ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Α.Μ.Θ. ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ» ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΤΟΨΙΔΗ

 

  • «Δεσμεύομαι ότι εφόσον τελικά λάβουμε την εντολή διοίκησης οι συνεργάτες μου κι εγώ, θα την τιμήσουμε απόλυτα και σε πολύ σύντομο χρόνο οι συμπολίτες μας θα δουν απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα»
  • «Ο κόσμος πλέον έχει εμπεδώσει ότι η απερχόμενη διοίκηση οδήγησε την Περιφέρειά μας σε ένα πολύπλευρο τέλμα και κυρίως ότι δεν προσπάθησε ούτε κατ’ ελάχιστον να δώσει αναπτυξιακή προοπτική στον τόπο μας και τους ανθρώπους του»
  • «Για μας το “χρίσμα” είναι η εντολή που παίρνουμε από τους πολίτες για τους οποίους άλλωστε θα δουλέψουμε την επόμενη ημέρα»

 

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Εργασία… συν» παραχώρησε ο υπ. Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και επικεφαλής της παράταξης «Περιφερειακή Σύνθεση» Χριστόδουλος Τοψίδης, λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή των περιφερειακών εκλογών στις 8 Οκτωβρίου.

 

Κύριε Τοψίδη, κατ’ αρχάς σας ευχαριστώ για αυτή τη συνέντευξη. Ολοκληρώνοντας την προεκλογική περίοδο ποια είναι τα μηνύματα που εισπράττετε από τους πολίτες στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη;

Σας ευχαριστώ κι εγώ με τη σειρά μου για το βήμα που μου δίνετε και την ευκαιρία να επικοινωνήσω με τους πολίτες της Π.Ε. Δράμας και της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. συνολικά. Αυτό που εισέπραξα καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου (αλλά και πολύ νωρίτερα) είναι ότι ο κόσμος έχει αγανακτήσει από την αδράνεια της διοίκησης και δεν συγχωρεί την ανυπαρξία έργου. Διαπιστώνω ότι ο κόσμος πλέον έχει εμπεδώσει ότι η απερχόμενη διοίκηση οδήγησε την Περιφέρειά μας σε ένα πολύπλευρο τέλμα και κυρίως ότι δεν προσπάθησε ούτε κατ’ ελάχιστον να δώσει αναπτυξιακή προοπτική στον τόπο μας και τους ανθρώπους του.

Είμαι πλέον βέβαιος ότι ο κόσμος δεν επιθυμεί απλούς και ενίοτε «μέτριους» διαχειριστές εντολών, αλλά θέλει να δώσει το τιμόνι της Περιφέρειας σε ανθρώπους που έχουν τόλμη, διάθεση διεκδίκησης και κυρίως όρεξη για δουλειά.

 

Όντας ο μοναδικός υποψήφιος Περιφερειάρχης στην Α.Μ.Θ. χωρίς κομματική στήριξη, θεωρείτε πως αυτό θα επηρεάσει θετικά ή αρνητικά τους ψηφοφόρους;

Έχω πει πολλές φορές σε δημόσιες τοποθετήσεις μου ότι η Περιφερειακή Σύνθεση είναι η μοναδική ανεξάρτηση περιφερειακή παράταξη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα μέλη μας ή και εγώ προσωπικά δεν έχουμε κομματικό προσανατολισμό. Όλοι μας έχουμε τα πιστεύω μας, αλλά δεν τα βάζουμε πάνω από το συμφέρον του τόπου μας. Για μας το «χρίσμα» είναι η εντολή που παίρνουμε από τους πολίτες για τους οποίους άλλωστε θα δουλέψουμε την επόμενη ημέρα. Άλλωστε, έχει καταδειχθεί σε μελέτη της εταιρίας Good Affairs ότι η συντριπτική πλειοψηφία του εκλογικού σώματος (83,5% των ερωτηθέντων) πιστεύει ότι ο Περιφερειάρχης δεν πρέπει να εκφράζει τον κομματικό του φορέα, αλλά να αναζητά ευρύτερες συγκλίσεις. Και να θυμίσω εδώ ότι η Περιφερειακή Σύνθεση δεν είναι ανεξάρτητη τώρα, αλλά δημιουργήθηκε και υπάρχει ως τέτοια από το 2018 οπότε και κέρδισε τη θέση της στα πολιτικά πράγματα της Περιφέρειάς μας.

 

Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες της διοίκησής σας, εφόσον οι συμπολίτες μας σας επιλέξουν ως Περιφερειάρχη και την παράταξή σας ως Περιφερειακή Αρχή;

Η προτεραιότητά μας είναι πάντα ο άνθρωπος και η ευημερία του. Το μότο της Περιφερειακής Σύνθεσης είναι «ο άνθρωπος στο επίκεντρο» και αυτό που έχουμε ήδη κάνει είναι η πλήρης καταγραφή των δεδομένων που αφορούν την Περιφέρειά μας. Είναι μια πολύ οργανωμένη δουλειά που έχει γίνει από καταρτισμένους ανθρώπους και έτσι έχουμε αποκρυσταλλωμένη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί. Η κατάσταση αυτή δεν είναι καλή θέλω να σας πω. Η ΠΑΜΘ βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις όλων των αναπτυξιακών δεικτών και μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επομένως, δομήσαμε τους τέσσερις άξονες του προγράμματός μας «Κοινωνία, Οικονομία, Τεχνολογία, Περιβάλλον» και μέσα σε κάθε κεφάλαιο έχουμε εντάξει τους μηχανισμούς εξεύρεσης λύσεων στα προβλήματα που υπάρχουν.

Σίγουρα υπάρχει επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης των υποδομών σε όλη την επικράτεια της ΠΑΜΘ – από το αγροτικό δίκτυο μέχρι τα αντιπλημμυρικά και τα αρδευτικά έργα – αλλά παράλληλα έχουμε αποφασίσει ότι καμία ευκαιρία δεν πρόκειται να πάει χαμένη. Έχουμε χαρτογραφήσει τις πηγές χρηματοδότησης της Περιφέρειάς μας, γνωρίζουμε ποια χρηματοδοτικά εργαλεία μπορούμε να δημιουργήσουμε ή να ενεργοποιήσουμε και ο στόχος μας είναι αυτά να δοθούν στη διάθεση όλων των πολιτών, ώστε υπό τον δικό μας συντονισμό να υπάρχει ανοικτή πρόσβαση όλων σε αυτά.

 

Τι να περιμένουν οι Δραμινές και οι Δραμινοί από την «Περιφερειακή Σύνθεση», εφόσον είναι η επόμενη διοίκηση της Περιφέρειας;

Να περιμένουν πολλή δουλειά. Αυτή είναι η πρώτη μου και κυριότερη δέσμευση και δεν μπορεί να γίνει αλλιώς καθώς -όπως γνωρίζετε- επαγγελματικά προέρχομαι από την ελεύθερη αγορά που σε μαθαίνει να δουλεύεις ασταμάτητα και προγραμματισμένα προκειμένου να πετύχεις τους στόχους σου. Στο μικροσκόπιο μας έχει τεθεί φυσικά το Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού που αποτελεί σημείο αναφοράς για τον Τουρισμό όχι μόνο της Π.Ε. Δράμας αλλά και όλη της Περιφέρειας και σήμερα βρίσκεται σε μαρασμό εξαιτίας της αδράνειας της διοίκησης. Επιπλέον, η Π.Ε. Δράμας διαθέτει ένα πολύ πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα που με την κατάλληλη ανάδειξη μπορεί να ενισχύσει το τουριστικό της προφίλ, διαθέτει έναν οικολογικό θησαυρό που ακόμη δεν έχει προβληθεί όσο πρέπει και φυσικά – όπως είπα και νωρίτερα- το δίκτυο των υποδομών της θα βελτιωθεί στον συντομότερο δυνατό χρόνο και θα αναβαθμιστεί ώστε να διευκολυνθεί η εσωτερική προσβασιμότητα, αλλά τελικά και η σύνδεση της Δράμας με τα κεντρικά δίκτυα της χώρας μας.

 

Απομένουν λίγα 24ωρα για τη διεξαγωγή των εκλογών. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να απευθύνετε στους πολίτες και στη Δράμα, αλλά και συνολικά στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη;

Το μήνυμά μου είναι απλό: καλώ όλες και όλους να σκεφτούν σε ποιον θέλουν να δώσουν εντολή διοίκησης. Θέλουν να τη δώσουν σε μια ομάδα που με επικεφαλής εμένα είναι έτοιμη να δουλέψει, να συνεργαστεί, να διεκδικήσει και τελικά να πετύχει ανάπτυξη για τον τόπο μας ή θέλουν να τη δώσουν σε έναν άνθρωπο που υποδεικνύει η Αθήνα και ο οποίος έχει ζυγιστεί, έχει μετρηθεί και αποδεδειγμένα πλέον κρίνεται ελλιπής;

Θεωρώ ότι θα συμβεί το πρώτο. Εμπιστεύομαι την κρίση όλων των πολιτών της Περιφέρειας μας και πιστεύω ότι έχουν πάρει πλέον την απόφαση να μας εμπιστευτούν στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Δεσμεύομαι ότι εφόσον τελικά λάβουμε την εντολή διοίκησης οι συνεργάτες μου κι εγώ, θα την τιμήσουμε απόλυτα και σε πολύ σύντομο χρόνο οι συμπολίτες μας θα δουν απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα.