Πραγματοποιήθηκε σήμερα (10/2) στην κεντρική πλατεία της Δράμας η εκδήλωση διαμαρτυρίας των ανθρώπων της εστίασης στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης του κλάδου.

Συγκεκριμένα, μετά από κάλεσμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), οι επαγγελματίες της εστίασης προχώρησαν στη συμβολική κινητοποίηση με τίτλο «ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ». Στο πλαίσιο αυτό, σε όλη τη χώρα, οι άνθρωποι της εστίασης επέλεξαν να παραδώσουν τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους, υπογράφοντας παράλληλα και «Δήλωση πρώην επαγγελματία Εστίασης» (Δείτε λεπτομέρειες ΕΔΩ).

Στη Δράμα στην κινητοποίηση συμμετείχαν το Σωματείο Επισιτισμού Νομού Δράμας, το Σωματείο Εστιατόρων Νομού Δράμας και το Σωματείο Καφέ και Κέντρων Διασκέδασης Νομού Δράμας.

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του σωματείου των Εστιατόρων κ. Γιώργος Χατζηπαντελής, «μετά την προτροπή της ΠΟΕΣΕ μαζεύουμε τα κλειδιά πανελλαδικά τα πρωτοβάθμια σωματεία, τα οποία θα τα παραδώσουμε στην ΠΟΕΣΕ κι από εκεί μια αντιπροσωπεία της ΠΟΕΣΕ μέσα στο Φεβρουάριο θα τα παραδώσει στο Μέγαρο Μαξίμου». Ο κ. Χατζηπαντελής επεσήμανε πως υπάρχει μεγάλη συμμετοχή και πρόσθεσε: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την προσέλευση των συναδέλφων».

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης στο χώρο της πλατείας, παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Δράμας κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Αργύρης Πατακάκης και κ. Γιάννης Στεφανίδης, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας και Αναπληρωτής Δημάρχου κ. Μιχάλης Τάσσου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης και ο πρώην Βουλευτής του Ν. Δράμας κ. Χρήστος Καραγιαννίδης.

«Τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί είναι πάρα πολλά, κυρίως οικονομικά»

Ο κ. Ηλίας Ηλιάδης, Πρόεδρος του σωματείου καφετεριών και κέντρων διασκέδασης Ν. Δράμας, στις δηλώσεις του, ανέφερε: «Συμμετέχουμε κι εμείς σε αυτή τη διαμαρτυρία, η οποία γίνεται σε πανελλαδική βάση. Έχει υιοθετηθεί από όλα τα σωματεία όλης της Ελλάδας, σε συνεργασία με την πανελλήνια ομοσπονδία, την ΠΟΕΣΕ.

Είναι μια εκδήλωση διαμαρτυρίας για όλα όσα έχει υποστεί ο κλάδος μας τον τελευταίο καιρό. Γιατί όπως ξέρετε αυτός ο κλάδος είναι κλειστός εδώ και ένα χρόνο, έξι μήνες εντελώς κλειστός και έξι μήνες υπολειτουργούσε.

Όπως καταλαβαίνετε τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί είναι πάρα πολλά, κυρίως οικονομικά. Οι καταστηματάρχες συνάδελφοι πλέον δεν αντέχουν στο οικονομικό αυτό βάρος. Πολλές επιχειρήσεις έχουν κλείσει σε όλη την Ελλάδα, και εδώ στη Δράμα, και δεν ξέρω και πόσες θα ανοίξουν στο μέλλον.

Για αυτό κάναμε αυτή τη συμβολική διαμαρτυρία, για να μπορέσει να ακουστεί η φωνή μας και να σκύψει η Κυβέρνηση στα προβλήματα που υπάρχουν στον κλάδο».

«Να έχουμε πιο γενναίες ενισχύσεις από εδώ και πέρα»

Ακόμη ο κ. Ηλιάδης πρόσθεσε: «Ζητάμε από την Κυβέρνηση να υπάρχει ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το οποίο θα είναι αμιγώς μόνο για τις επιχειρήσεις εστίασης, για να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις μέσα από αυτό. Να πριμοδοτηθούν όλες οι πάγιες υποχρεώσεις που έχουν τα μαγαζιά, ενοίκια, ρεύματα, τηλέφωνα, ασφαλιστικές εισφορές, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές υποχρεώσεις οι επιχειρήσεις. Να συνεχιστούν οι επιστρεπτέες προκαταβολές, με τη χορήγηση της 6ης και 7ης όπως έχουν ανακοινώσει, για να μπορέσει επιτέλους να πάρει ο κλάδος μας το μερίδιο που του αναλογεί.

Βέβαια, αυτά που έχουμε πάρει μέχρι τώρα είναι ψίχουλα μπροστά στις τεράστιες οικονομικές υποχρεώσεις που έχει μια επιχείρηση. Τα πάγια μιας επιχείρησης είναι τόσα πολλά, που αυτά τα λεφτά που έχουμε πάρει μέχρι τώρα δεν φτάνουν ούτε για ψίχουλα.

Το τελευταίο καιρό έχουμε ακούσει για μέτρα που θα παρθούν. Πιστεύουμε ότι είναι σε θετική κατεύθυνση. Βέβαια, είναι μόνο λόγια αυτή τη στιγμή. Θέλουμε να πραγματοποιηθούν κι εμείς δεν έχουμε το πρόβλημα να συγχαρούμε αυτούς που τα έχουν προτείνει και την Κυβέρνηση, αν τα πραγματοποιήσει.

Πιστεύουμε όλοι οι συνάδελφοι ότι θα ακουστεί η φωνή μας. Να έχουμε πιο γενναίες ενισχύσεις από εδώ και πέρα για να μπορέσουμε επιτέλους να επιβιώσουμε και να μπορέσουμε να ανοίξουμε και να επανεκκινήσουμε, όποτε μας πουν, τις επιχειρήσεις μας».

«Να σκύψει και η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. στα προβλήματα των επαγγελματιών»

Ο κ. Ηλιάδης στάθηκε και στο πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης των επιχειρήσεων από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, απευθύνοντας την έκκληση «να σκύψει και η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. στα προβλήματα των επαγγελματιών. Να αφήσουν τις έχθρες και τις κόντρες. Κανένα Επιμελητήριο δεν μπορεί να κάνει κόντρα στην Περιφέρεια, γιατί και τα Επιμελητήρια τα διοικούν επιχειρηματίες και περιμένουν κι αυτοί μέσα από την Περιφέρεια τα χρήματα που τους αναλογούν. Είμαστε η μοναδική περιφέρεια αυτή τη στιγμή που δεν έχουν χρηματοδοτηθεί οι επιχειρήσεις. Όχι μόνο οι δικές μας, όλες οι επιχειρήσεις που σκοπεύουν να μπουν στο πρόγραμμα αυτό. Νομίζω ότι πρέπει να το τρέξουμε λίγο πιο γρήγορα, γιατί ο καιρός έχει περάσει και οι επιχειρήσεις περιμένουν πως και πώς να ενισχυθούν από αυτά τα χρήματα».

«Είμαστε εδώ γιατί στηρίζουμε τους δικούς μας ανθρώπους»

Μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αργύρης Πατακάκης ανέφερε: «Είμαστε εδώ γιατί αφουγκραζόμαστε την ανησυχία και τους προβληματισμούς των ανθρώπων της εστίασης.

Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τα δίκαια αιτήματά τους, ώστε να ακουστούν στην κεντρική εξουσία και να δοθούν άμεσες ενισχύσεις, ώστε να στηριχθεί ο κλάδος, ο οποίος πλήττεται λόγω του κορωνοϊού.

Είμαστε εδώ γιατί στηρίζουμε τους δικούς μας ανθρώπους, ώστε να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις δυσκολίες της σημερινής εποχής».

«Χαμένος θα είναι όποιος κλείσει τα αυτιά του στα προβλήματα αυτά»

Σε δήλωσή του, ο Αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Τάσσου σημείωσε: «Η εστίαση αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους κλάδους της οικονομίας. Είναι εκ των μεγαλύτερων εργοδοτών της χώρας, τροφοδοτεί τα κρατικά ταμεία αλλά και τα ταμεία των Δήμων.

Η πανδημία έχει δοκιμάσει σκληρά τον κλάδο και λογικά έχει προκαλέσει την ανησυχία στους ανθρώπους του χώρου, που ανησυχούν τόσο για το παρόν όσο και για την επόμενη μέρα.

Μπορώ να αντιληφθώ την ανησυχία αυτή πολύ καλά καθώς και την ανάγκη για ισχυρή και ουσιαστική στήριξη. Προσφέρθηκα με χαρά να προωθήσω τα αιτήματα και τις θέσεις τους εκμεταλλευόμενος τη θεσμική μου ιδιότητα.

Χαμένος θα είναι όποιος κλείσει τα αυτιά του στα προβλήματα αυτά, αλλά και όποιος λαϊκίζοντας προσπαθήσει να αποκομίσει πολιτικά οφέλη».

ΕΔΩ και ΕΔΩ μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες, καθώς και βίντεο από τη σημερινή (10/2) εκδήλωση.