ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

Ύπαρξη πολιτικής – πολιτικοί – ανικανότητα πολιτικών – ευθύνη πολιτών – αποτελεσματική εξουσία

 

Πολιτικός σχετικός με τον πολίτη ή την πολιτεία. Είναι η τέχνη της διακυβέρνησης Κράτους για τα ζωτικά θέματα της ανθρώπινης ύπαρξης και υπόστασης (εργασία, ελευθερία, ασφάλεια, δικαιοσύνη, πολιτισμός).

Πολιτική είναι η δεξιότητα που δίνει στους διοικούντες την δυνατότητα να πραγματοποιούν τους στόχους για το καλό των πολιτών. Δυστυχώς δεν γίνεται έτσι, κάνουν οι πολιτικοί απίστευτους συμβιβασμούς για όφελός τους, για αυτό βάζουν υποψηφιότητες και ξαναβάζουν κοροϊδεύοντας τον λαό. Όλα τάχα μου για το καλό της κοινωνίας και όχι γιατί αγαπούν καρέκλα με χρήμα.

Ανικανότητα, διαφθορά, λιτότητα, ένας θανάσιμος συνδυασμός, μια απύθμενη διαφθορά. Δεν πρέπει να την ανεχόμαστε και μάλιστα όταν υποψήφιοι και πρώην εκλεγμένοι κατηγορούν άλλους πολιτικούς, εκτός από τον εαυτό τους. η ευθύνη των πολιτών διαμορφώνεται από κάποιον που έχει την ισχύ.

Οι πολιτικοί λένε: Οι πολίτες έχουν ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργήθηκε. Ευθύνη; Άρα σωστή επιλογή μας προσώπων. Πώς μπορεί νοήμων άνθρωπος, φτωχός λαός να υποστηρίζει τον καπιταλιστή, το κεφάλαιο και τον πολιτικό που το στηρίζει; Ως ενεργοί πολίτες να απομακρυνθούμε από τις σχέσεις πάτρωνος και πελάτη και να ενισχύσουμε με την ψήφο μας αυτούς που μπορούν αξιόπιστα να μας διοικήσουν και όχι αυτούς που παρουσιάζονται ως σωτήρες μας και πάλι ή βάζουν στο πολιτικό προσκήνιο οικογενειακά τους πρόσωπα. Στο περιθώριο αυτούς, έδειξαν κακά δείγματα.

Ευθύνη. Γεννήθηκε στην αρχαία αθηναϊκή Δημοκρατία. Ήταν η υποχρέωση εκείνων που αναλαμβάνουν δημόσια αξιώματα και κάνα το «ευθύ το ίσιο». Άρα κοινωνική αρετή που δεσμεύει το άτομο σε σχέση με την κοινωνία. Αν όλοι έχουμε ευθύνες στα λόγια, στην πράξη ερμηνεύεται ότι δεν έχει κανένας.

Αποτελεσματική εξουσία. Για αυτήν έλεγε ο Πατριάρχης Μ. Φώτιος πως η άσκησή της είναι αποτελεσματική και σωτήρια μόνο όταν είναι ενάρετη, με φρόνηση, με γνώση, δύναμη, ταχύτητα, λόγο της διάνοιας που πολύ συμβάλει στην διακυβέρνηση των κοινών. Διότι κι αν ακόμη ο λαός είναι πολέμιός τους, δεν είναι λιγότερο απατεώνας αυτός που εξαπατά όσους τους εμπιστεύτηκαν. Κάθε κίνηση του ηγεμόνα πρέπει να στολίζεται με τάξη και ούτε να επιδεικνύεται με τα λόγια του, αλλά με τα έργα του.

Ρήσεις – γνωμικά.

Μην εμπιστεύεσαι τους απογοητευμένους και που κρίνουν άλλους πολιτικούς. Συνήθως είναι ανίκανοι.

Όποιος είναι καλός στις δικαιολογίες, σπανίως είναι καλός πολιτικός.

Στην πολιτική διαδέχεται κανείς ηλίθιους και αντικαθίσταται από ανίκανους.

Αν αναλάβεις πολιτική θέση που ξεπερνά τις δυνάμεις στους θα παραλείψεις να κάνεις αυτό που μπορείς.

Η πονηριά για εξουσία είναι στο σκοτεινό καταφύγιο της ανικανότητας.

Άνθρωποι που δεν ξέρουν να κρατούν το κουπί, παίρνουν στα χέρια τους το τιμόνι.

Σε συνέχειες για την πολιτική και τους πολιτικούς…