ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

 

Δημοκρατία: Κράτος του Δήμου. 594 π.Χ. Δημοκρατία που εφαρμόστηκε ο θεσμός αυτός στην Αθήνα από τον Σόλωνα. Επί Πεισίστρατου έγινε τυραννία και το 508 π.Χ. και πάλι επί Κλεισθένη Δημοκρατία. Δηλαδή: Ισονομία, ισοτιμία, ισηγορία.

Κάθε επίθετο που προσθέτουμε περιορίζει το εύρος της. Η Αστική Δημοκρατία = Δημοκρατία των αστών για ένα υποσύνολο της κοινωνίας, άρα όχι απ’ όλα και προς όλα τα μέλη της (Δοκίμιο του 2012 με θέμα Δημοκρατία και Αστική Δημοκρατία).

Η Αστική Δημοκρατία είναι ξένος θεσμός, που τον έπλασαν και οι ΗΠΑ κι έτσι ευνοήθηκαν οι ρεπουμπλικάνοι (δεξιοί – ευκατάστατοι).

Με την Αστική Δημοκρατία δίνουν αποφάσεις σε θέματα του κράτους και προπαντός σε θέματα οικονομικά οι Τράπεζες και τα χρηματιστήρια. Άρα υπάρχει μόνο κυριαρχία της αστικής τάξης (όπως πρεσβεύει η Ν.Δ.) και προσπαθούν να πείσουν τις λαϊκές μάζες ότι δεν έχουν άλλη πολιτική διέξοδο για τα συμφέροντά τους από τον καπιταλισμό ως το παν στην πολιτική ζωή της χώρας.

Κρύβουν τον χαρακτήρα του αστικού κράτους για να εξαναγκάσουν τον λαό στην εκμετάλλευση, δηλαδή προσελκύει στη διακυβέρνηση τις εκμεταλλευόμενες μάζες!!! Μάλιστα για να μην υπάρχει αμφισβήτηση στις μάζες προβάλλουν κατακτημένες από το εργατικό κίνημα πολιτικές ελευθερίες και δημοκρατικά δικαιώματα ως αποδεκτά στοιχεία της θέσης τους! Η πραγματικότητα είναι ένα χτύπημα των εργατικών λαϊκών συμφερόντων.

Η Αστική και Φιλελεύθερη Δημοκρατία στηρίζει τους ιδιώτες – επιχειρηματικούς ομίλους, μονοπώλια, ξένα συμφέροντα για τους εκλεκτούς του Κεφαλαίου της Ε.Ε., αφού στηρίζει τη δικτατορία των καπιταλιστών και ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ. Οι κλασικές φιλελεύθερες δημοκρατίες συνήθως αντιπαρατίθενται με τις λαϊκές δημοκρατίες, ενώ ιστορικά αποτελούν εξέλιξη για μια συνταγματική μοναρχία, αφού ο σκοπός τους είναι βαθιά αντιλαϊκός.

Η Αστική Δημοκρατία μένει κάτω από καπιταλιστικό καθεστώς, είναι ένα σύστημα στενό, λειψό, ψεύτικο, υποκριτικό, παράδεισος για τους πλούσιους, παγίδα και απάτη για τους φτωχούς και τους εκμεταλλευόμενους. Συκοφαντούν μάλιστα αξίες και ιδανικά που γεννήθηκαν από γνήσιους και ανιδιοτελείς αγωνιστές (περιοδικό εργατικό).

Άρα δεν θα υπάρξει για τον λαό μας από την διακυβέρνηση της Ν.Δ. μια προοπτική κοινωνικής ευημερίας, αλλά θα είναι μία Δημοκρατία για τα κέρδη των λίγων, που θα γίνουν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι και εμείς, ο φτωχός λαός, πρέπει να αντισταθούμε με αγώνες και πάλη, ενάντια σε αυτούς τους μηχανισμούς της αστικής τάξης.