ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜΑΡ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

  •  «Οι χειρισμοί της κυβέρνησης τις τελευταίες ώρες μοιάζουν να μας οδηγούν σε ακόμη ένα θερμότατο καλοκαίρι. Η χώρα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού»

 

Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής μίλησε την Τρίτη 30 Μαΐου η κ. Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής του Νομού Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής και υπεύθυνη του Τομέα Αθλητισμού και Πολιτισμού, κατά τη συζήτηση επί των Μνημονίων Κατανόησης (MOU) στον τομέα του αθλητισμού μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών της Αιγύπτου και του Ιράκ.

Αναφερόμενη στις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το Eurogroup της 15ης Ιουνίου και τους χειρισμούς της Κυβέρνησης, η Χαρά Κεφαλίδου τόνισε, μεταξύ άλλων: «Οι χειρισμοί της κυβέρνησης τις τελευταίες ώρες μοιάζουν να μας οδηγούν σε ένα θερμό – θερμότατο καλοκαίρι όπου μια χώρα θα ζει στην κόψη του ξυραφιού. Η ταχύτητα και η άνεση του Πρωθυπουργού από τις αναφορές για τη γραβάτα που προβάρει (προεξοφλώντας συμφωνία για το χρέος) την περασμένη εβδομάδα μέχρι “λύση να είναι και οπότε να είναι”, την περήφανη 6μηνη διαπραγμάτευση για την 2η αξιολόγηση χωρίς ούτε ένα ευρώ μέτρα στο “όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο” και τα δίνουμε όλα, τα κάνουμε όλα και συμφέρουμε όπως και να το δεις έχει μεγάλη απόσταση. Τέτοια που κάνει όλους τους εγχώριους και ευρωπαϊκούς κύκλους να αναρωτιούνται αν ο κ. Τσίπρας κατανοεί την πραγματικότητα».

Σχετικά με τα Μνημόνια Συνεργασίας στον τομέα του Αθλητισμού μεταξύ της χώρας  μας της Αιγύπτου και του Ιράκ αντίστοιχα σημείωσε: «Η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα του αθλητισμού, ρίχνοντας το βάρος στην αξία των Ολυμπιακών Αγώνων- μοναδικού παγκόσμιου πολιτιστικού γεγονότος, που αφήνει παρακαταθήκη αυτό που στη νεώτερη διεθνή Ιστορία της ανθρωπότητας λέγεται Ολυμπιακή Εκεχειρία είναι για την Ελλάδα τιμή και ιερή υποχρέωση. Γιατί αυτή η χώρα είναι κληρονόμος και φορέας της πανανθρώπινης αξίας του ευ αγωνίζεσθαι και της ειρήνης. Είναι διαβατήριο για τη θέση της Ελλάδας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και μπορεί να αποτελέσει το εισιτήριο εισόδου στην τροχιά της πολύπλευρης ανάπτυξης της χώρας μας που τόσο έχουμε ανάγκη. Η σημασία των Μνημονίων Κατανόησης στον τομέα του Αθλητισμού στις ταραγμένες εποχές που βιώνουν αυτές οι δύο χώρες αλλά και για εμάς εδώ στην Ελλάδα, είναι μεγάλης σημασίας. Κι έτσι οφείλουμε να τις αντιμετωπίζουμε: με τη σκέψη των άμεσων και έμμεσων ευνοϊκών αποτελεσμάτων για τη χώρα μας».

Συνεχίζοντας την ομιλία της τόνισε: «Τέτοια Μνημόνια Κατανόησης είναι το κλειδί για την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης προσφέροντας στη χώρα μας έναν ισχυρό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή  με  σημαντικές προεκτάσεις για την οικονομία μας. Δεδομένου ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα σε αυτές τις χώρες εκπροσωπείται, με μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και επενδύσεων κυρίως στους τομείς των κατασκευών, της ενέργειας, της γεωργίας, των διατροφικών προϊόντων, των καταναλωτικών αγαθών, της τεχνολογίας των πληροφοριών, με δυνατότητες ακόμη μεγαλύτερης αύξησής τους, ως Δημοκρατική Συμπαράταξη χαιρόμαστε που έστω και υπό τις παρούσες συνθήκες και παρά το διχαστικό της λόγο και την τακτική της Κυβέρνησης να γκρεμίζει ό,τι χτίσαμε τις τελευταίες δεκαετίες, συνεχίζει ένα έργο που ξεκίνησε πολύ πριν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει  Κυβέρνηση».

Τέλος, κλείνοντας την ομιλίας της σημείωσε: «Κρίμα που τέτοιες ενέργειες είναι μια σταγόνα στον ωκεανό μιας αλλοπρόσαλλης και ανεύθυνης πολιτικής. Αυτά τα Μνημόνια στα χέρια μιας άλλης Κυβέρνησης θα ήταν ο μπροστάρης μιας ανάπτυξης χωρίς λύτρα στους δανειστές».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

«Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Συζητάμε σήμερα- με μια πρώτη ματιά- δύο ήσσονος σημασίας σ/ν για την κύρωση των Μνημονίων κατανόησης στον τομέα του Αθλητισμού, μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου και Ελλάδας -Ιράκ.

Είναι προφανές ότι τα πολιτικά γεγονότα και οι εξελίξεις στον τομέα της οικονομίας και της αξιολόγησης, στρέφουν την προσοχή όλων, πολιτικού κόσμου και κοινωνίας, στις κινήσεις της Κυβέρνησης ενόψει του EUROGROUP της 15ης Ιουνίου.  Οι χειρισμοί της κυβέρνησης τις τελευταίες ώρες μοιάζουν να μας οδηγούν σε ένα θερμό-θερμότατο καλοκαίρι όπου μια χώρα θα ζει στην κόψη του ξυραφιού.

Η ταχύτητα και η άνεση του Πρωθυπουργού από:

-τις αναφορές για τη γραβάτα που προβάρει (προεξοφλώντας συμφωνία για το χρέος) την περασμένη εβδομάδα μέχρι «λύση να είναι και οπότε να είναι»

-την περήφανη 6μηνη διαπραγμάτευση για την 2η αξιολόγηση χωρίς ούτε ένα ευρώ μέτρα στο «όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο» και τα δίνουμε όλα, τα κάνουμε όλα και συμφέρουμε όπως και να το δεις έχει μεγάλη απόσταση. Τέτοια που κάνει όλους τους εγχώριους και ευρωπαϊκούς κύκλους να αναρωτιούνται αν ο κ. Τσίπρας κατανοεί την πραγματικότητα.

Είναι κρίμα λοιπόν, που η συζήτηση για τα δυο αυτά μνημόνια συνεργασίας στον τομέα του αθλητισμού τόσο με την Αίγυπτο όσο και με το Ιράκ γίνονται στη σκιά αυτών των αλγεινών εξελίξεων. Το πόσο σημαντικά είναι μπορεί να μην το αντιληφθείς με την πρώτη ματιά. Αλλά, η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα του αθλητισμού, ρίχνοντας το βάρος στην αξία των Ολυμπιακών Αγώνων- μοναδικού παγκόσμιου πολιτιστικού γεγονότος, που αφήνει παρακαταθήκη αυτό που στη νεώτερη διεθνή Ιστορία της ανθρωπότητας λέγεται Ολυμπιακή Εκεχειρία είναι για την Ελλάδα τιμή και ιερή υποχρέωση. Γιατί αυτή η χώρα είναι κληρονόμος και φορέας της πανανθρώπινης αξίας του ευ αγωνίζεσθαι και της ειρήνης.

Θυμίζω ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει ιδρύσει έναν διεθνή Μη Κυβερνητικό Οργανισμό το Διεθνές Ίδρυμα Ολυμπιακής Εκεχειρίας  που βρίσκεται  σε συνεργασία με τις  ελληνικές κυβερνήσεις. Το 2004 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας 190 κράτη-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), αποδέχτηκαν το ψήφισμα που κατέθεσε η Ελλάδα καλώντας τους να συμμετάσχουν σε 16 ημέρες ειρήνης.

Είναι διαβατήριο για τη θέση της Ελλάδας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και μπορεί να αποτελέσει το εισιτήριο εισόδου στην τροχιά της πολύπλευρης Ανάπτυξης της χώρας μας που τόσο έχουμε ανάγκη. Από αυτή την άποψη η σημασία των Μνημονίων Συνεργασίας στον τομέα του Αθλητισμού τόσο με την Αίγυπτο όσο και με το Ιράκ στις ταραγμένες εποχές που βιώνουν αυτές οι δύο χώρες αλλά και για εμάς εδώ στην Ελλάδα, είναι μεγάλης σημασίας. Κι έτσι οφείλουμε να τις αντιμετωπίζουμε: με τη σκέψη των άμεσων και έμμεσων ευνοϊκών αποτελεσμάτων για τη χώρα.

Μνημόνιο Κατανόησης με Αίγυπτο:

Το Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα του αθλητισμού με την Αίγυπτο έρχεται σε συνέχεια της εμβάθυνσης των επαφών Ελλάδας – Αιγύπτου, όπως στο πρόσφατο 3ο Ελληνο-Αιγυπτιακό Επιχειρηματικό Συμβουλίου στο Κάιρο, στη Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα που πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Μαΐου, καθώς και μετά την υπερψήφιση Μνημονίου Συνεργασίας στον τουρισμό τον περασμένο Γενάρη. Οι δυνατότητες περαιτέρω προώθησης των διμερών σχέσεων των δύο χωρών στον εμπορικό, επιχειρηματικό τομέα αλλά και στον τομέα του πολιτισμού- αθλητισμού είναι ύψιστης εθνικής σημασίας για την Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο η συνεργασία των χωρών στον τομέα του αθλητισμού αποκτά άλλη διάσταση. Το  πολύ καλό επίπεδο της διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών είναι δυναμικό και κάθε κίνηση, πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση είναι η απαραίτητη τροφοδότηση για τη διατήρηση και ενδυνάμωση αυτής της συνεργασίας προς αμοιβαίο όφελος.

Το Μνημόνιο είναι εργαλείο ανάπτυξης, θέτει το πλαίσιο των ενέργειες που θα απαιτηθούν στη συνέχεια, με στόχο τη συνεργασία στον τομέα του αθλητισμού με όλες του τις προεκτάσεις (τεχνογνωσία, προπονητική, αθλητιατρική κτλ). Καλύπτει και τις ειδικότερες ενέργειες που θα απαιτηθούν, με στόχο την αύξηση της αθλητικής κίνησης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου καθορίζοντας τα πεδία της διμερούς τουριστικής συνεργασίας.

Δίνεται η δυνατότητα η Ελλάδα να επιτελέσει το ρόλο που οφείλει, ως η χώρα κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, με σημαντικά οφέλη στην ενίσχυση των αθλητικών ροών, που θα συμπαρασύρει και άλλους τομείς αιχμής. Η ενίσχυση των διμερών αθλητικών σχέσεων πρέπει να είναι  στρατηγική επιλογή της Ελλάδα στην παρούσα συγκυρία γιατί συμβάλει σημαντικά στην εδραίωση της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή της Αν. Μεσογείου με τη χώρα μας να αποτελεί κυρίαρχο πόλο έλξης αθλητικού και όχι μόνο τουρισμού.

Μνημόνιο Κατανόησης με Ιράκ:

Η Ελλάδα και το Ιράκ ήδη έχουν ανεπτυγμένη συνεργασία σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος αλλά και σε επίπεδο διμερούς συνεργασίας στους τομείς της ναυτιλίας, της κατασκευής – επισκευής και διαχείρισης λιμένων, της εξόρυξης και μεταφοράς ενεργειακών πόρων. Το παρόν μνημόνιο συνεργασίας συντελεί στην αναβάθμιση και των πολιτιστικών σχέσεων καθώς ο αθλητισμός είναι ο τομέας που από τη φύση του μπορεί να φέρει πιο κοντά ανθρώπους με διαφορετικές κουλτούρες και να συσφίξει δεσμούς μεταξύ κρατών με σημαντικά αποτελέσματα για όλους τους τομείς ενδιαφέροντος. Για εμάς, είναι πρωταρχικής σημασίας δεδομένου του μεγάλου αριθμού Ελλήνων επιχειρηματιών που έχουν αναπτύξει σοβαρή οικονομική δραστηριότητα στο Ιράκ.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, επανέρχομαι:

Η διάδοση της Ιδέας της Ιερής Εκεχειρίας που καθιέρωσαν οι Ολυμπιακοί  Αγώνες από τη χώρα που γεννήθηκαν μπορεί να γίνει σημαία της χώρας μας στο σύγχρονο κόσμο αναδεικνύοντας την Ελλάδα ως τον κύριο φορέα της. Τέτοια Μνημόνια Συνεργασίας είναι το κλειδί για την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης προσφέροντας στη χώρα μας έναν ισχυρό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή  με  σημαντικές προεκτάσεις για την οικονομία μας. Δεδομένου ότι η Ελληνική επιχειρηματικότητα σε αυτές τις χώρες εκπροσωπείται, με μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και επενδύσεων κυρίως στους τομείς των κατασκευών, της ενέργειας, της γεωργίας, των διατροφικών προϊόντων, των καταναλωτικών αγαθών, της τεχνολογίας των πληροφοριών, με δυνατότητες ακόμη μεγαλύτερης αύξησής τους, ως  Δημοκρατική Συμπαράταξη χαιρόμαστε που έστω και υπό τις παρούσες συνθήκες και παρά το διχαστικό της λόγο και την τακτική της Κυβέρνησης να γκρεμίζει ό,τι χτίσαμε τις τελευταίες δεκαετίες, συνεχίζει ένα έργο που ξεκίνησε πολύ πριν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει  Κυβέρνηση.

Κρίμα που τέτοιες ενέργειες είναι μια σταγόνα στον ωκεανό μιας αλλοπρόσαλλης και ανεύθυνης πολιτικής. Αυτά τα Μνημόνια στα χέρια μιας άλλης Κυβέρνησης θα ήταν ο μπροστάρης μιας ανάπτυξης χωρίς λύτρα στους δανειστές».