ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Ν. ΔΡΑΜΑΣ Χ. ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Κατά την ομιλία της στην ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», η Βουλευτής Ν. Δράμας και Τομεάρχης Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής κ. Χαρά Κεφαλίδου ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Συζητούμε ένα νομοσχέδιο που:

-Διαφημίστηκε όσο μπορούσε από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας πολύ πριν δοθεί στη διαβούλευση

-Έγινε πολλές φορές πρωτοσέλιδο εφημερίδων,

-Συζητήθηκε στα τηλεοπτικά παράθυρα,

-Βαφτίστηκε Μεταρρύθμιση,

-Κατέληξε κόκκινο πανί για την αξιωματική αντιπολίτευση, που βρήκε σε αυτό ένα νέο πεδίο της μητέρας όλων των μαχών κι ένα φρέσκο “raison d’etre” για να ανακόψει τη δημοσκοπική της καθίζηση.

Χρειαζόμαστε φρέσκο αέρα στα Πανεπιστήμια! Το μάθημα που πήραμε 10 χρόνια μετά από τον Ν.4009/11 του Πα.Σο.Κ., που τόσο αγκαλιάστηκε και άλλο τόσο υπονομεύθηκε, είναι πως στα μεγάλα εθνικά ζητήματα όπως η Παιδεία, τίποτε δεν πάει μπροστά χωρίς ειλικρινή συναίνεση και ομόνοια.

Η αλαζονεία, η προσχηματική αντιμετώπιση του διαλόγου, η ιδεοληπτική ακαμψία και η κουτοπονηριά είναι εντελώς ακατάλληλα συστατικά για την επίτευξη αυτών των αναγκαίων προϋποθέσεων.

Κρίμα για άλλη μια χαμένη ευκαιρία για τα ελληνικά πανεπιστήμια».

Ακόμη, η κ. Κεφαλίδου σημείωσε: «Κυρία Υπουργέ, κατά τη διαδικασία συζήτησης αυτού του Ν/Σ, η Δημοκρατία, ναι μεν δεν σταμάτησε λόγω πανδημίας, αλλά έχασε το πιο ισχυρό όπλο της, τον διάλογο.

Στην Επιτροπή δεν έγινε διάλογος, αλλά άγονοι μονόλογοι! Με δική σας ευθύνη!

Διατυπώθηκαν πράγματι όλες οι απόψεις. Τα κόμματα, η ηγεσία της ακαδημαϊκής κοινότητας, οι εμπλεκόμενοι φορείς:

-Έθεσαν με σοβαρότητα και ευκρίνεια τις παραμέτρους των ρυθμίσεων που φέρνετε.

-Ανέδειξαν τις αστοχίες και τα αδιέξοδα που δημιουργεί το Ν/Σ, αλλά

-Δεν εισακούστηκε τίποτε.

Αρνούμενη τον εποικοδομητικό διάλογο, μείνατε αμετακίνητη στα έτοιμα, τα σερβίρατε, και σήμερα μας υποχρεώνετε με την πλειοψηφία σας σε αναγκαστική κατάποση αμάσητων, ανεπεξέργαστων, ανεφάρμοστων, αναποτελεσματικών και κυρίως ανόητων ρυθμίσεων».

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για όλα τα δημόσια αγαθά, που είναι πληρωμένα με ιδρώτα και αίμα από τους φορολογούμενους, πρέπει να οικοδομήσουμε κουλτούρα σεβασμού και έγνοιας.

Η καλή διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, πρέπει να μας νοιάζει όλους.

Ένας λόγος παραπάνω για τα ΑΕΙ, που δεν είναι απλά δημόσια οικήματα, αλλά ίσως τα πολυτιμότερα εργαλεία για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας και την πατρίδα μας» ανέφερε η κ. Κεφαλίδου, η οποία κατέληξε ως εξής:

«Όπως θα καταλάβατε ήδη, καταψηφίζουμε αυτό το Ν/Σ:

-παρωδία προστασίας της ακαδημαϊκής ελευθερίας και

-υποβάθμισης του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.

Κρίμα για άλλη μια χαμένη ευκαιρία για τα ελληνικά πανεπιστήμια».