Σε ανακοίνωση του Βουλευτή Ν.Δ. Νομού Δράμας κ. Κωνσταντίνου Μπλούχου αναφέρονται τα εξής:

Κατά τη χθεσινή συζήτηση στην ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνεχιζόμενες συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού covid-19, την ανάπτυξη, την κοινωνική προστασία και την επαναλειτουργία των δικαστηρίων και άλλα ζητήματα» ο βουλευτής Δράμας – Ν.Δ. κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος ως εισηγητής της πλειοψηφίας αναφέρθηκε εκτενώς στην αδήριτη ανάγκη, ότι όταν δημοσίως ομιλούμε για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τους μαχητές του, δεν αναφερόμαστε σε ανειδίκευτο προσωπικό αλλά σε απολύτως εξειδικευμένο. Και ότι το ΕΣΥ δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο ευκαιριακής δράσης, το οποίο εξαντλείται με όρους κοινωνικής απασχόλησης με ανειδίκευτο ή άλλο προσωπικό. Διότι συχνά ακούμε φωνές από μη μαχητές του, περί της ανάγκης άμεσων διορισμών. Οι διορισμοί όμως αυτοί αφορούν σε απόλυτα εξειδικευμένο προσωπικό του οποίου η ειδίκευση απαιτεί πολλά έτη σπουδών και ιατρικής/νοσηλευτικής πράξης.

Στην ροή της συζήτησης ο κ. Μπλούχος, κατηγορήθηκε από βουλευτές της μείζονος αντιπολίτευσης, ότι δήθεν απαξίωσε το ιατρικό επικουρικό προσωπικό του ΕΣΥ, αποκαλώντας το ανειδίκευτο.

Όπως εμφατικά επικαλέστηκε ο κ. Μπλούχος, υπάρχουν –κατά τον προσωκρατικό φιλόσοφο Δημόκριτο δυο είδη γνώσης: η μια είναι η γνήσια και η άλλη η νόθα, η σκοτεινή. Το ποια γνώση επιλέγει καθένας είναι προφανές από την ανάγνωση των πρακτικών. Διότι ο κ. Μπλούχος ζήτησε το λόγο από τον πρόεδρο της συνεδρίασης και σημείωσε τα ακόλουθα, τα οποία κατεγράφησαν! Scripta manent:

«Εμείς οφείλουμε γενικότερα, αλλά και ο κόσμος να μη συμπαρασύρεται και να μη συμπαρασυρθεί από τον ακραίο και ομιχλώδη λαϊκισμό. Τι εννοώ; Αυτός ο υποφαινόμενος στον οποίο απευθύνθηκε ο συνάδελφος προηγουμένως είναι υπηρέτης του Εθνικού Συστήματος Υγείας επί εικοσαετία. Κι αν κάτι τον διακρίνει, είναι ο απόλυτος σεβασμός στον ασθενή του και στο δημόσιο σύστημα υγείας και κατ’ επέκταση, ο σεβασμός των εργαζομένων του συστήματος αυτού που μάχονται, των πραγματικών αγωνιστών.

Μάλλον, δεν αντιληφθήκατε κάποιον όρο που χρησιμοποίησα. Μιλάτε εσείς οι αντιπολιτεύσεις για ενίσχυση με χιλιάδες προσλήψεις, λες και πρόκειται για ανειδίκευτο προσωπικό! Για απολύτως εξειδικευμένο πρόκειται και αυτό είναι σε έλλειψη.

Να το εξειδικεύσω λίγο. Χιλιάδες ΜΕΘ και χιλιάδες προσλήψεις. Τι πιο εξωπραγματικό; Είτε έτσι είτε αλλιώς, άνοιξαν επιπλέον πάρα πολλά κρεβάτια ΜΕΘ και δόθηκε η δυνατότητα έκπτυξης κλινών ΜΕΘ και υπό διαφοροποιημένες συνθήκες, ώστε να εξασφαλίζεται η δυνατότητα διασωληνώσεων.

Είναι ξεκάθαρο όμως. Απαιτείται για κάθε κλίνη ΜΕΘ ικανός αριθμός εξειδικευμένου προσωπικού. Πώς προκύπτει, όμως, αυτό το προσωπικό; Για γιατρούς; Επιπλέον διετή εξειδίκευση. Για νοσηλευτές; Σοβαρή ενασχόληση με το αντικείμενο, για να αποκτηθεί η σχετική επάρκεια, δεδομένου ότι ουδέποτε το σύστημά μας δημιούργησε ουσιαστικές συνθήκες οργανικής εξειδίκευσής του και δεδομένου ότι μεγάλο ποσοστό των υπηρετούντων νοσηλευτών ανήκει στην κατηγορία των ΔΕ. Και αυτούς τους ΔΕ πρώτος εγώ τους σέβομαι στην κλινική μου πράξη.

Και διερωτάται κανείς εύλογα: Οι ήδη υπάρχοντες και εξειδικευμένοι εξυπηρετούν τις ήδη υπάρχουσες ανάγκες του συστήματος. Στην ελεύθερη αγορά υπάρχει ελάχιστος αριθμός είτε εκτός συστήματος είτε σε ιδιωτική απασχόληση, όχι μεγάλος αριθμός.

Λοιπόν, λαϊκισμός σε αυτό το επίπεδο δεν χωρά και δεν επιτρέπεται. Αυτή είναι η ντροπή».

Είναι προφανής η απάντηση στο δίλημμα του φιλοσόφου Δημοκρίτου για το ποιος επιλέγει την νόθα γνώση και ποιος τη γνήσια.