ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ, Τ. ΛΥΚΕΙΑΡΧΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΔΡΑΜΙΝΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΟΝΤΑ ΙΕΡΟΜΝΗΜΟΝΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΥ Κ. ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

  •  «Από όποιο σχολείο και αν πέρασα έθεσα ως στόχο μου να οργανώσω βιβλιοθήκη και παράλληλα να ενσταλάξω στις ψυχές των εφήβων την αγάπη για τον άνθρωπο και την Ελλάδα»
  •  «Ως έργο της ζωής μου θεωρώ τη συγγραφή σε πέντε τόμους της ζωής και του έργου του Αγίου Γεώργιου Καρσλίδη»
  •  «Αν μια μέρα δεν γράψω, νομίζω πως δεν την έζησα. Το γράψιμο με τρέφει»
  •  «Η Ηδωνίδα γη κρύβει στα σπλάχνα της μαρτυρίες υψηλού πολιτισμού»
  •  «Η θωράκιση ενός τόπου δεν είναι υπόθεση μόνο των όπλων, αλλά και η ανάδειξη της ιστορικής του ταυτότητας»
  •  «Ο τόπος φθέγγεται την ελληνικότητά του με τη διάσωση και ανάδειξη λίθων και μνημείων σωζομένων ή και αυτών που κρύβει στοργικά η γη μας»

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Η εφημερίδα «Εργασία… συν» θεωρεί τιμή της να παρουσιάσει σήμερα μέσα από τις σελίδες της τον τακτικό αρθρογράφο – εξωτερικό συνεργάτη της, φιλόλογο, συγγραφέα, τέως Λυκειάρχη, Πρόεδρο της Εταιρείας Δραμινών Μελετών και Άρχοντα Ιερομνήμονα της Αγίας του Χριστού Εκκλησίας, πολυγραφότατο και πολυβραβευμένο κ. Γιώργο Κ. Χατζόπουλο.

Προχωρούμε σε αυτήν την ενέργεια, γιατί πέραν των άλλων, υπήρξε και επιθυμία των αναγνωστών μας, να γνωρίσουν καλύτερα τον εξωτερικό συνεργάτη – αρθρογράφο μας. Βέβαια οι διαυγείς, ειλικρινείς και αντικειμενικές του απόψεις για τον πολιτισμό και την κοινωνική αντίληψη διαφαίνονται ξεκάθαρα μέσα από τα δημοσιευμένα άρθρα του. Όμως δεν θα έβλαπτε μια ενώπιος ενωπίω εξομολόγησή του. Από την αυτήν την αρχή ξεκινώντας, υποβάλαμε στον κ. Χατζόπουλο τις ερωτήσεις μας, τις οποίες δέχτηκε ασμένως να απαντήσει.

Κύριε Χατζόπουλε, θα θέλαμε αρχικά να μας πείτε πόσα χρόνια ζείτε και κινείσθε στην πόλη της Δράμας;

Δεν θα το κρύψω ότι ζω μόνιμα στην πόλη της Δράμας από το 1965, τη χρονιά του διορισμού στη Μέση Εκπαίδευση και συγκεκριμένα στο ιστορικό Γυμνάσιο Αρρένων. Υπηρέτησα και σε άλλα Γυμνάσια και Λύκεια, όμως η μακροβιότερη υπηρεσία μου υπήρξε στο Γυμνάσιο Αρρένων.

Θα μπορούσατε να κάνετε έναν σύντομο απολογισμό της τριαντάχρονης θητείας σας στα ιερά τεμένη της Παιδείας;

Στόχος της ζωής μου και όραμά μου ήταν να υπηρετήσω τα ελληνικά νιάτα. Συνείδησή μου ήταν και εξακολουθεί να είναι η λειτουργία στην άγια τράπεζα της ψυχής των ελληνοπαίδων. Ήθελα να ανταμώνω τις κεραίες της ψυχής τους και μαζί με αγωνία και κόπο πολύ να χτίσουμε έναν ψυχικό κόσμο αντάξιο της ζωογόνας ελληνικής παράδοσης και του πολιτισμού. Από όποιο σχολείο και αν πέρασα έθεσα ως στόχο μου να οργανώσω βιβλιοθήκη και παράλληλα να ενσταλάξω στις ψυχές των εφήβων την αγάπη για τον άνθρωπο και την Ελλάδα. Τους προέτρεπα να γνωρίσουν την ιστορία, ιδιαίτερα την τοπική, γιατί πίστευα και πιστεύω ότι αυτή θα τους βοηθούσε στη διάπραξη λιγότερων λαθών.

Με συγκίνηση δηλώνω ότι όσοι έφηβοι πέρασαν από τα χέρια μου, τους αγάπησα σαν παιδιά μου κι αυτή τους την αγάπη τη γεύομαι κάθε τόσο. Για αυτό και νιώθω ευτυχής που ζω σε αυτήν τη μαρτυρική πόλη με τις πολλές αρετές. Για αυτό και δεν απομακρύνθηκα από αυτήν, μολονότι μου έγιναν δελεαστικές προτάσεις (Ακαδημία Αθηνών – Ερευνητικό Κέντρο Λαογραφίας).

Αυτή την αγάπη που μας περιγράφετε ότι σας δείχνει ο κόσμος της Δράμας, την αντιλαμβανόμαστε κι εμείς από όσα μας λένε οι αναγνώστες μας. Θα μας ενδιέφερε όμως να μάθουμε –πιστεύουμε και τους αναγνώστες μας- τις απόψεις σας για τον τοπικό πολιτισμό.

Χωρίς υπερβολή μπορώ να υποστηρίξω ότι η Ηδωνίδα γη κρύβει στα σπλάχνα της μαρτυρίες υψηλού πολιτισμού. Ο πολιτισμός στην περιοχή μας, η οποία είναι νεροσυρμός λαών και εθνών καταποτήρας, ξεκινάει πριν από επτά περίπου χιλιετηρίδες. Και είναι εύλογο να συμβαίνει κάτι τέτοιο, αφού ο τόπος μας είναι προικισμένος με τη μεγάλη ευλογία, την παρουσία αφθόνου και εύγευστου νερού. Και είναι αναμφίλεκτο πως η παρουσία νερού σε έναν τόπο είναι η καλύτερη εγγύηση ανάπτυξης υψηλού πολιτισμού.

Έχει εύλογη την αιτιολογία η ύπαρξη πενήντα γνωστών μέχρι σήμερα προϊστορικών οικισμών (Σιταγρών, Δράμας, Αδριανής, Νικηφόρου, Καλαμπακίου, Πλατανιάς, Αγίου Αθανασίου κ.α.), πολλών ακροπόλεων (Αδριανής, Νικηφόρου, Τείχους, Πλατανιάς, Μυρτούσας, Πλατανόβρυσης κ.α.), ναών ειδωλολατρικών (Καλής Βρύσης, Δράμας κ.α.), χριστιανικών και μεταβυζαντινών (Αγίας Σοφίας, Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Ακρινού, Αγίου Αθανασίου κ.α.), σωρεία ευρημάτων (επιγραφών αρχαίων, βυζαντινών, ρωμαϊκών, ελληνιστικών – μακεδονικών).

Ερευνώντας και μελετώντας για δεκαετίες αυτόν τον πολιτιστικό πλούτο ξεκίνησα από χρόνια τον αγώνα για ίδρυση ανεξάρτητης αρχαιολογικής υπηρεσίας στο Νομό μας και την ίδρυση μουσείου για την στέγαση των ευρημάτων, τη διοργάνωση συνεδρίων για την έρευνα, τη μελέτη και την ανάδειξη του τοπικού πολιτισμού, βαθύτατα ελληνικού, παρά τις κατά καιρούς προσωρινές εγκαταστάσεις αλλοπίστων και αλλοφύλων.

Συνήργησα στη διοργάνωση συνεδρίων και ομιλιών για θέματα ιστορικά, κοινωνικά και λαογραφικά και στην καθιέρωση εορτών, σταθμών της τοπικής ιστορίας (Κούπτσια).

Με πίεσή μου στις αρμόδιες αρχές διενεργήθηκαν ανασκαφές στην ακρόπολη Πλατανιάς με σημαντικά ευρήματα.

Αναφανδόν τάχθηκε υπέρ της ανάγκης ίδρυσης δημοτικού πολιτιστικού φορέα (ΔΕΠΟΤΑ) του οποίου το έργο υπήρξε επίζηλο, όσο έζησε. Και σε αυτόν με εισήγηση της ταπεινότητάς μου οφείλεται η διοργάνωση κορυφαίων συνεδρίων, τα οποία εμπλούτισαν την κιβωτό συγκέντρωσης πολυτιμοτάτου υλικού για τη συγγραφή και γνώση της τοπικής ιστορίας.

Δυστυχώς, παρά το επίμονο ερώτημά μου, γιατί αυτός ο τόσο πολύτιμος φορέας εξεμέτρησε τόσο άδοξα το ζην, δεν έλαβα απάντηση από όλους εκείνους, οι οποίοι κατά καιρούς συγχρωτίσθηκαν μαζί του. Φήμες περιπλανήθηκαν στον δραμινό ορίζοντα περί παιδικών ασθενειών, από τις οποίες προσβλήθηκε. Και έγραψα πριν από μήνες ότι οι παιδικές ασθένειες, σύνηθες φαινόμενο, έχουν την ίασή τους με ισχυρά ιάματα.

Ως Πρόεδρος της Εταιρείας Δραμινών Μελετών μαζί με πανάξιους συνεργάτες καθιερώσαμε την οργάνωση της γιορτής των Γραμμάτων, ομιλιών διαλέξεων, πνευματικών συμποσίων σε όλους τους Δήμους και στους μεγάλους οικισμούς του Νομού με στόχο την πνευματική αναβάθμιση, γιατί πιστέψαμε μεγαλύτερη ανάγκη από πνευματικό άρτο έχει η ύπαιθρος.

Κύριε Χατζόπουλε, αρθρογραφείτε ανελλιπώς στον τοπικό Τύπο, συμπεριλαμβανομένης και της εφημερίδας «Εργασία… συν». Πέρα από τα άρθρα σας αυτά, τα οποία διαβάζονται με ευχαρίστηση από όλους, έχετε συγγράψει και άλλα πονήματα;

Ναι. Αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τα τριάντα.

Ποια είναι η θεματική τους;

Ξέρετε ότι έχω ποντιακές ρίζες. Κι ένα μεγάλο μέρος των βιβλίων μου αναφέρεται στην ποντιακή λαογραφία και ιστορία (Λαογραφικά Σύμμεικτα Πόντου, Τα Δημοτικά Τραγούδια του Πόντου, Ανατέμνοντας την Ποντιακή ψυχή, Διαβατήριες ενέργειες στον Πόντο). Βέβαια δεν λείπει και η αναφορά στην τοπική ιστορία και λαογραφία (Η εμβρυακή μορφή του Θεάτρου και η λατρεία του Διονύσου στη χώρα των Ηδωνών, Ιστορικά Ανάλεκτα της Εκκλησίας της Δράμας, Η Αλιστράτη ως έδρα της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας, τα μυθιστορήματα: Σε ξένη Γη, Δούλος δύο κυρίων, Με το δάχτυλο στη σκανδάλη, τα Λαογραφικά Κρυονέρου 2 τόμοι, Η Λαϊκή Ιατρική στον Πόντο, Δάκρα Παραπονίας κ.α.).

Πάρα πολλές μελέτες μου δημοσιεύτηκαν σε έγκριτα περιοδικά (Αρχείον Πόντου, Λαογραφία, Ποντιακή Εστία κ.α.).

Ποια είναι η αποδοχή των βιβλίων σας;

Όσα υπεβλήθηκαν σε προκηρυχθέντες διαγωνισμούς έτυχαν του πρώτου βραβείου (Επιτροπή Ποντιακών Μελετών, Εστία Ν. Σμύρνης, Ακαδημία Αθηνών κ.α.).

Ως έργο της ζωής μου θεωρώ τη συγγραφή σε πέντε τόμους της ζωής και του έργου του Αγίου Γεώργιου Καρσλίδη.

Θα θέλαμε μια σύντομη αναφορά στις τιμητικές διακρίσεις σας. Πόσες είναι μέχρι τώρα;

Τριάντα δύο. Από Συλλόγους, Φορείς, Υπουργείο Παιδείας, Υπηρεσίες, Παναγία Σουμελά, Επιτροπή Ποντιακών Μελετών. Από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο τιμήθηκα με το χρυσό μετάλλιο με ενσφράγιστο γράμμα του Αγίου Χρυσοστόμου, ενώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος μου απένειμε το οφφίκιο, που στο Βυζάντιο αντιστοιχούσε με το αξίωμα του Υπουργού Παιδείας. Από την Ακαδημία Αθηνών δύο φορές, τα Γλωσσική Εταιρεία Αθηνών κ.α.

Η συγγραφική σας δραστηριότητα έχει κλείσει;

Ασφαλώς όχι. Συνέγραψα με συνάδελφο εγχειρίδιο διδασκαλίας Ποντιακής διαλέκτου, Συντακτικό και Λεξικό με ξένες λέξεις στην Ποντιακή διάλεκτο. Και τα τρία χρησιμοποιούνται στο Πανεπιστήμιο Θράκης ως διδακτικά εγχειρίδια.

Προσεχώς εκδίδεται Λεξικό μας με δάνειες λέξεις στην Ποντιακή διάλεκτο.

Έχω έτοιμα προς έκδοση τα πονήματα:

1. Ο Μακεδονικός Αγώνας στον καζά της Δράμας

2. Η Γυναίκα στον Πόντο και άλλα οκτώ.

Δυστυχώς η οικονομική δυσχέρεια με αναγκάζει να κρατώ στο συρτάρι.

Θα μείνετε εδώ ή θα συνεχίσετε;

Αν μια μέρα δεν γράψω, νομίζω πως δεν την έζησα. Το γράψιμο με τρέφει. Με χαρά μου βοηθώ όσους μου ζητούν την αρωγή για εκπόνηση μεταπτυχιακής ή διδακτορικής εργασίας. Και είναι αρκετοί. Δεν αρνούμαι να βοηθήσω όσο μου είναι μπορετό.

Κύριε Χατζόπουλε, ολοκληρώνοντας αυτή τη συνέντευξη, κι αφού σας ευχαριστήσω, θέλετε να προσθέσετε κάτι άλλο;

Θα ήθελα να κλείσω την επικοινωνία μας με την προτροπή προς τις αρμόδιες Αρχές για διενέργεια ανασκαφικών ερευνών. Η Ηδωνίδα γη κρύβει ανεκτίμητης αξίας θησαυρούς. Είναι απόλυτη ανάγκη να έρθουν στο φως. Θα συντελέσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ιστορική θωράκιση του τόπου, από την οποία τόσο ανάγκη έχει αυτός. Η θωράκιση ενός τόπου δεν είναι υπόθεση μόνο των όπλων, αλλά και η ανάδειξη της ιστορικής του ταυτότητας. Και αυτή συντελείται κυρίως με τη διάνοιξη των σπλάχνων της Ηδωνίδας γης. Ο τόπος φθέγγεται την ελληνικότητά του με τη διάσωση και ανάδειξη λίθων και μνημείων σωζομένων ή και αυτών που κρύβει στοργικά η γη μας. Σας ευχαριστώ.