μπορεί να παρουσιαστούν».

Αυτό το χρονικό διάστημα δίνεται έμφαση από την υπηρεσία Καθαριότητας στον καθαρισμό πάρκων και χώρων πρασίνου
Αυτό το χρονικό διάστημα δίνεται έμφαση από την υπηρεσία Καθαριότητας στον καθαρισμό πάρκων και χώρων πρασίνου

Ο κ. Εφραιμίδης γνωρίζει πως για να υπάρχει αποτέλεσμα απαιτείται συνεργασία. Για αυτό και ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή του στην «Εργασία… συν» απευθύνει για ακόμη μια φορά έκκληση προς τους πολίτες. «Παρακαλούμε τους πολίτες να επικοινωνούν μαζί μας και να είναι βέβαιοι ότι θα τους διευκολύνουμε σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Ας μη λειτουργεί ο κάθε πολίτης από μόνος του. Τα πάντα μπορούν να λυθούν με σωστή συνεργασία». Τέλος, ο κ. Εφραιμίδης απευθύνει ευχαριστίες προς τους εργαζόμενους της υπηρεσίας Καθαριότητας για τις προσπάθειές τους, ενώ παράλληλα ευχαριστεί και «τους συμπολίτες μας, οι οποίοι δείχνουν ενδιαφέρον και μας βοηθάνε».