ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

  • «Η ανάθεση σημαντικών έργων του σε ιδιώτες, υπονομεύει τη λειτουργία της διοίκησης και των θεσμών»

 

Σε δήλωσή του ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και Βουλευτής Ν. Δράμας κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος ανέφερε τα εξής:

Ακόμα μια απ’ ευθείας ανάθεση σε ιδιώτη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, για δράσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έναντι 24.800 ευρώ, αποκαλύπτεται από την Εφημερίδα των Συντακτών. Τα ερωτήματα που γεννώνται είναι πολλά και εύλογα. Ακόμη περισσότερο δε, όταν ο συγκεκριμένος ιδιώτης-ψυχολόγος, ήταν προηγουμένως σύμβουλος της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Σοφίας Νικολάου, η οποία υλοποιεί την πιο ακραία κυβερνητική πολιτική περιστολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις φυλακές. Είναι δυνατόν ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, να παραδίδεται σε ένα «δικό μας παιδί», που δεν διαθέτει σχετικά προσόντα ή εμπειρία;

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Υπουργός Δικαιοσύνης μεταφέρει αρμοδιότητες του Υπουργείου του σε εξωτερικούς συνεργάτες. Πολύ πρόσφατη είναι η ανάθεση στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης ΑΕ, του σχεδιασμού νομοθετικών και άλλων δράσεων για τις Εταιρείες Προστασίας Ανηλίκων και το Σπίτι του Παιδιού, ενώ υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, έναντι 100.000 Ευρώ. Πριν λίγες μέρες, δημοσιεύθηκε πρόσκληση σε τρεις εταιρείες για τον «σχεδιασμό και εξειδίκευση χρηματοδοτικών δυνατοτήτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης», μεταξύ των οποίων η διατύπωση προτάσεων για το περιεχόμενο των δράσεων, έναντι αμοιβής 60.000 ευρώ για έξι μήνες.

Με την πρακτική του αυτή, ο Υπουργός Δικαιοσύνης δημιουργεί ένα ιδιότυπο καθεστώς outsourcing σε κρίσιμους τομείς, μετατρέπει σε ΣΔΙΤ την ίδια την πολιτική της Κυβέρνησης στο χώρο της Δικαιοσύνης και απαξιώνει τις υφιστάμενες υπηρεσίες και τα στελέχη του υπουργείου. Δεν μένει παρά να αναθέσει και την ίδια την απονομή της Δικαιοσύνης σε ιδιωτικές εταιρείες!

Η επιχείρηση «ιδιωτικοποίησης» του Υπουργείου Δικαιοσύνης εκτός από κατασπατάληση δημόσιων πόρων αποτελεί και κίνδυνο για τη λειτουργία και τη δομή της δημόσιας διοίκησης αλλά και των δημοκρατικών θεσμών.