ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ. ΝΟΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΛΟΥΧΟΥ

· «Εδώ είναι ο “πόλεμος”: ή συστρατευόμαστε να κάνουμε το μέτωπο δυνατό και αρραγές. Ή λιποταχτούμε. Δεν υπάρχουν γκρίζες επιλογές»

· «Το ευτύχημα στη δύσκολη συγκυρία μας είναι ότι στην πλειοψηφία των πολιτών η εμπιστοσύνη στην πολιτεία δεν κλονίζεται, γιατί ναι, σήμερα έχουμε στιβαρή επίσημη Πολιτεία»

· «Είμαι καθημερινά στο Νοσοκομείο μας. Δίπλα στους συναδέλφους μου, ιατρούς και νοσηλευτές. Αυτούς τους ανθρώπους δεν πρέπει να τους ξεχάσουμε ποτέ»

· «Αυτή τη στιγμή στοχεύουμε στην προστασία της ζωής, ο οικονομισμός απαραίτητος μεν, δεν αποτελεί προτεραιότητα δε»

· «Στον πραγματικό πόλεμο, δεν πολεμούμε με “σφραγίδες” και με τίτλους, ούτε ασκούμε υψηλή εποπτεία με την κατοχή της σφραγίδας του κλάδου ο οποίος μας κατέστησε συνδικαλιστές»

· «Δεν τηρούσαμε με επιμέλεια τα μέτρα προφύλαξης, συγχρωτιζόμασταν και συνωστιζόμασταν και ανοήτως αμφισβητούσαμε ακόμη και την ύπαρξη του ιού»

· «Τα μέτρα δεν αποδίδουν τα προσδοκώμενα στο χρόνο που επιθυμούμε. Και φτάσαμε σε αυτή την υπερφόρτωση του συστήματος υγείας»

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

 

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Εργασία… συν» παραχώρησε ο Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Δράμας κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος, ο οποίος μίλησε για όσα έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού και για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Επίσης, ο κ. Μπλούχος αναφέρθηκε στη συνεργασία φορέων με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου ενώπιον της υγειονομικής κρίσης, ενώ τέλος στέλνει και το δικό του μήνυμα προς όλους, τονίζοντας πως «η άμυνά μας, η θωράκισή μας, η προστασία μας, περνά από τις συμπεριφορές μας».

 

«Κρύωσε ο καιρός, μπήκαμε σε κλειστούς χώρους κι η διασπορά του ιού λαμπάδιασε στη Βόρεια Ελλάδα»

 

Αρχικά, ο κ. Μπλούχος ερωτήθηκε για την υγειονομική κρίση στη Δράμα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, με τον ίδιο να απαντά τα εξής:

«Να είμαστε ακριβέστεροι. Είναι κρίση στη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα. Το πρόβλημα της Δράμας είναι ίδιο με των Σερρών, της Θεσσαλονίκης, της Ημαθίας και της Πέλλας. Κακά τα ψέματα… Δεν τηρούσαμε με επιμέλεια τα μέτρα προφύλαξης, συγχρωτιζόμασταν και συνωστιζόμασταν και ανοήτως αμφισβητούσαμε ακόμη και την ύπαρξη του ιού. Ασπαζόμασταν βλακώδεις θεωρίες. Κρύωσε ο καιρός, μπήκαμε σε κλειστούς χώρους κι η διασπορά του ιού λαμπάδιασε στη Βόρεια Ελλάδα. Ήρθε κι η μετακίνηση του νεαρού ασυμπτωματικού φοιτητόκοσμου. Τα μέτρα πάρθηκαν εγκαίρως μεν, αλλά ξεχνούμε ότι δεν είναι Μάρτιος. Τον Μάρτιο ο καιρός ολοένα και καλυτερεύει. Είμαστε στο Νοέμβριο και ολοένα χειμωνιάζει. Άρα τα μέτρα δεν αποδίδουν τα προσδοκώμενα στο χρόνο που επιθυμούμε. Και φτάσαμε σε αυτή την υπερφόρτωση του συστήματος υγείας».

 

«Οι αρμόδιοι ιατροί και νοσηλευτές δεν φωνάζουν… Αυτοί που φωνάζουν είναι οι αναρμόδιοι»

 

Η «Εργασία… συν» ζήτησε από τον κ. Μπλούχο να σχολιάσει τις φωνές των αρμοδίων ιατρών και νοσηλευτών και ο Βουλευτής της Ν.Δ. απάντησε ως εξής:

«Συγχωρήστε με… Οι αρμόδιοι ιατροί και νοσηλευτές δεν φωνάζουν. Εργάζονται θυσιαστικά και ηρωικά, ξεπερνώντας τα όριά τους. Αυτοί που φωνάζουν είναι οι αναρμόδιοι. Συχνά οι φλύαροι, που πλειοδοτούν στα μεγάλα λόγια και στο δήθεν ενδιαφέρον. Αλλά σε κάθε έκκληση για εθελοντική προσφορά, θέτουν ευρηματικότατες προϋποθέσεις για να μην προσφέρουν τίποτε. Στον πραγματικό πόλεμο, δεν πολεμούμε με “σφραγίδες” και με τίτλους, ούτε ασκούμε υψηλή εποπτεία με την κατοχή της σφραγίδας του κλάδου ο οποίος μας κατέστησε συνδικαλιστές. Διαβάζοντας τα Μ.Μ.Ε. και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στενοχωριέμαι περισσότερο. Διότι πλημμυρίζει ο χώρος απ’ αυτόν τον παράξενο ανθρωπολογικό τύπο που τον λέω “προβατόσχημο καρναβαλιστή φιλανθρωπίας και αλληλεγγύης”. Ουσιαστικά όμως πρόκειται για κρυφοπανηγυριστές της καταστροφής. Είμαι καθημερινά στο Νοσοκομείο μας. Δίπλα στους συναδέλφους μου, ιατρούς και νοσηλευτές. Αυτούς τους ανθρώπους δεν πρέπει να τους ξεχάσουμε ποτέ. Αυτοί ναι… Προσφέρουν… Αφειδώλευτα και σιωπηρά. Κάνω έκκληση… Να μην τους ξεχάσουμε στιγμή. Ο καθένας μας με τον τρόπο του».

 

«Με λύπη μου βλέπω την αδυναμία μας να υπερβούμε τον ατομισμό μας»

 

Στον κ. Μπλούχο τέθηκε από την «Εργασία… συν» και το ερώτημα πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η όλη κατάσταση. Ο ίδιος ανέφερε τα εξής:

«Κατ’ αρχήν η κατάσταση θα αντιμετωπιστεί μόλις σταματήσει να αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων του ιού. Για να γίνει αυτό, πρέπει να τηρηθούν με αυστηρότητα και με συνείδηση τα μέτρα εγκλεισμού από όλους μας. Να τηρείται το μέτρο της μασκοφορίας. Να τηρείται ο εγκλεισμός στο σπίτι. Να μην μετακινούμαστε. Αν σταματήσει αυτός ο ρυθμός αύξησης, τα εξιτήρια του νοσοκομείου μας θα γίνουν περισσότερα από τα εισιτήρια και τότε σιγά σιγά η κατάσταση θα αρχίσει να εκτονώνεται… Επίσης, με λύπη μου βλέπω την αδυναμία

μας να υπερβούμε τον ατομισμό μας. Αυτή τη στιγμή στοχεύουμε στην προστασία της ζωής, ο οικονομισμός απαραίτητος μεν, δεν αποτελεί προτεραιότητα δε».

 

«Η κοινωνία και η Πολιτεία δεν συμπαρασύρονται στον ανήθικο πλέον ζηλωτισμό και μηδενισμό ορισμένων»

 

Ο Βουλευτής της Ν.Δ. ερωτήθηκε ακόμη για το ζήτημα της συνεργασίας φορέων με τη διοίκηση του Νοσοκομείου. Η απάντηση του κ. Μπλούχου ήταν η εξής:

«Ναι υπάρχει. Το πανεπιστήμιό μας προσέφερε το μηχάνημα που μπορεί να κάνει τους μοριακούς ελέγχους PCR. Ιδιώτες επιχειρηματίες, η Περιφερειακή Ενότητα και οι Δήμοι μας συντονίστηκαν σε χορηγίες για προμήθεια αναλωσίμων. Η πολιτεία ταχύτατα ρύθμισε το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να μετακινηθούν ιατροί και νοσηλευτές των Κέντρων Υγείας στο Νοσοκομείο μας όπου είναι και το πεδίο της μάχης. Περιμένω κι άλλα, σε επίπεδο εθελοντισμού. Το ευτύχημα στη δύσκολη συγκυρία μας είναι ότι στην πλειοψηφία των πολιτών η εμπιστοσύνη στην πολιτεία δεν κλονίζεται, γιατί ναι, σήμερα έχουμε στιβαρή επίσημη Πολιτεία. Η κοινωνία και η Πολιτεία δεν συμπαρασύρονται στον ανήθικο πλέον ζηλωτισμό και μηδενισμό ορισμένων».

 

«Η άμυνά μας, η θωράκισή μας, η προστασία μας, περνά από τις συμπεριφορές μας»

 

Τέλος, η εφημερίδα «Εργασία… συν» ζήτησε από τον κ. Μπλούχο να στείλει ένα μήνυμα για την αντιμετώπιση της όλης κατάστασης, με τον ίδιο να επισημαίνει τα εξής:

«Κύριε Λάτσα, εδώ είναι ο “πόλεμος”: ή συστρατευόμαστε να κάνουμε το μέτωπο δυνατό και αρραγές. Ή λιποταχτούμε. Δεν υπάρχουν γκρίζες επιλογές. Σαν ύστατη έκκληση στους αρνητές, και τον ψευτοπαλληκαρισμό… Σαν παραίνεση στους άφρονες… Σαν παράκληση στους ηλικιωμένους… Σαν προσταγή στους ατίθασους ανηλίκους… Σαν επιταγή στους έχοντες θέση και ρόλο, σε φορείς της επίσημης Πολιτείας… Σαν απαίτηση συμπαράστασης στους νοσήσαντες και σ’ αυτούς που με τη στάση τους και τα σηκωμένα μανίκια, δικαιώνουν αυτόν τον πόλεμο! Το γνωρίζετε όλοι… Δεν υπάρχει εξειδικευμένη φαρμακολογική θεραπεία στον ιό. Η άμυνά μας, η θωράκισή μας, η προστασία μας, περνά από τις συμπεριφορές μας».