ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

 

Μετά ζωή σε ξέχασα

δεν σ’ είχα κι όμως σ’ έχασα

οι αγάπες και τα όνειρά μου αδέσποτα

νυν απολύεις τον δούλον σου δέσποτα

νυν απολύεις…

(στίχοι Λαυρέντη Μαχαιρίτσα)

Παραθέτω διάφορες έννοιες της λέξης ΔΟΥΛΟΣ από κείμενα που έχω ανατρέξει. Για την Εκκλησία μας… νυν απολύεις τον δούλον σου Δέσποτα… είναι προσευχή κατά Λουκά Ευαγγέλιο που ψέλνεται στην Υπαπαντή του Χριστού.

Όποιος κλήθηκε ελεύθερος είναι δούλος του Θεού (Αποστ. Παύλος).

Δούλος = ο υπηρέτης, ακόλουθος, αυτός δηλαδή που έχει χάσει την ελευθερία και τα δικαιώματά του και βρίσκεται στην ιδιοκτησία κάποιου ως σκλάβος.

Ο δούλος ποιεί το θέλημα του Θεού από φόβο κολάσεως (Αγ. Γραφή).

Ο Χριστιανισμός θέλει δούλο τον άνθρωπο;

Δοερός + δέω. Λέξεις στην αρχεία Ελλάδα που ενωμένες αποκαλύπτουν τη λέξη δούλος. Υπήρχαν πολλοί δούλοι με στέρηση της προσωπικής τους ελευθερίας. Αλλά και σ’ όλο τον αρχαίο κόσμο υπήρχαν δούλοι, όπως και δούλοι γινόταν οι αιχμάλωτοι πολέμου.

Άνθρωπος του Θεού σημαίνει δούλος και η ζωή Του ανήκει (κείμενα της Αποστολικής Διακονίας).

Όσο η πνευματική φύση του ανθρώπου θεωρείται μία ψευδαίσθηση της συνείδησης, ο άνθρωπος μένει δούλος και έχει φύση δούλου και η ελευθερία του δεν μπορεί να κατακτηθεί παρά με αγώνα και αντίσταση (Μαρξ).

Πόσο ευγνώμονες είμαστε στον Ιεχωβά που μας έδωσε τη δυνατότητα να τον υπηρετούμε ως δούλοι (από κείμενα μαρτύρων του Ιεχωβά).

Δυστυχώς σήμερα 30 εκατ. δούλοι υπάρχουν ανά την υφήλιο και όχι μόνο για λιγοστά χρήματα, αλλά για την επιβίωσή τους. Παιδική δουλεία, δουλεία χρέους, θρησκευτική δουλεία, οικιακή δουλεία, καταναγκαστική εργασία, παράνομη διακίνηση και εμπορία ανδρών, γυναικών, παιδιών. Σε κάποια κράτη με νόμο ποινικοποιούνται μόνο δυστυχώς ορισμένες μορφές δουλείας.

Ο Χριστιανισμός διακήρυξε πως ο δούλος δεν είναι αντικείμενο, αλλά ότι είναι άνθρωπος.

Ω! εκεί που ανθείς δυστυχία

ανθείς κι εσύ αθάνατη δουλεία!

(Ηρώ Παλαιολόγου)

Όλοι οι Χριστιανοί είμαστε δούλοι του Θεού (Αποστ. Παύλος).

Φυσικά και δεν θέλουμε δούλους με οποιαδήποτε έννοια του όρου, αλλά ελεύθερους ανθρώπους της σκέψης και του σώματος. Ας προβληματιστούμε για τα σύγχρονα προβλήματα, θρησκευτικά, κοινωνικά, υπαρξιακά, για την μεγάλη αξία της ζωής του ανθρώπου, όχι σαν δούλο, αλλά σαν οντότητα προσωπικότητα, για να είναι υγιής και ευτυχισμένος χωρίς φόβο και αναγκασμό.