ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, με θέμα «Κρίσιμη η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας λόγω της πανδημίας», κατέθεσε η Βουλευτής Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας κ. Χαρά Κεφαλίδου.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

Εκτός ορίων είναι πλέον η κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, που εξακολουθεί να λειτουργεί χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες και την αυταπάρνηση του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Το υποστελεχωμένο (λειτουργεί με το 50% του προσωπικού που προβλέπει το Οργανόγραμμα) εδώ και χρόνια Νοσοκομείο του Νομού μας με σημαντικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές, κλήθηκε να διαχειριστεί την πανδημία χωρίς όμως να έχει ενισχυθεί σε προσωπικό και σε μέσα. Δυστυχώς, η άνιση μάχη που δίνουν οι άνθρωποί του μετρά ήδη απώλειες: μια νοσηλεύτρια 52 ετών που έχασε τη ζωή της, ενώ 100 και πλέον άτομα από το προσωπικό νοσούν ή βρίσκονται σε καραντίνα.

Ενδεικτική της οριακής λειτουργίας του και της αδυναμίας του να περιθάλψει άλλους νοσούντες συμπολίτες μας, είναι η πρώτη αεροδιακομιδή που πραγματοποιείται με αεροσκάφος C-130 της Π.Α., μεταφέροντας τρεις ασθενείς που νοσηλεύονταν στο Γ.Ν. Δράμας σε νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα.

Εδώ και έναν ολόκληρο μήνα σε σειρά επίμονων επικοινωνιών με όλους τους θεσμικούς παράγοντες είχα έγκαιρα ενημερώσει για την τραγική κατάσταση που θα διαμορφωνόταν στο Γ.Ν. Δράμας. Χτύπησα το κουδούνι προς όλες τις κατευθύνσεις χωρίς όμως να υπάρξει καμία ουσιαστική απάντηση και λύση. Έκρυψαν το πρόβλημα που έβλεπαν να έρχεται κάτω από το «χαλί».

Ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας, την άνοιξη του ’20, με σειρά Ερωτήσεων και Αναφορών είχα επισημάνει τα τεράστια προβλήματα του Νοσοκομείου μας. Δεν υπήρξε όμως καμία παρέμβαση από το Υπουργείο σας για την ενίσχυση και στελέχωσή του, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά στις αυξημένες ανάγκες του δεύτερου κύματος που όλοι γνωρίζαμε πολύ καλά ότι θα έλθει. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου σπασμωδικά και ασχεδίαστα χωρίς καμία συνεννόηση με τους γιατρούς και τους εμπλεκόμενους φορείς και μπροστά στο δεύτερο κύμα που ερχόταν, έκλεισε κλινικές, την ΩΡΛ και τη μοναδική Ορθοπεδική Κλινική στην περιοχή, μετατρέποντας άτυπα και χωρίς προδιαγραφές το σύνολο του Νοσοκομείου σε Κλινική Covid-19. Ασθενείς με άλλα νοσήματα δεν εξυπηρετούνταν, λόγω έλλειψης σχεδιασμού συνυπήρχαν εγκληματικά στους χώρους του νοσοκομείου με ασθενείς Covid-19 και ιατροί που χειρίζονταν περιστατικά ασθενών non Covid-19 βρέθηκαν να κάνουν διακομιδές σε άλλα νοσοκομεία ασθενών με Covid-19!

Πρόσφατα δε, μάθαμε από τα δελτία ειδήσεων ότι το Νοσοκομείο δεν έχει επάρκεια ούτε σε οξυγόνο!

Σήμερα και αφού χάθηκε πολύτιμος χρόνος βρισκόμαστε μπροστά σε μια υγειονομική βόμβα και ήδη θρηνούμε θύματα!

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προχωρήσετε και ποια κατεπείγοντα μέτρα θα λάβετε ώστε να υπάρξει διαχείριση της κατάστασης στο Γενικό Νοσοκομείο της Δράμας αλλά και σε ολόκληρο το Νομό μας;