ΑΡΘΡΟ

Του Captain Νικόλαου Κ. Μεταξά

ATPL

AIRLINE PILOT

B737NG AIRBUS 320

 

 

  • Τουρισμός και διαφθορά εν Ελλάδι!

 

 

Με την οικονομική κρίση να επιμένει και τα σκάνδαλα διαφθοράς να μην έχουν τελειωμό, είναι δύσκολο να επιτευχθούν πραγματικές βελτιώσεις στην οικονομία

Όργιο φοροδιαφυγής στον τουριστικό κλάδο βλέπουν αρμόδιοι παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών. Τα στοιχεία είναι συντριπτικά, υποστηρίζουν και εξηγούν.

Δεν είναι δυνατόν ο αριθμός των επισκεπτών να αυξάνει και να κάνει νέο ρεκόρ, τα έσοδα των ξενοδοχείων ανά δωμάτιο να είναι μεγαλύτερα από πέρυσι και οι συνολικές εισπράξεις να μειώνονται.

Ενώ οι τουρίστες ξεπέρασαν το καλοκαίρι τα 30 εκατ. καταγράφοντας χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, τα έσοδα του δημοσίου μειώθηκαν κατά 18%, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Ο λόγος για τη μείωση των τουριστικών εσόδων οφείλεται στην εκτεταμένη και κατά συρροή φοροδιαφυγή.

ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΡΑΤΟΣ ΕΝΩ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΜΕ.

Για το καλό της… επιχείρησης είναι διατεθειμένο να αποδεχθεί τη δωροδοκία με μετρητά το 20% των στελεχών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ποσοστό εντυπωσιακό από μόνο του και πολύ περισσότερο σε σύγκριση με ό,τι ισχύει στη Δυτική Ευρώπη και στις ανεπτυγμένες αγορές. Η αποδοχή – ανοχή της διαφθοράς ως μέσου επιβίωσης μιας επιχείρησης αποτελεί ένα μόνο από τα αποκαλυπτικά συμπεράσματα της 15ης έκδοσης της παγκόσμιας έρευνας που διενεργεί κάθε δύο χρόνια η ΕΥ με αντικείμενο την εταιρική απάτη (Global Freud Survey) μέσα από συνεντεύξεις στελεχών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα, τα ευρήματα της οποίας για την Ελλάδα παρουσίασε χθες σε ειδική συνέντευξη Τύπου ο κ. Γιάννης Δρακούλης, επικεφαλής του Τμήματος Ερευνών Οικονομικής Απάτης και Εταιρικών Αντιδικιών της ΕΥ Ελλάδος, το 46% θεωρεί ότι οι πρακτικές δωροδοκίας και διαφθοράς είναι διαδεδομένα φαινόμενα στις επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Στον χώρο της κάθε είδους παραβατικότητας βρίσκονται Μύκονος, Σαντορίνη, Κέρκυρα, Κρήτη και η ανερχομένη τουριστικά Θάσος, μαζί με νησιά των Κυκλάδων όπως είναι Πάρος, Ίος κλπ..

Χαρακτηριστικό παράδειγμα από τα εκατοντάδες. Μύκονος: Παριστάνουν τους ταξιτζήδες με Ι.Χ των 100.000 ευρώ και χρεώνουν 200 ευρώ την κούρσα!

Εκτός ορίων είναι η φορολογική κατάσταση στις τουριστικές περιοχές της χώρας, όπου οργιάζει η παραοικονομία με… έπαθλο άφθονο «μαύρο χρήμα».

Όχι μόνο κανείς δεν κόβει αποδείξεις, αλλά μετέρχονται όλα τα μέσα και τις πιο απίθανες ιδέες για να μη φορολογηθούν για τα κέρδη τους.

Οι αποδείξεις είναι άφαντες, μαϊμού ταμειακές μηχανές επιστρατεύονται, τα «μηχανάκια»… εξαφανίζονται κι όπου υπάρχουν -ω του θαύματος- δεν συνδέονται. Δεν ανοίγει η γραμμή.

Αν δεν πληρώνεις φόρους και εισφορές όμως, τα κέρδη είναι απίστευτα.

Φυσικά, τα έσοδα από τον τουρισμό μειώνονται και η εθνική οικονομία σε μια δύσκολη στιγμή δεν μπορεί να στηριχθεί στη μεγάλη βιομηχανία της χώρας.

Έτσι οι τουρίστες αυξάνονται, τα έσοδα μειώνονται.

Βεβαίως, αφού τα… κλέβουν.

 

«Είναι αδύνατον να ελεγχθεί η κατάσταση αυτή, που εξελίσσεται σε φαινόμενο»

 

Η εφετινή φορολογική εικόνα στις τουριστικές περιοχές είναι πρωτοφανής και για τα πιο έμπειρα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών.

Είναι αδύνατον να ελεγχθεί η κατάσταση αυτή, που εξελίσσεται σε φαινόμενο» ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος.

Μοναδική ελπίδα, για εφέτος τουλάχιστον, είναι τα POS, τα μηχανάκια για τις κάρτες.

Τα capital controls και ο σταδιακός εθισμός των καταναλωτών στη χρήση κάρτας συμβάλλουν σημαντικά στον περιορισμό του φαινομένου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, την πρώτη βδομάδα του Ιουλίου το ποσοστό παραβατικότητας έσπασε το «φράγμα» του 70%, αναγκάζοντας τη φορολογική διοίκηση να εντείνει τις ελεγκτικές προσπάθειες, στέλνοντας περισσότερα κλιμάκια στις νησιωτικές περιοχές.

Αυτό που διαπιστώνουν είναι ότι τα 48ωρα «λουκέτα», τα οποία ξεπερνούν τα 140, αλλά και τα νέα υψηλότερα πρόστιμα δεν τρομάζουν τους ελεγχόμενους, οι οποίοι συνεχίζουν να ρισκάρουν ακόμη, ενώ η εφορία είχε εντοπίσει πριν από δύο ή τρεις μήνες παραβάσεις στις ίδιες επιχειρήσεις.

Συνεχίζουν την ίδια πρακτική και τα 48ωρα «λουκέτα» γίνονται 96 ώρες, καθώς πρόκειται για δεύτερη παράβαση εντός του ίδιους έτους ή του επόμενου.

Κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, η παραβατικότητα στην Αττική φτάνει το 73%, στο Ηράκλειο Κρήτης το 77,5%, στην Πάτρα το 50%, στη Θεσσαλονίκη το 61%.

Σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα όμως δεν είναι αποδεκτό τα ποσοστά φορολογικής παραβατικότητας να υπερβαίνουν το 8-10%.

Η ευρηματικότητα των επιχειρηματιών είναι εντυπωσιακή, αλλά σε αυτό που εστιάζουν είναι στην έκδοση αποδείξεων, καθώς οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ τίθενται εν αμφιβόλω εξαιτίας της διόγκωσης της φοροδιαφυγής

 

Ανεξέλεγκτη η παραβατικότητα σε όλη την Ελλάδα

 

Ειδικά στα νησιά, μόλις εμφανιστεί συνεργείο ελέγχου, «πέφτει σύρμα» από το λιμάνι ακμή. Έτσι οι παραβατικοί είναι προστατευμένοι. Και δεν φθάνει αυτό.

Τα ειδικά συνεργεία της εφορίας τα «παρακολουθούν» από περιοχή σε περιοχή πάνω στο ίδιο νησί. Ξέρουν, δηλαδή, ότι κινούνται στο νότιο τμήμα, τη Χώρα ή το βόρειο και δουλεύουν ανάλογα.

Τέλος, και τα συνεργεία δεν αποτελούνται πάντα από ευσυνείδητους υπαλλήλους.

Φαινόμενα διαφθοράς καταγράφονται και μεταξύ των ελεγκτών, που έρχονται σε συναλλαγή με τους ελεγχόμενους εις όφελος και των δύο.

Η διοίκηση απαντά με κίνητρα αλλά και με αξιολόγηση του προσωπικού.

Έτσι, επιχειρείται η δημιουργία του μισθολογίου των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ. Πρόθεση του Γ. Πιτσιλή είναι να υπάρξουν ειδικές αμοιβές για όσους βρίσκονται σε ειδικές θέσεις ή θέσεις ευθύνης π.χ. μεγάλα ελεγκτικά κέντρα ή κεντρικές εφορίες, ενώ, όπως ισχύει στο υπόλοιπο Δημόσιο, οι μισθοί δεν θα συναρτώνται αυτομάτως από τη βαθμολογική εξέλιξη.

Αυτό που ξεκαθαρίζουν από το επιτελείο του Γ. Πιτσιλή είναι ότι δεν πρόκειται να γίνουν μειώσεις μισθών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση θα επιχειρηθεί από τις περικοπές δαπανών ύψους περίπου 15 εκατ. ευρώ να αυξηθούν οι μισθοί των νεοεισερχομένων στην υπηρεσία, που σήμερα λαμβάνουν 720 ευρώ.