ΑΡΘΡΟ

Του Χρήστου Καραγιαννίδη

Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Δράμας

 

 

Η επίσκεψη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Δράμα και στην Καβάλα ήταν ένα θέμα που το συζητούσαμε καιρό και τελικά πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Έγινε μια ζωντανή εκδήλωση στην Καβάλα με συμμετοχή τριακοσίων και πλέον πολιτών, μια συνέντευξη Τύπου και συναντήσεις με φορείς, επιχειρηματικούς και συνδικαλιστικούς στη Δράμα, καθώς και μία επίσκεψη σε ένα από τα οινοποιεία της περιοχής, όπου είδαμε ένα παράδειγμα ανάπτυξης σε περιφερειακό Νομό που ενισχύει τοπικά και υπερτοπικά την οικονομία και την εργασία.

Ακολούθησε η ομιλία του Ευκλείδη στη Δράμα και τότε ήταν που επανεμφανίστηκαν το τρίκυκλο του Κοτζαμάνη και οι ασθμαίνοντες και φάλτσοι συνοδοιπόροι του. Ακροδεξιοί, ψεκασμένοι, θαμώνες των ποινικών δικαστηρίων, υπόδικοι για παράνομο τζόγο, εμπόριο γυναικών και παράνομη εκτύπωση και πώληση βιβλίων, απλοί πολίτες με κλίση στην υιοθέτηση των πιο εξωφρενικών ψεμάτων, αργόσχολοι με καριέρα στην αεργία και εθνικά υπερήφανοι πατριώτες που τις Κυριακές βάζουν βενζίνη στο Γκότσε Ντέλτσεφ και ψωνίζουν από τα σούπερ μάρκετ της γειτονικής χώρας. Μερικοί δε εξ αυτών είναι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με βουλγάρικες πινακίδες, διότι, αν δεν ξεγελάσεις την ελληνική Πολιτεία, δεν καταγράφεσαι στο πάνθεον των έξυπνων Ελλήνων επιχειρηματιών.

Το πιο κωμικοτραγικό ήταν ότι ορισμένοι, οι πιο φωνακλάδες, έχουν περάσει από τα γραφεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για προσωπικές τους υποθέσεις. Αναγνώρισα, για παράδειγμα, έναν καθηγητή που είναι ετήσιος επισκέπτης των γραφείων για την πολυπόθητη απόσπασή του.

Παρ’ όλη την τρομοκρατία και τις απειλές, η εκδήλωση έγινε και η συζήτηση που ακολούθησε ήταν ουσιαστικότατη.

Η παρουσία αυτών των εξήντα ανθρώπων όμως έξω από τον χώρο της εκδήλωσης δεν ήταν απλά κατακριτέα ή επικίνδυνη. Κατακριτέα γιατί αντισυγκεντρώσεις γινόντουσαν τις μαύρες δεκαετίες μετά τον Εμφύλιο. Επικίνδυνη γιατί οι επιθετικές διαθέσεις των πιο ακραίων έφτασαν μέχρι την είσοδο του κτηρίου.

Ήταν περισσότερο απ’ όλα αποτέλεσμα της ανοχής στον φασιστικό λόγο και στην εθνικιστική παράκρουση που ζούμε το τελευταίο διάστημα από τους αυτούς ελάχιστους.

Να θυμίσω ότι το αποτυχημένο Πραξικόπημα της Μπιραρίας που επιχείρησε ο Αδόλφος το 1923 αντιμετωπίστηκε με θυμηδία και αδιαφορία από τον δημοκρατικό κόσμο. Ξέρουμε όλοι και όλες πού οδηγήθηκε η Ευρώπη τη δεκαετία του ‘40 με την επικράτηση του Χίτλερ.

Κλείνω με μια υπόσχεση όχι μόνο προσωπική, αλλά του συνόλου των μελών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στη Δράμα. Θα συνεχίσουμε και θα πυκνώσουμε τις δημόσιες εκδηλώσεις, τις δημόσιες συζητήσεις, τη δημόσια παρουσία μας.

Αν οι τραμπούκοι θεωρούν ότι μας τρομάζουν οι αλαλαγμοί και οι εθνικιστικές κραυγές τους, είναι βαθιά νυχτωμένοι.

 

* Το άρθρο του κ. Καραγιαννίδη δημοσιεύτηκε στην «Αυγή»