Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης 25 Μαρτίου κυκλοφορεί διαδικτυακά η είδηση ότι ιδρύονται 28 νέες δομές σε ολόκληρη τη χώρα για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Ανάμεσα στις 28 περιοχές που αναφέρονται είναι και η Δράμα, με συγκεκριμένη τοποθεσία την αποθήκη Νο 3 στη Βιομηχανική Περιοχή. Όμως, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εργασία… συν» καμία νέα δομή προσφύγων, πέραν αυτών που ήδη υπάρχουν, δεν πρόκειται να λειτουργήσει στη Δράμα.
Με ημερομηνία 24 Μαρτίου 2020 κυκλοφόρησε το ΦΕΚ Β’, αρ. φύλλου 1016, το οποίο περιλαμβάνει Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Μετανάστευσης και Ασύλου με τίτλο «Σύσταση Δομών Προσωρινής Υποδοχής Πολιτών Τρίτων χωρών ή ανιθαγενών, οι οποίοι έχουν αιτηθεί διεθνή προστασία». Σε αυτό αναφέρεται πως συστήνονται 28 Δομές Προσωρινής Υποδοχής Πολιτών Τρίτων Χωρών οι οποίοι έχουν αιτηθεί διεθνή προστασία, ως Περιφερειακές Υπηρεσίες της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ενώ γίνεται αναλυτική αναφορά σε αντίστοιχες περιοχές της χώρας. Με το δεύτερο άρθρο της ΚΥΑ καθορίζεται το ύψος των μεικτών μηνιαίων αποδοχών Διοικητή Δομής Προσωρινής Υποδοχής και Προσωρινής Φιλοξενίας σε 3.000 ευρώ.
Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση αναφέρονται 28 περιοχές της χώρας, στις οποίες όμως ήδη λειτουργούν κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Αυτό σημαίνει ότι καμία νέα δομή δεν μπορεί να δημιουργηθεί σε αυτές τις περιοχές, γιατί αυτές οι δομές ήδη υπάρχουν και λειτουργούν. Όπως προκύπτει, η πρόσφατη ΚΥΑ έχει ουσιαστικά διαδικαστικό περιεχόμενο, δηλαδή να δημιουργηθούν τυπικά οι ήδη υφιστάμενες δομές και να μπορούν να τοποθετηθούν διοικητές σε αυτές.
Σε πρακτικό επίπεδο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εργασία… συν», δεν πρόκειται να δημιουργηθεί καμία νέα δομή στη Δράμα και δεν πρόκειται να επεκταθεί η ήδη υφιστάμενη. Εξάλλου και με βάση όσα ισχύουν σήμερα καμία διαδικασία ταυτοποίησης δεν γίνεται στην ενδοχώρα.
Σε επικοινωνία που είχε η εφημερίδα «Εργασία… συν» με τον Ειδικό Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής κ. Μάνο Λογοθέτη τέθηκε το ερώτημα αν στην πρόσφατη απόφαση που δημοσιεύτηκε περιλαμβάνεται η Δράμα ως νέα δομή ή ως κέντρο ταυτοποίησης μόνο (αν δηλαδή θα έρθουν και άλλοι πρόσφυγες ή μετανάστες στη Δράμα) και ο ίδιος απάντησε πως «δεν γίνεται μέχρι στιγμής καμία ταυτοποίηση στην ενδοχώρα», τονίζοντας πως «δε φέρνουμε περισσότερο κόσμο».