ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΟΞΑΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΠΑΠΑΖΩΤΟΥ

  • «Παραλάβαμε έναν Δήμο χωρίς μελέτες, χωρίς επιχειρησιακό πρόγραμμα, με μηδενική ωριμότητα προτάσεων… Δεν βρήκαμε ούτε μία μελέτη και σήμερα έχουμε έτοιμες μελέτες που αντιστοιχούν σε έργα πάνω από 20.000.000,00 ευρώ»
  • «Γρήγορα διαμορφώσαμε τους στόχους της ομάδας διοίκησης και τον προγραμματισμό των δράσεών μας, οργανώσαμε σταδιακά την Τεχνική Υπηρεσία και κυρίως διαμορφώσαμε ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, ικανό να εμπνεύσει τους υπαλλήλους»
  • «Προτεραιότητά μας η προστασία της υγείας των δημοτών μας, η ασφάλεια των παιδιών στα σχολεία και των πολιτών σε όλα τα δημοτικά κτήρια»
  • Αναλυτική παρουσίαση σειράς έργων που υλοποιήθηκαν, εκτελούνται ή έχουν προγραμματιστεί για το άμεσο μέλλον
  • Για το Γυμνάσιο Λύκειο – Καλαμπακίου: «Δεν υπήρχε καμία έτοιμη μελέτη για την κατασκευή σχολικού κτηρίου, δεν υπήρχε καν σωστό κτηριολογικό πρόγραμμα… Αυτή η Δημοτική Αρχή έδειξε την απαιτούμενη σοβαρότητα… Κατορθώσαμε να εκπονήσουμε τις απαραίτητες μελέτες για να καταθέσουμε προς χρηματοδότηση μία ώριμη πρόταση»
  • Για τη δημιουργία θεματικού πάρκου με θέμα τα βήματα του Αποστόλου Παύλου: «Στην προσπάθειά μας να εξασφαλίσουμε τη χρησιμοποίηση του κτηρίου των Πηγών, μας δημιουργήθηκε η ιδέα της δημιουργίας ενός θεματικού πάρκου… Με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου, αλλά και με τη διάθεσή του να σταθεί δίπλα μας και να μεριμνήσει ώστε το αποτέλεσμα να σέβεται απόλυτα τη θρησκεία και τα μηνύματα της ζωής του Αποστόλου Παύλου, πολύ γρήγορα η ιδέα έγινε μελέτη… Προχωρήσαμε στην παρουσίασή της στην Επιτροπή Ελλάδα 2021 και λάβαμε πριν λίγες μέρες τη βεβαίωση σκοπιμότητας από την Επιτροπή και έτσι μπορούμε να καταθέσουμε την πρόταση στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”»
  • «Θεωρώ ότι πατάω σταθερά σε όλα αυτά που γνωρίζω πολύ καλά ότι θέλουν οι συνδημότες μας, γιατί έχω μεγαλώσει εδώ, γνωρίζω τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του τόπου μας, τις δυνατότητες και τους ίδιους τους ανθρώπους του»
  • «Το σημαντικό σήμερα είναι να εργαστούμε σκληρά και όλοι μαζί να βρούμε λύσεις στα προβλήματα των δημοτών μας και να προβούμε σε εκείνες τις ενέργειες που θα βελτιώσουν τη ζωή τους»
  • «Αν και είναι νωρίς ακόμα για να μπούμε σε αυτή την κουβέντα γιατί θεωρώ ότι 1,5 μόλις χρόνο μετά τις εκλογές είναι το τελευταίο που απασχολεί τους δημότες μας, είναι γνωστό ότι προτίθεμαι, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, να είμαι υποψήφια Δήμαρχος»

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

 

 

Έχουν περάσει 19 μήνες από την ημέρα που ο Δήμος Δοξάτου ξεκίνησε την υπερπροσπάθεια να ενταχθεί στην κανονική θεσμική λειτουργία του, δίνοντας κυριολεκτικά μάχη για να αποκτήσει και πάλι την αξιοπιστία που του είχε στερήσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή καθώς και τη θητεία των χαμένων ευκαιριών.

Συντονιστής αυτής της προσπάθειας ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Θέμης Ζεκερίδης, με εργάτες τους εκλεγμένους όλων των υγειών λειτουργούντων παρατάξεων του παρελθόντος.

Η επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «συνΕργάζομαι» και σημερινή Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Προγραμματισμού, Πληροφορικής, Διαφάνειας και Περιουσίας του Δήμου Δοξάτου κ. Κυριακή Παπαζώτου μας μιλάει για το παρόν και το μέλλον αυτής της υπερπροσπάθειας χωρίς να αγνοεί το ξεκίνημα και την πορεία προς τη δημιουργία και την αποτελεσματικότητα.

Παραγωγική, Αγωνιστική, Πεισματάρα, Ανεξάρτητη, Ζωντανή, Ώριμη, Ταλαντούχα, Οργανωτική, Υπομονετική.

Τα αρχικά γράμματα όλων αυτών των προτερημάτων σχηματίζουν το επώνυμο της «Κικής» και όλοι μιλάνε με τα καλύτερα λόγια στο Δήμο Δοξάτου, αναφέροντας το «Παπαζώτου» σε κάθε έκφραση που έχει να κάνει με τη θετική παρουσία της, αλλά και με τη δυναμική που εκπέμπει σήμερα ο Δήμος Δοξάτου.

Κυριακή πρωί λοιπόν, μετά τις 11, στο γραφείο της με περίμενε ένας καφές, απαραίτητος για να ξεκινήσει η συνέντευξη…

 

Κυρία Παπαζώτου ευχαριστώ θερμά για την παραχώρηση της συνέντευξης αυτής και σας εύχομαι καλό υπόλοιπο της θητείας σας.

Κύριε Λάτσα, νομίζω ότι εγώ σας οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου δίνετε για μία ακόμη φορά να εκφραστώ δημόσια.

 

Ποια είναι λοιπόν η Κική Παπαζώτου και αν όλα αυτά που ακούγονται στην τοπική κοινωνία του Δοξάτου πιστεύετε πως σας αντιπροσωπεύουν ή τα θεωρείτε ίσως και υπερβολικά;

Νομίζω ότι το ζητούμενο για έναν άνθρωπο που εκπροσωπεί την τοπική κοινωνία είναι να είναι η πραγματική έκφρασή της και κριτικά να αντιπροσωπεύει όσα οι άνθρωποί της θέλουν. Θεωρώ ότι πατάω σταθερά σε όλα αυτά που γνωρίζω πολύ καλά ότι θέλουν οι συνδημότες μας, γιατί έχω μεγαλώσει εδώ, γνωρίζω τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του τόπου μας, τις δυνατότητες και τους ίδιους τους ανθρώπους του. Αυτό μου δίνει το πλεονέκτημα να είναι ξεκάθαρη η στόχευση και το όραμα.

Αποδέχομαι την κριτική σχεδόν με ηρεμία και σύνεση, αναζητώντας τις ευθύνες μου, παρά το γεγονός ότι μερικές φορές τη θεωρώ άδικη και προσπαθώ να αντικρούσω αυτήν την αδικία με τον μοναδικό τίμιο κατά την άποψή μου τρόπο, τη δουλειά.

Για να μη θεωρηθεί πως υπεκφεύγω του ερωτήματός σας, σας λέω λοιπόν πως σέβομαι απόλυτα την άποψη της τοπικής κοινωνίας και αισθάνομαι όμορφα για αυτά που ακούγονται από τους συνδημότες μας.

Απαντώντας στο ποια είναι η Κική Παπαζώτου, αν επέλεγα να αναφέρω κάποια χαρακτηριστικά μου σε σχέση με το Δήμο, θα επέλεγα να πω ότι είμαι αρκετά ρομαντική και αγαπώ πολύ αυτό που κάνω, γιατί με αυτόν τον τρόπο βοηθώ τους ανθρώπους, κάτι που ξέρω επειδή γαλουχήθηκα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

19 μήνες, νέα διοίκηση στον Δήμο Δοξάτου μέλος της οποίας είστε και εσείς. Πώς πέρασαν αυτοί οι μήνες;

Αυτοί οι 19 μήνες, για λόγους στους οποίους έχει αναφερθεί ήδη πολλάκις ο Δήμαρχος κύριος Θέμης Ζεκερίδης πέρασαν πολύ δύσκολα. Επιγραμματικά θα αναφερθώ στην άσχημη οικονομική κατάσταση του Δήμου, τα χρέη, τη μη είσπραξη εσόδων, την αναξιοπιστία του Δήμου σε προμηθευτές και εργολάβους, τα εγκαταλελειμμένα κτήρια, τον ασυντήρητο για μεγάλο χρονικό διάστημα στόλο και φυσικά το γεγονός ότι οι 12 μήνες είναι μήνες που ζούμε την πανδημία.

Ωστόσο, εκφράζω τη βεβαιότητα ότι υπήρξαν σημαντικές πρωτοβουλίες, ότι η εικόνα του Δήμου άλλαξε και ταυτόχρονα θέλω να εκφράσω την αισιοδοξία μου ότι οι ενέργειες που έχουν γίνει όλο αυτό το διάστημα θα αποδώσουν σύντομα καρπούς.

 

Μετά από αυτό το εύλογο χρονικό διάστημα των 19 μηνών στη διοίκηση τι εμπειρία έχετε αποκτήσει;

Την εμπειρία μου στη διοίκηση αυτούς τους 19 μήνες μόνο θετική θα μπορούσα να την χαρακτηρίσω, διότι τα τελευταία δύο χρόνια υπηρετώ έναν χώρο που αγαπώ πολύ από μία θέση ευθύνης πλέον, μετά από 12ετή εμπειρία σ’ αυτόν.

Επιπλέον, η εμπειρία της συνεργασίας με τις άλλες παρατάξεις είναι τεράστιας αξίας, διότι έμαθα πως καθημερινά πρέπει να συνθέτεις, να επιχειρηματολογείς για να πείσεις για τις απόψεις σου, να εμπνέεις εμπιστοσύνη, να διατηρείς τις απόψεις της ομάδας σου και να κρατάς κριτική στάση σε κάθε καινούργια πρόταση από όπου και αν προέρχεται. Το διάστημα που πέρασε άντλησα από τους ανθρώπους που συνεργάζομαι καθημερινά, στοιχεία που θεωρώ ότι είναι σημαντικά εφόδια για την εξέλιξή μου και για το μέλλον.

Ταυτόχρονα όμως, επικεντρώθηκα στο αντικείμενο που μου ανατέθηκε να διαχειριστώ και αφού γρήγορα διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα για την υλοποίηση δράσεων αλλά και για την εκπόνηση μελετών από εξωτερικούς συνεργάτες, έπρεπε να οργανώσουμε σωστά την Τεχνική Υπηρεσία και να σχεδιάσουμε τα βήματα που θα οδηγούσαν στη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων, αλλά και στη σωστή αξιοποίηση των περιορισμένων πόρων μας. Αυτή είναι πραγματικά μια σημαντική εμπειρία και η χαρά των επιτυχημένων προσπαθειών μας είναι ανεκτίμητη.

 

Υπάρχουν κάποιες προτεραιότητες που έχετε θέσει;

Φυσικά και υπάρχουν και αφορούν πρωτίστως την ασφάλεια της υγείας των δημοτών μας. Μετά τα δύο μεγάλα έργα ύδρευσης των εξωτερικών δικτύων Κυργίων και Καλαμπακίου, η χρηματοδότηση του έργου της αντικατάστασης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης των Κυργίων προϋπολογισμού 2.100.000,00 ευρώ θα εξασφαλίσει την ποιότητα του πόσιμου νερού στα Κύργια. Η μελέτη αυτού του έργου εκπονήθηκε την περασμένη χρονιά και κατατέθηκε το περασμένο καλοκαίρι στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Γενικότερα, έχουμε στραμμένο το νου μας σε όλα τα προβλήματα που υπάρχουν και αφορούν την ύδρευση υλοποιώντας και μικρότερα έργα, όπως αυτό της ύδρευσης που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Δοξάτο. Μελετήσαμε, δημοπρατήσαμε και ξεκινάμε σύντομα την υλοποίηση του έργου επισκευής της δεξαμενής ύδρευσης των Κυργίων προϋπολογισμού 30.000,00 ευρώ.

Επιπρόσθετα, μελετήσαμε και υποβάλλαμε άλλες δύο προτάσεις χρηματοδότησης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας: την Αντικατάσταση εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Αγ. Αθανασίου και αναβάθμιση-επισκευή αντλιοστασίων Δήμου Δοξάτου προϋπολογισμού 360.00,00 ευρώ και την Προμήθεια, εγκατάσταση συστήματος τηλεμετρίας και αντικατάσταση Η/Μ εξοπλισμού δικτύου ύδρευσης Δήμου Δοξάτου προϋπολογισμού 1.398.720,00 ευρώ.

Την περίοδο αυτή εκπονούμε άλλη μία πρόταση που αφορά την ύδρευση και την εξοικονόμηση πόσιμου ύδατος.

Προτεραιότητα επίσης είναι η ασφάλεια των παιδιών στα σχολεία και των δημοτών μας σε όλα τα δημοτικά κτήρια. Πολλές είναι οι παρεμβάσεις στα σχολεία, πάντα σε άριστη συνεργασία με τις σχολικές επιτροπές, αλλά και στα δημοτικά κτήρια. Επίσης, έχουν γίνει οι απαραίτητες διαγραμμίσεις, διαβάσεις και τοποθετήσεις φανοστατών για την ασφαλή διέλευση των μαθητών.

Διεκδικήσαμε και πετύχαμε χρηματοδότηση για την κατασκευή ραμπών στα σχολεία, καθώς και χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών για την πυροπροστασία των σχολείων.

Πολύ σημαντικό επίσης είναι να ολοκληρωθεί το έργο του βιολογικού καθαρισμού, ένα έργο με σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Από την πρώτη στιγμή, στρέψαμε το βλέμμα μας στην ενεργειακή αυτονομία του Δήμου μας. Πετύχαμε χρηματοδότηση ύψους περίπου 1.800.000,00 ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, μεταξύ των οποίων τα σχολικά κτήρια 1ο Δημοτικό σχολείο Αγίου Αθανασίου, Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο ίδιο σχολείο, 2ο Νηπιαγωγείο Αγίου Αθανασίου, 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Καλαμπακίου, το Γυμναστήριο του Γυμνασίου του Δοξάτου, το 1ο Δημοτικό Κτήριο Καλαμπακίου και τα δύο Κοινοτικά Καταστήματα Δοξάτου και Καλαμπακίου. Με την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών πετυχαίνουμε την αυτονομία των κτηρίων.

Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε προτάσεις με το βλέμμα στραμμένο στην πράσινη ανάπτυξη και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στις καθημερινές μας δράσεις αλλά και στο σχεδιασμό μας για μεγαλύτερα έργα είναι πάντα η εξυπηρέτηση των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας. Έχουμε πραγματοποιήσει διανοίξεις δρόμων, αμμοχαλικοστρώσεις, καθαρισμούς καναλιών, γεφυράκια και τον περασμένο Οκτώβρη καταθέσαμε πρόταση χρηματοδότησης ύψους 6.126.000,00 ευρώ για έργο Αγροτικής Οδοποιίας που περιλαμβάνει δρόμους σε όλα τα χωριά του Δήμου μας.

Είναι γεγονός πως όταν έδωσε συνέντευξη ο Δήμαρχος ο κ. Ζεκερίδης αλλά και κατά τη διάρκεια της αποτύπωσης μέσα σε λίγες βδομάδες του απολογισμού των 19 μηνών εντυπωσιάστηκα και δέχθηκα και πολλές θετικές απόψεις όχι μόνο συμπολιτών- συνδημοτών σας αλλά και δημοτών άλλων Δήμων για την παραγωγή του έργου αυτού. Με το χέρι στην καρδιά κ. Παπαζώτου πώς καταφέρατε να κάνετε τόσα πολλά πράγματα σε μία περίοδο που έχουμε αυτή την περιπέτεια της πανδημίας, με ελλείψεις στο προσωπικό και με προβλήματα που δεν ήταν προβλέψιμα;

Παρά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την πανδημία, γρήγορα βρήκαμε τον τρόπο με τους υπαλλήλους του Δήμου, με ή χωρίς άδειες ειδικού σκοπού, τηλεργασίες, καραντίνες και ασθένειες να συνεργαστούμε για την παραγωγή έργου που τόσο ανάγκη έχει ο Δήμος μας.

Στα προβλήματα αυτά προστίθενται το γεγονός ότι γίνονται ενστάσεις από Δημοτικούς Συμβούλους, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα μόνο να καθυστερήσουν τα έργα μας, γιατί κατά τα αλλά όλες έπεσαν στο κενό.

Παραλάβαμε έναν Δήμο χωρίς μελέτες, χωρίς επιχειρησιακό πρόγραμμα, με μηδενική ωριμότητα προτάσεων.

Η κατάσταση των κτηρίων, δρόμων, νεκροταφείων και εγκαταστάσεων (πάρκα, παιδικές χαρές, αντλιοστάσια, δεξαμενές κλπ.) ήταν απαράδεκτη λόγω της μακροχρόνιας εγκατάλειψής τους.

Γρήγορα διαμορφώσαμε τους στόχους της ομάδας διοίκησης και τον προγραμματισμό των δράσεών μας, οργανώσαμε σταδιακά την Τεχνική Υπηρεσία και κυρίως διαμορφώσαμε ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον ικανό να εμπνεύσει τους υπαλλήλους.

Οι απαιτήσεις των χωριών μετά από μία πενταετία χωρίς έργα ήταν μεγάλες και δεν έπρεπε να χάσουμε λεπτό. Για την υλοποίηση έργων όμως απαιτούνται μελέτες.

Δεν βρήκαμε ούτε μία μελέτη και σήμερα έχουμε έτοιμες μελέτες που αντιστοιχούν σε έργα πάνω από 20.000.000,00 ευρώ.

Προχωρήσαμε σε διαγραμμίσεις οδών και διαβάσεων, εγκατάσταση πινακίδων σήμανσης, προειδοποιητικών φανοστατών, τοποθετήσεις στηθαίων, διαγραμμίσεις των χώρων στάθμευσης των ΤΑΞΙ, οικοδομικές εργασίες ικανοποιώντας χρόνια αιτήματα δημοτών και πραγματοποιήσουμε εκατοντάδες εργασίες σε όλα τα χωριά του Δήμου μας αλλάζοντας την εικόνα κτηρίων, αντλιοστασίων, δεξαμενών και κοινοχρήστων χώρων.

Υλοποιούμε προτάσεις των τοπικών συμβουλίων, όπως τοποθέτηση πόρτας ασφαλείας στο πνευματικό κέντρο του Δοξάτου, την προμήθεια και εγκατάσταση πίνακα ανακοινώσεων στο Δοξάτο, την εγκατάσταση κλιματιστικών στις κοινότητες, κατασκευή περίφραξης στο παρκάκι του Αγίου Κωνσταντίνου, επισκευή μεγαφωνικών εγκαταστάσεων, προμήθεια πινακίδων με τις οδούς των χωριών για τον Άγιο Αθανάσιο, προμήθεια οργάνου γυμναστικής στο δασάκι του Δοξάτου, πλακόστρωση δρόμου στον Νεροφράκτη, φωτιστικά, πίλαρ και άλλες προμήθειες. Κατασκευάσαμε τα φρεάτια υδροσυλλογής και αποχέτευσης που αιτήθηκαν δημότες και λύσαμε προβλήματα μικρών πλημμυρικών φαινομένων.

Απαντήσαμε σε μεγάλο αριθμό αιτήσεων των δημοτών μας που εκκρεμούσαν χρόνια ικανοποιώντας τη συντριπτική πλειοψηφία των αιτημάτων τους.

Δρομολογούμε την αποκατάσταση του χώρου του παλιού νεκροταφείου Αγίου Αθανασίου αφού ήδη έχουμε προχωρήσει στην απαιτούμενη διαδικασία για τις εκταφές.

Προχωράμε τη διαδικασία για την επέκταση του νεκροταφείου του Αγίου και ξεκινάμε την απαιτούμενη διαδικασία και για τα Κύργια.

Το επόμενο διάστημα θα δημοπρατηθεί η μελέτη για την εκπόνηση του Τοπικού Χωρικού Σχεδίου, το ίδιο ισχύει και για το Γενικό Σχέδιο Ύδρευσης και το Σχέδιο Ασφάλειας Νέρου.

Προχωράμε στην εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου διότι δεν υπάρχει στο Δήμο μας.

Προχωρήσαμε στην απογραφή της κινητής και ακίνητης περιουσίας, μία διαδικασία που σήμερα έχει ολοκληρωθεί. Ανακυκλώσαμε ή και καταστρέψαμε κινητό εξοπλισμό βελτιώνοντας την εικόνα των δύο όρχων του Δήμου, Δοξάτου και Καλαμπακίου.

Οργανώσαμε αρχείο με τα απαραίτητα στοιχεία και έγγραφα που αφορούν το κάθε ένα κτήριο. Δημοπρατήθηκαν για πρώτη φορά οι κτηνοτροφικές μονάδες με πολυετή μίσθωση για να αποκτήσουν δυνατότητα αδειοδότησης και ηλεκτροδότησης και επικαιροποιήσαμε τη λίστα των αγροτεμαχίων ιδιοκτησίας του Δήμου ώστε να μην μείνει κανένα εκτός δημοπρασίας.

Όσον αφορά τα κληροδοτήματα, εφαρμόζουμε τους όρους της διαθήκης σε μεγάλο βαθμό πλέον όπως βραβεία μαθητών, περιποίηση των τάφων κ.α., ενώ συγκεντρώνοντας τα χρήματα σε έναν τραπεζικό λογαριασμό πετύχαμε το επιτόκιο από 0,05% που είχε ο λογαριασμός τόσα χρόνια να αυξηθεί σε 2,7%, μια πραγματικά μεγάλη διαφορά. Προχωράμε στην επισκευή μέρους της περιουσίας και προσπαθούμε να βρούμε τον βέλτιστο τρόπο για την αξιοποίηση του συνόλου αυτής. Τέλος, θα προχωρήσουμε σύντομα στην εκπόνηση οικονομοτεχνικής μελέτης ώστε να συνταχθεί μία πρόταση για την αλλαγή του σκοπού του κληροδοτήματος του Νάννου ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν οι πόροι του και οι όροι που υπάρχουν για το καλό του χωριού.

Προχωρήσαμε στη λειτουργία της ιστοσελίδας του Δήμου, η οποία δε λειτουργούσε κατά την προηγούμενη περίοδο, και αναρτώνται σε αυτήν προσκλήσεις για την υποβολή προσφορών για υπηρεσίες και προμήθειες που μπορούν να ανατεθούν με τον τρόπο της απευθείας ανάθεσης μετατρέποντας αυτήν τη διαδικασία σε διαγωνιστική. Για κάθε ανάθεση απαιτείται πλέον η ύπαρξη προσφορών και η έρευνα αγοράς.

Επιγραμματικά αναφέρω επίσης τα παρακάτω έργα,

-αντιπλημμυρικό έργο προϋπολογισμού 485.000,00 ευρώ (ξεκινά τις επόμενες μέρες και αφορά παρεμβάσεις στο Δοξάτο, στις Εργατικές κατοικίες του Αγίου Αθανασίου, στο Κεφαλάρι, αλλά και στο Καλαμπάκι)

-δύο έργα οδοποιίας προϋπολογισμού 270.000,00 ευρώ τα οποία έχουν ολοκληρωθεί

-κατασκευή παιδικών χαρών

-εκπονήσαμε μελέτη έργου εγκατάστασης στηθαίων

-ολοκληρώνουμε τη μελέτη για την κατεδάφιση του παλιού και ανέγερση νέου κτηρίου Γυμνασίου Λυκείου Καλαμπακίου,

-ολοκληρώσαμε την μελέτη προϋπολογισμού 1.380.000,00 ευρώ για την ανακατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου του Δοξάτου

-εκπονήσαμε την μελέτη για την επισκευή – συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου μας που αφορά τα τέσσερα μεγάλα γήπεδα των Κυργίων, του Δοξάτου, του Καλαμπακίου και του Αγίου Αθανασίου με σκοπό να αξιοποιήσουμε μία πρόσκληση που όπως πληροφορήθηκα ήταν ανοιχτή για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν αξιοποιήθηκε κατά την προηγούμενη περίοδο και πετύχαμε χρηματοδότηση ύψους 744.000,00 ευρώ

-υλοποιήσαμε το έργο της πλατείας του Αγίου Αθανασίου που είχε ήδη δρομολογηθεί και μεριμνήσαμε γι’ αυτά που δεν είχαν προβλεφθεί όπως τη φύτευση δέντρων

-στεγάνωση του αναψυκτηρίου των Πηγών

-ξεκίνησε η ανακαίνιση του Κοινοτικού Καταστήματος του Νεροφράκτη,

-το επόμενο διάστημα ξεκινά και η ανάπλαση ενός όμορφου χώρου δίπλα στο γήπεδο του Καλαμώνα

-δημιουργήσαμε παιδικές χαρές στις αυλές του 1ου και 2ου νηπιαγωγείου Καλαμπακίου προϋπολογισμού 18.000,00 ευρώ

-εγκαταστήσαμε ασανσέρ στο κτίριο Κοινωνικών Υπηρεσιών στο Καλαμπάκι

-υποβάλλαμε αίτημα χρηματοδότησης και επιτύχαμε την έγκριση της πρότασης χρηματοδότησης της μελέτης «ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ Η/Μ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΟΠΙΣΘΕΝ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΚΑΛΑΜΠΑΚΙΟΥ» από το Τ.Π.& Δανείων προϋπολογισμού 65.000,00 ευρώ

Και από το ίδιο πρόγραμμα χρηματοδοτηθήκαμε η μελέτη «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΥΛΕΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΥ ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΗΓΩΝ ΚΕΦΑΛΑΡΙΟΥ» από το Τ.Π.& Δανείων προϋπολογισμού 20.960,00 ευρώ

-ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες το έργο ηλεκτροφωτισμού στα Κύργια, στο Καλαμπάκι, στο Δοξάτο και στον Άγιο για να φωτιστούν επιτέλους κεντρικοί δρόμοι των χωριών

-ολοκληρώσαμε το έργο του ηλεκτροφωτισμού των παιδικών χαρών.

-εκτελούμε το έργο της Αντιπλημμυρικής Θωράκισης της Αγίας Παρασκευής, αλλά και ο ηλεκτροφωτισμός του δρόμου προς τα νεκροταφεία του χωριού.

-υλοποιούμε έργο προϋπολογισμού περίπου 30.000,00 ευρώ για την κατασκευή τεχνικών, γεφυρών στα Κύργια, τη Φτελιά και τον Άγιο Αθανάσιο,

-σύντομα θα ξεκινήσει το έργο της Αγροτικής Οδοποιίας προϋπολογισμού 868.000,00 ευρώ που έχει δρομολογηθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή

-υλοποιήσαμε το έργο που αφορούσε την αποχέτευση και την οδοποιία του κεντρικού δρόμου στην είσοδο του Δοξάτου,

-προχωράμε στη σύνταξη μελετών και πρότασης χρηματοδότησης για το αποχετευτικό δίκτυο του Δοξάτου

-ένα άλλο σημαντικό έργο που ξεκινά το επόμενο διάστημα είναι αυτό της κατασκευής σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στην περιοχή του χειμάρρου του Δοξάτου

-αναμένουμε την εξέλιξη της πρότασης του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Αποβλήτων για την ανάπτυξη ενός πιλοτικού προγράμματος διαχείρισης βιοαποβλήτων που περιλαμβάνει την προμήθεια καφέ καδών και λοιπού εξοπλισμού και ενός απορριμματοφόρου, ενώ τις επόμενες μέρες καταθέτουμε πρόταση χρηματοδότησης για την προμήθεια εξοπλισμού συλλογής και μεταφορά βιοαποβλήτων, μεταφοράς απορριμμάτων από το ΣΜΑ, μεταφοράς ανακυκλώσιμων και εξοπλισμού για τη δημιουργία γωνιών ανακύκλωσης συνολικού προϋπολογισμού περίπου 2.523.000,00 ευρώ

-τις επόμενες μέρες θα καταθέσουμε επίσης αίτημα χρηματοδότησης για ηλεκτροκίνητα οχήματα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 416.000,00 ευρώ, καθώς και μία πρόταση για την πρόσκληση 8 του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» που αφορά ψηφιακές εφαρμογές

-εκπονήσαμε τη μελέτη για την αποπεράτωση του κτηρίου των Κοινωνικών Υπηρεσιών στο Καλαμπάκι όπου θα συγκεντρωθούν όλες οι υπηρεσίες που αφορούν τον κοινωνικό τομέα, ένα έργο προϋπολογισμού ύψους 230.000,00 ευρώ

-εκπονήσαμε τη μελέτη για τη δημιουργία βρεφικού σταθμού στα Κύργια και το έργο θα ξεκινήσει σύντομα

-εκπονήσαμε τη μελέτη για την διαμόρφωση των χώρων των παιδικών σταθμών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία

-ολοκληρώσαμε την προμήθεια και τοποθέτηση στεγάστρου στη Φτελιά για τους μαθητές που περιμένουν το λεωφορείο

-εγκρίθηκε η πρόταση χρηματοδότησης για δωρεάν Wi Fi για τους δημότες μας και είμαστε στη διαδικασία εγκατάστασης του απαιτούμενου εξοπλισμού στους χώρους που καθορίστηκαν σε συνεννόηση με τους προέδρους των κοινοτήτων.

-εκπονήσαμε τη σχετική μελέτη και δημοπρατήσαμε την κατασκευή πολυγηπέδου στον αύλειο χώρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμπακίου ενώ τοποθετήσαμε νέες μπασκέτες και κάναμε διαγράμμιση του γηπέδου στο 1ο Δημοτικό του Καλαμπακίου

-εγκαταστήσαμε χλοοτάπητα και αυτόματο πότισμα στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου των Κυργίων

-καταθέσαμε δυο προτάσεις χρηματοδότησης στο Πράσινο Ταμείο, η μια αφορά την ανάπλαση σχολικής αυλής και χώρου πρασίνου Αγίου Αθανασίου, προϋπολογισμού 140.000,00 ευρώ και η δεύτερη την ανάπλαση κοινόχρηστων χωρών στη Φτελιά, προϋπολογισμού 140.000,00 ευρώ.

 

Ποια είναι η αλήθεια για το Σχολικό Κτήριο του Γυμνασίου – Λυκείου Καλαμπακίου; Σας ρωτώ γιατί εδώ και χρόνια ακούγονται πολλά…

Η αλήθεια είναι πάντα μία. Δεν υπήρχε καμία έτοιμη μελέτη για την κατασκευή σχολικού κτηρίου, δεν υπήρχε καν σωστό κτηριολογικό πρόγραμμα. Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι το πρόβλημα αυτό δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ από την προηγούμενη διοίκηση όπως θα έπρεπε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η αδιάφορη στάση της, μη απαντώντας σε έγγραφο που έστειλε η ΚΤΥΠ Α.Ε. στο Δήμο, ζητώντας διευκρινήσεις για να προχωρήσει στην εκπόνηση μελετών, κάτι που ποτέ δεν έγινε και όπως καταλαβαίνετε δεν εκπονήθηκαν και μελέτες ποτέ.

Αυτή η Δημοτική Αρχή έδειξε την απαιτούμενη σοβαρότητα. Από την πρώτη μέρα αναδείξαμε ως πρώτο θέμα την επίλυση του προβλήματος, στην πρώτη επίσκεψή μας στον Περιφερειάρχη αλλά και στην Κυβέρνηση αναζητώντας χρηματοδοτικά εργαλεία τόσο για την εκπόνηση μελετών όσο και για το έργο. Στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε η περίπτωση της χρηματοδότησης μελετών τις οποίες ανέλαβε να εκπονήσει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Πραγματικά ένα δύσκολο για τις δυνατότητες ενός Δήμου εγχείρημα και όμως κατορθώσαμε στο χρονικό αυτό διάστημα να εκπονήσουμε τις απαραίτητες μελέτες για να καταθέσουμε προς χρηματοδότηση μία ώριμη πρόταση.

Η Τεχνική Υπηρεσία έκανε αυτό που έμοιαζε ακατόρθωτο, με σωστή οργάνωση και μέσα σε συνθήκες ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος. Με αυτό τον τρόπο κερδίσαμε τον χρόνο που θα απαιτούσαν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την εκπόνηση των μελετών από εξωτερικούς μελετητές, γεγονός πολύ σημαντικό διότι δεν έχουμε περιθώριο για άλλο χαμένο χρόνο.

Μια που μου παρέχετε η δυνατότητα να αναφερθώ και σε κάποιες αναλήθειες που έχουν ειπωθεί γι’ αυτό το θέμα, σχετικά με την αναγκαιότητα ή μη λήψης νέας απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η απόφαση που πήραμε πριν λίγες μέρες σαφώς δεν ήταν μια απόφαση για να εκπονηθούν οι μελέτες από την ΚΤΥΠ Α.Ε. όπως είχε με παλαιότερη απόφαση ζητηθεί, αλλά μια απόφαση για να ανακληθεί η προηγούμενη που παραχωρούσε το οικόπεδο στην ΚΤΥΠ Α.Ε. και ταυτόχρονα να αποφασιστεί η κατεδάφιση του παλιού και ανέγερση νέου σχολείου σε ένα ενιαίο έργο, κάτι το οποίο ποτέ δεν είχε αποφασιστεί πριν.

 

Πρόσφατα καταθέσατε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» άλλη μία πρόταση που αφορά τη δημιουργία ενός θεματικού πάρκου με θέμα τα βήματα του Αποστόλου Παύλου. Θέλετε να μας πείτε κάτι γι’ αυτήν την πρόταση;

Την προηγούμενη περίοδο παραδόθηκε στο Δήμο μας το κτήριο του Συνεδριακού Κέντρου στις Πηγές από τον ΕΟΤ. Ένα έργο που η χρηματοδότησή του εξασφαλίστηκε το 2012 και δυστυχώς αν και είχε και δεύτερο υποέργο η πρόταση δεν δρομολογήθηκε ποτέ από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και η χρηματοδότηση του χάθηκε. Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών είναι ένα άδειο κτήριο που δε θα μπορούσε να αξιοποιηθεί καθώς ο Δήμος δεν διαθέτει τους απαιτούμενους πόρους, ώστε να προμηθευτεί τον απαιτούμενο εξοπλισμό ή να αναπτύξει κάποιες δράσεις. Στην προσπάθειά μας να εξασφαλίσουμε τη χρησιμοποίηση του κτηρίου των Πηγών, μας δημιουργήθηκε η ιδέα της δημιουργίας ενός θεματικού πάρκου.

Ευτυχής συγκυρία να ακούσω στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο να αναφέρει στο κήρυγμά του την αξιοθαύμαστη ιστορία της περιοχής των Πηγών, την βάπτιση της πρώτης Ευρωπαίας, τα βήματα του Αποστόλου Παύλου, τα αρχαιολογικά ευρήματα, γιατί κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα. Συντάξαμε ένα προσχέδιο όσων θα ακολουθούσαν και με τις ευλογίες του αλλά και με τη διάθεσή του να σταθεί δίπλα μας και να μεριμνήσει ώστε το αποτέλεσμα να σέβεται απόλυτα τη θρησκεία και τα μηνύματα της ζωής του Αποστόλου Παύλου, πολύ γρήγορα η ιδέα έγινε μελέτη από την κυρία Γιάννα Καραγαϊτάνη, Προϊσταμένη του τμήματος Προγραμματισμού, και προχωρήσαμε στην παρουσίασή της στην Επιτροπή Ελλάδα 2021 όπου οι πληροφορίες μας ήταν ότι ενθουσιάστηκαν, κάτι που επιβεβαιώθηκε, αφού σύντομα και παρά το γεγονός ότι ήταν προς το τέλος του προγράμματος, λάβαμε πριν λίγες μέρες τη βεβαίωση σκοπιμότητας από την Επιτροπή και έτσι μπορούμε να καταθέσουμε την πρόταση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

 

Κυρία Παπαζώτου η παράταξή σας «συνΕργάζομαι» παραμένει ενεργή και εκτιμώ πως ανεξάρτητα από το τι θα κάνει ο κ. Ζεκερίδης καθ’ ότι δεν έχει δηλώσει τίποτα επισήμως εσείς θα είστε εκ νέου και πάλι υποψήφια Δήμαρχος.

Κύριε Λάτσα, η παράταξή μας παραμένει ενεργή και όλα τα μέλη της συνδεόμαστε με μία άρρηκτη σχέση.

Αν και είναι νωρίς ακόμα για να μπούμε σε αυτή την κουβέντα γιατί θεωρώ ότι 1,5 μόλις χρόνο μετά τις εκλογές είναι το τελευταίο που απασχολεί τους δημότες μας, είναι γνωστό ότι προτίθεμαι αν οι συνθήκες το επιτρέψουν να είμαι υποψήφια Δήμαρχος.

Το σημαντικό σήμερα είναι να εργαστούμε σκληρά και όλοι μαζί να βρούμε λύσεις στα προβλήματα των δημοτών μας και να προβούμε σε εκείνες τις ενέργειες που θα βελτιώσουν τη ζωή τους.

 

Κυρία Παπαζώτου, ποια είναι η σχέση σας με τους φορείς και τους θεσμικούς του Νομού Δράμας και όχι μόνο;

Η επιλογή του ονόματος της παράταξής μας έγινε από εμένα την ίδια ακριβώς γιατί όταν σκεφτόμουν ποιο θεωρώ ότι είναι το βασικό στοιχείο που πρέπει να επικρατεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η συνεργασία.

Επιδιώκω την συνεργασία και είναι η αλήθεια ότι βρίσκω πάντα πόρτες ανοιχτές, είτε από τον Κυβερνητικό Βουλευτή κ. Κώστα Μπλούχο, είτε από τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργο Παπαδόπουλο και τα υπόλοιπα στελέχη της Περιφέρειας.

Επίσης, υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με τους Βουλευτές κ. Θεόφιλο Ξανθόπουλο και κ. Χαρά Κεφαλίδου οι οποίοι προθυμοποιούνται να συνδράμουν στις προσπάθειές μας.

Πρόσφατα, όπως ήδη ανέφερα, ξεκίνησε μια ενδιαφέρουσα εμπειρία συνεργασίας με τον Μητροπολίτη Δράμας σεβασμιότατο Παύλο ο οποίος μας περιβάλει με εμπιστοσύνη και αγάπη.

 

Κυρία Παπαζώτου, σας ευχαριστώ για το χρόνο σας. Καλή δύναμη στο έργο σας…

Κύριε Λάτσα, σας ευχαριστώ και πάλι για τη δυνατότητα που μου δώσατε να επικοινωνήσω με τους δημότες μας και όχι μόνο…