Αθήνα και Άγκυρα αποτιμούν τη χθεσινή δημόσια αντιπαράθεση των επικεφαλής της ελληνικής και τουρκικής διπλωματίας που ακολούθησε την κατ’ ιδίαν συνάντηση Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην τουρκική πρωτεύουσα. Με σαφήνεια, κατηγορηματικό τρόπο και σκληρή γλώσσα απάντησε ο Νίκος Δένδιας σε έναν προς έναν όλους τους ισχυρισμούς του Τούρκου ομολόγου του.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έδωσε με σαφήνεια, κατηγορηματικό τρόπο και σκληρή γλώσσα απαντήσεις σε έναν προς έναν, όλους τους ισχυρισμούς του Τούρκου ομολόγου του: τη μειονότητα, το Κυπριακό, το μεταναστευτικό και την ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας, επισημαίνοντας τους όρους της διεθνούς νομιμότητας και του σεβασμού στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα κάθε χώρας και στηλιτεύοντας ταυτόχρονα την, διεθνώς αναγνωρισμένη, τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα.

«Η θέση της Ελλάδας είναι σαφής η Τουρκία έχει παραβιάσει στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο το Διεθνές Δίκαιο και τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας» τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε χωρίς περιστροφές στις κατηγορίες Τσαβούσογλου για το μεταναστευτικό. Μετά από τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου δεν θα έπρεπε η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Στις διευρυμένες συνομιλίες που προηγήθηκαν η ελληνική αποστολή έθεσε εμφατικά το ζήτημα της αποκλιμάκωσης αλλά και του μεταναστευτικού, καθώς επίσης τα περιφερειακά ζητήματα για τη Συρία και τη Λιβύη, προτάσσοντας και την πτυχή της θετικής ατζέντας.

Ο υπουργός Εξωτερικών ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Η στάση και οι αναφορές του Νίκου Δένδια προκάλεσαν τον εκνευρισμό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ έτυχαν ένθερμων αντιδράσεων στους πολιτικούς κύκλους και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι δύο πλευρές αποτιμούν τη χθεσινή δημόσια αντιπαράθεση.

Όταν συνομιλούμε διεθνώς, προβάλλουμε τις δίκαιες θέσεις μας, που είναι γνωστές και βασίζονται στη διεθνή νομιμότητα, σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι.

Στη διεθνή νομιμότητα αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός, κατά την τελετή ονοματοδοσίας των νέων σκαφών του λιμενικού.

“Σε πείσμα όσων ακούστηκαν στο παρελθόν, η θάλασσα έχει σύνορα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι “το ίδιο καθαρή θα πρέπει να είναι η απάντηση από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου”.

Στην Άγκυρα τα ΜΜΕ επικρίνουν τη στάση Δένδια, μιλώντας για θράσος και ντροπή, έξω από κάθε διπλωματική πρακτική.

Τι λέγεται στο εσωτερικό

Για ορθή αντιμετώπιση εκ μέρους του υπουργού Εξωτερικών κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αυτή η κίνηση δεν αναπληρώνει τη στάση της κυβέρνησης, που εδώ και ενάμιση χρόνο, χαρακτηρίζεται από αμηχανία και έλλειμμα στρατηγικής.

Ενημέρωση για το πόσο καλά προετοιμασμένη ήταν η συνάντηση και το περιεχόμενο των κατ` ιδίαν συνομιλιών, ζήτησε το ΚΙΝΑΛ.

Το «παζάρι» αναβαθμίζεται για συμβιβασμό και συνεκμετάλλευση, ανέφερε το ΚΚΕ, ενώ η Ελ.Λύση χαρακτήρισε “αστοχία” την επίσκεψη Δένδια, στην Άγκυρα.

Πηγή: ertnews.gr