ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

Υπάρχουν γεγονότα της σύγχρονης Ιστορίας μας που δεν διδαχτήκαμε, ούτε διαβάσαμε, αλλά είναι ιστορικές αλήθειες.

22-7-1943. Διαδήλωση για ματαίωση επέκτασης της Βουλγαροφασιστικής Κατοχής της Μακεδονίας. Ανάμεσα στους 30 νεκρούς, 200 τραυματίες, 500 συλληφθέντες και οι Επονίτισσες Παναγ. Σταθοπούλου, 17 ετών, και Κούλα Λίλη, 19 ετών. Η μεγάλη αντίσταση του λαού μας την μέρα αυτή έκανε την Χιτλερική ηγεσία να εγκαταλείψει το σχέδιο παράδοσης της Μακεδονίας. Είχαμε Κυβέρνηση το Λαϊκό Κόμμα με Πρωθυπουργό τον Ι. Ράλλη που κατόπιν δικάστηκε για εθνική προδοσία ως Πρωθυπουργός της δωσίλογης Κυβέρνησης των γερμανικών κατοχικών δυνάμεων.

25-7-1944. Σύλληψη και εκτέλεση της ηρωίδας αντιστασιακού Ηλέκτρας Αποστόλου, στέλεχος του Κ.Κ.Ε., από τους ασφαλίτες συνεργάτες του εχθρού, της Γκεστάπο. Κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος με πρωθυπουργό τον Ιωάννη Ράλλη.

26-7-1946. Εκτέλεση της κομμουνίστριας δασκάλας Ειρήνης Γκίνη, μέλος του ΕΛΑΣ και πρώτη γυναίκα που εκτελέστηκε από τους μαυροσκούφηδες του Έκτακτου Στρατοδικείου, επί κυβερνήσεως του Λαϊκού Κόμματος με Πρωθυπουργό τον Τσαλδάρη.

9-7-1947. Εκτελέστηκε ο φοιτητής της Νομικής Επονίτης – Εαμίτης Παύλος Παπαμερκουρίου επί κυβερνήσεως Δ. Μαξίμου του Λαϊκού Κόμματος. Για τον «χρυσό αετό» της Αθήνας ο Μίκης έγραψε το «Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού», ένα μοιρολόι για όλους τους νεκρούς αδελφούς.

21-7-1965. Δολοφονείται στην Αθήνα ο φοιτητής της Εμπορικής Σχολής της νεολαίας της ΕΔΑ Σωτήρης Πέτρουλας, στη διάρκεια της διαδήλωσης φοιτητών από την αστυνομία που επεδίωξε κρυφά την ταφή του. Όμως η κηδεία του πήρε μορφή διαδήλωσης. Ήταν Κυβέρνηση της ΕΡΕ με Πρωθυπουργό τον Νόβα.

28-7-1980. Δολοφονία της Κνίτισσας φοιτήτριας Σωτηρ. Βασιλακοπούλου που μοίραζε προκηρύξεις σε εργοστάσιο για κινητοποιήσεις των εργατών, όταν εσκεμμένα λεωφορείο της εταιρείας έπεσε πάνω της. Κυβέρνηση της Ν.Δ. με Πρωθυπουργό τον Γεωργ. Ράλλη, γιο του Ι. Ράλλη.

14-7-2020. Στον Βόλο, στο σπίτι του, κατέληξε από αδιευκρίνιστες συνθήκες οι φοιτητής Βασ. Μάγγος, ένα μήνα μετά αφότου έπεσε θύμα αστυνομικής βίας όπως ο ίδιος κατήγγειλε, με κακώσεις στα ζωτικά του όργανα. Βίντεο για το περιστατικό κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Η ιατροδικαστής απέδωσε τον θάνατό του σε οξύ πνευμονικό οίδημα και αναμένονται και οι τοξικολογικές εξετάσεις. Υπάρχει ανάρτηση του πατέρα του που αμφισβητεί την ιατροδικαστή και τελειώνει την ανάρτηση με τα εξής λόγια: …ο γιός μου προσπαθούσε να κάνει καλύτερη μια κοινωνία άδικη!