Συνέντευξη στο CNNi και τον δημοσιογράφο Νικ Ρόμπερτσον παραχώρησε από τις Βρυξέλλες o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για την κατάσταση στην Ουκρανία, τη θέση της Ελλάδας στον πόλεμο, τις κινήσεις της ΕΕ καθώς και το ενεργειακό ζήτημα που ταλανίζει την ευρωπαϊκή κοινωνία.

Αρχικά, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την ατμόσφαιρα που επικράτησε στην έκτακτη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, λέγοντας πως ήταν «σκοτεινή».

«Καταλαβαίνουμε ότι ο κόσμος μας έχει αλλάξει. Πιστεύω ότι όλοι μας, όταν εκλεγήκαμε στην εξουσία, ουδέποτε διανοηθήκαμε ότι θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με έναν πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ήταν εντελώς αδιανόητο. Αλλά αυτό ακριβώς συμβαίνει», αναφέρει.

Ερωτώμενος για την βοήθεια που έχει προσφέρει η Ελλάδα στην Ουκρανία, απάντησε με αναφορές τόσο στην στρατιωτική αλλά και την ανθρωπιστική, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην προσφυγική κρίση που έχει ξεσπάσει:

«Η Ελλάδα έχει προσφέρει όχι μόνο ανθρωπιστική αλλά και στρατιωτική βοήθεια. Αυτή τη στιγμή φιλοξενούμε περίπου 15.000 ΟυκρανούςΓνωρίζουμε ότι πρέπει να κάνουμε ακόμα περισσότερα, αλλά, Νικ, είμαστε μια χώρα που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή προσφυγικής κρίσης στο παρελθόν.

Επομένως, είμαστε πολύ ευαισθητοποιημένοι όσον αφορά την παροχή ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Θα χρειαστεί -αυτό είναι κάτι που γνωρίζουμε στην Ευρώπη- όλοι να κάνουμε περισσότερα, γιατί οι αριθμοί των προσφύγων θα είναι πάρα πολύ μεγάλοι», αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης:

Για την ενεργειακή κρίση

Ο δημοσιογράφος του CNNi στη συνέχεια τον ρωτά για το ενδεχόμενο μπλοκάρισμα στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού

«Υπάρχουν ανησυχίες. Το κόστος της ενέργειας στην Ευρώπη αυξάνεται. Γνωρίζω ότι αυτό προβληματίζει την Ελλάδα. Έχετε στραφεί προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας την επιβολή πλαφόν στο κόστος της ενέργειας και μια λύση ως προς αυτό. Διχάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση υπό αυτή την πίεση της Ρωσίας σχετικά με το επίπεδο και το είδος των κυρώσεων που μπορεί να επιβάλει;», αναφέρει ο Νικ Ρόμπερτσον.

«Έχουμε επιβάλει μία εκτενέστατη δέσμη κυρώσεων, σε σύγκριση με οτιδήποτε έχουμε κάνει στο παρελθόν. Και αυτές οι κυρώσεις έχουν σημαντικές συνέπειες. Θα δούμε τη ρωσική οικονομία να συρρικνώνεται, ίσως κατά 10%. Όλα τα κέρδη που έχει αποκομίσει η Ρωσία την τελευταία δεκαετία θα μπορούσαν να εξαλειφθούν μέσα σε ένα χρόνο. Πρόκειται λοιπόν για πολύ σημαντικές κυρώσεις.

Φυσικά, όσον αφορά την ενέργεια, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε τα μέτρα που λαμβάνουμε να μην καταλήξουν να βλάψουν περισσότερο εμάς από ό,τι βλάπτουν τη Ρωσία», απαντά ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση για το νόημα των κυρώσεων και το τίμημα που πληρώνουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει πως:

«Πιστεύω ότι ήδη πληρώνουμε τίμημα. Πιστεύω ότι, σίγουρα, όλοι πρέπει να επανεκτιμήσουμε τις προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης των οικονομιών μας. Αντιμετωπίζουμε σημαντικές πληθωριστικές πιέσεις ως αποτέλεσμα του πολέμου και το ενεργειακό κόστος πραγματικά μας πλήττει. Πλήττει τους πολίτες μας. Όμως, στο τέλος της ημέρας, μολονότι έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε την Ουκρανία έχουμε επίσης την υποχρέωση να στηρίξουμε τους πολίτες μας ώστε να μην επωμιστούν μεγαλύτερα βάρη από αυτά που μπορούν να αντέξουν».

Ο Νικ Ρόμπερτσον απεύθυνε επίσης το ερώτημα για το εάν οι ΗΠΑ και ο πρόεδρος Μπάιντεν πηγαίνουν πέρα από το επίπεδο των επιπτώσεων που μπορεί να αντέξει η Ευρώπη, αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση.

«Η αλήθεια είναι ότι οι ΗΠΑ εξαρτώνται σε πολύ μικρότερο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο συγκριτικά με την Ευρώπη. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Επίσης, η ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης δεν αποτελεί βεβαίως μόνο ένα κλιματικό ζήτημα πλέον, αλλά και ένα γεωπολιτικό ζήτημα», καταλήγει ο κ. Μητσοτάκης.

Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού

Πηγή: cnn.gr