Άρθρο

του Μαργαρίτη Τζίμα

Καθηγητή

 

«Η δύναμη χωρίς παιδεία είναι πολλές φορές βλαβερή», έγραψε ο μεγάλος Αρχαίος Έλληνας τραγικός Ευριπίδης.

Στις μέρες μας γίνεται λόγος πολλές φορές για τη δύναμη της πολιτικής και όχι μόνο εξουσίας. Ο πολίτης δεν έχει ανάγκη να κυβερνάται από δυνατούς πολιτικούς αλλά από έξυπνους, τολμηρούς, ηθικούς και αποτελεσματικούς.

Λένε πολλοί πως η πολιτική απέτυχε να λύσει τα προβλήματα των λαών. Όχι, απέτυχαν οι πολιτικοί γιατί αναρριχήθηκαν στην εξουσία με ψέματα, υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και αντί να βελτιώσουν τη ζωή των λαών βελτίωσαν την δική τους. Πολλοί απέκτησαν μεγάλη περιουσία εκμεταλλευόμενοι τη δύναμη της εξουσίας, αλλά και πολλοί πολιτικοί πέθαναν στην ψάθα. Πάντοτε υπάρχει η διαφορά.

Όμως εδώ μιλάμε για ένα πλανήτη που οι περισσότεροι άνθρωποι ζούνε κάτω από το όριο της φτώχιας. Δισεκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν από την πείνα ή υποσιτίζονται. Και σε αυτό φταίνε αποκλειστικά οι πολιτικοί και οι λαοί που τους ανέχονται.

Στις δημοκρατίες στη σημερινοί εποχή ο πολίτης δεν έχει το άλλοθι πως δεν ήξερα. Έχει περάσει η εποχή των κομματικών περιχαρακώσεων. Δεν μιλώ μόνο για αναδιανομή του πλούτου. Σε αυτό οι δημοκρατίες δεν έχουν να πούνε τίποτε. Όμως οι εξουσίες και οι πολιτικοί είναι υποχρεωμένοι να εξασφαλίζουν την υγεία και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών τους. Αν νομίζει κάποιος πως ανέρχεται στην εξουσία για να γίνει αυτός κάποιος τότε η θέση του δεν βρίσκεται στην πολιτική. Διακονία είναι το άθλημα της πολιτικής. Δεν μπορεί να υπάρχουν τόσο μεγάλες ανισότητες και αυτές να μεγαλώνουν με τη πάροδο των ετών.

Ο λαός πολλές φορές ή συνήθως παρακολουθεί σιωπηλά αυτή την ανισότητα και δεν αντιδρά. Όμως χρειάζεται με την δύναμη της ψήφου του να ελέγχει την εξουσία και τους πολιτικούς. Και την αντιπολίτευση και την συμπολίτευση. Κάποτε αυτά τα δύο μέρη του δημοκρατικού πολιτεύματος επιβάλλεται να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να συμφωνήσουν σε βασικά ζητήματα ζωής των πολιτών. Δεν είναι δυνατόν η εξουσία να κυβερνά με διλήμματα προς τους πολίτες. Τη μια φορά μνημόνιο ή χρεοκοπία την άλλη κάποια άλλη δικαιολογία. Και κυρίως δεν μπορούν αλλά να λένε προεκλογικά και άλλα να κάνουν μετεκλογικά. Στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Και μη νομίζουν μερικοί πως δεν θα μπορέσουν να ζήσουν εκτός πολιτικής. Δεν γεννήθηκαν πολιτικοί.

Φυσικά στον κόσμο κυβερνάνε πολλοί πολιτικοί χωρίς ίχνος παιδείας και λαμβάνουν αποφάσεις που επηρεάζουν το μέλλον λαών. Δεν ζούνε οι λαοί μόνο με άρτο, αν και αυτός έγινε δυσεύρετος σε εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη. Δηλαδή αυτοί που κυβερνάνε λαούς που ζούνε άστεγοι ή σε φαβέλες δεν αισθάνονται ντροπή; Λέει η είδηση πως υπάρχουν 40 εκ. άνεργοι στη Αμερική. Άλλα τόσα στην Ευρώπη και μιλάνε για επιτυχία του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος; Ποιον κοροϊδεύουν; Σε μια υποτίθεται Ενωμένη Ευρώπη δεν έχουμε ούτε ενιαίους μισθούς εργαζομένων ούτε ενιαίους φορολογικούς συντελεστές ούτε τίποτε ενιαίο. Αλλά τα συμφέροντα αποκρύπτουν την αθλιότητα που επικρατεί.

Έχει λοιπόν πολύ μέλλον η εξουσία στον πλανήτη μας να δημιουργήσει συνθήκες καλύτερης ζωής των ανθρώπων. Και οι λαοί μεγάλη ευθύνη για το ποιους στέλνουν να τους κυβερνήσουν. Και τους ξαναστέλνουν.

Μη νομίζουμε πως τα πράγματα αλλάζουν από μόνα τους. Μαζί με φωτισμένους ηγέτες χρειάζονται και φωτισμένοι και καταρτισμένοι λαοί που δεν πέφτουν θύματα της παραπληροφόρησης και προπαγάνδας των διαφόρων συμφερόντων.