Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Α. ΧΑΡΙΤΣΗΣ ΑΝΕΦΕΡΕ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ. Ν. ΔΡΑΜΑΣ Δ. ΚΥΡΙΑΖΙΔΗ, ΟΤΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΘΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΚΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΜΟΛΙΣ ΚΑΤΑΤΕΘΟΥΝ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Α.Μ.Θ. ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΖΗΤΗΘΕΙ

 

  • Ανοιχτό το ενδεχόμενο χρηματοδότησης στο μέλλον και από άλλα προγράμματα όπως το Πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ του ΕΣΠΑ ή το Ταμείο Υποδομών

 

 

Άμεσα θα προχωρήσει η χρηματοδότηση του Χιονοδρομικού Κέντρου του Φαλακρού με 1,6 εκ. ευρώ από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, μόλις κατατεθούν από πλευράς Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τα συμπληρωματικά στοιχεία που έχουν ζητηθεί (αναλυτική χρηματοοικονομική μελέτη και στοιχεία τεκμηρίωσης ότι το έργο αυτό πληροί τις προϋποθέσεις των σχετικών διατάξεων για τις κρατικές ενισχύσεις).

Αυτή ήταν η δέσμευση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξη Χαρίτση, από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης για το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού του Βουλευτή Ν.Δ. Νομού Δράμας κ. Δημήτρη Κυριαζίδη.

Μάλιστα, πέρα από την άμεση χρηματοδότηση με 1,6 εκ. ευρώ, ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε και σε ενδεχόμενο χρηματοδοτήσεων του Χιονοδρομικού και από άλλα προγράμματα στο μέλλον, όπως το Πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ του ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 210 εκ. ευρώ για υφιστάμενες οι νέες τουριστικές επιχειρήσεις ή το Ταμείο Υποδομών, το οποίο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα χρηματοδοτήσει την αναβάθμιση τοπικών υποδομών και τουριστικού χαρακτήρα.

Ο Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, στην πρωτολογία του, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησής του για το Χ.Κ. Φαλακρού, ανέφερε:

«Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την παρουσία σας, γιατί δεν είναι σύνηθες φαινόμενο, θα μου επιτραπεί να πω, όπως έχουν πει κι άλλοι συνάδελφοι. Είναι κάτι για το οποίο μας στενοχωρείτε.

Με την ευκαιρία, όμως, της παρουσίας σας θα ήθελα να σας μεταφέρω την αγωνία και την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας που υπηρετώ για ένα ζήτημα που μας ταλανίζει, μας βασανίζει, δημιουργεί τριβές, δημιουργεί αντιπαλότητα τοπικά και γι’ αυτό θα παρακαλούσα για το ζήτημα που θα αναφερθώ να έχουμε μία δημιουργική συζήτηση κι ένα αποτέλεσμα θετικό, όπως θέλω να πιστεύω.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού αποτελεί για το Νομό της Δράμας σημαντικό πόλο τουριστικής έλξης, καθώς ως γνωστόν πέραν της εξαιρετικής αλπικής ομορφιάς του, παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα Χιονοδρομικά Κέντρα της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό κι επί σκοπό αναβάθμισης του Χιονοδρομικού, πρέπει να σημειωθεί ότι με συντονισμένες ενέργειες αναλήφθηκαν από πλευράς μου, κατά την κυβερνητική μου θητεία 2012 – 2014, σημαντικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να υπάρξουν οι κατάλληλες αδειοδοτήσεις, σήμα λειτουργίας κ.λπ., και κυρίως να βελτιωθούν οι υφιστάμενες υποδομές.

Μάλιστα, εδώ και καιρό αναμένεται η έγκριση του έργου από πλευράς περιφέρειας, όπως σας έχει εισηγηθεί, για τη βελτίωση της λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου προϋπολογισμού 1,6 εκατομμυρίων ευρώ για την τύχη της οποίας δεν υπάρχει δυστυχώς, καμία σχετική πληροφόρηση. Από τον Αύγουστο βεβαίως, απ’ ό,τι έχω πληροφορηθεί έχει κατατεθεί η σχετική εισήγηση.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα αυτά, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να ρωτήσω αν έχει εγκριθεί το ως άνω έργο βελτίωσης του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού και αν ναι, πότε θα υλοποιηθεί αυτό. Αν όχι για ποιον λόγο υφίσταται αυτή η μακρά καθυστέρηση.

Δεύτερον, δεδομένου ότι γίνεται μια παραχώρηση σε έναν ιδιώτη με τον τρόπο αυτό να εκμεταλλευθεί σε έναν βαθμό τη λειτουργία του χιονοδρομικού -διότι υπήρχαν άλλα ζητήματα στο παρελθόν- να μας ενημερώσετε αν υπάρχει κάτι σχετικό επ’ αυτού.

Το τρίτο που θέλω να σας ρωτήσω είναι το εξής: Σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης -εσάς εννοώ- σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την περαιτέρω ενίσχυση και ανάδειξη αυτού του σημαντικού τουριστικού προορισμού, που είναι ένας πνεύμονας ζωής και οικονομικής επιβίωσης ενός τόπου που είναι απομονωμένος και απόμακρος;».

Απαντώντας ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξης Χαρίτσης επεσήμανε:

«Κύριε Κυριαζίδη, ευχαριστώ και εσάς για την ερώτησή σας. Βεβαίως ο στόχος είναι να ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα και να γίνει -όπως είπατε και εσείς- μια δημιουργική συζήτηση και όχι ένα παιχνίδι εντυπώσεων, το οποίο νομίζω ότι δεν προσφέρει τίποτα σε κανέναν και χαίρομαι, γιατί βάζει η ερώτηση κάποια ζητήματα τα οποία πρέπει όντως να απαντηθούν.

Έρχομαι στο πρώτο ερώτημα, για να μιλήσουμε συγκεκριμένα. Πράγματι από την Περιφέρεια υποβλήθηκε τον Αύγουστο του 2017 η πρόταση για τη χρηματοδότηση του έργου από εθνικούς πόρους, δηλαδή από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Βάσει αυτής της πρότασης, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου μας, η Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ζήτησαν από την Περιφέρεια να καταθέσει αναλυτική χρηματοοικονομική μελέτη -που είναι κανονιστικά απαραίτητη για τη χρηματοδότηση του έργου-, η οποία να αποδεικνύει τη βιωσιμότητα του συγκεκριμένου χιονοδρομικού κέντρου.

Επιπλέον, ζητήθηκαν στοιχεία από την Περιφέρεια, που να τεκμηριώνουν ότι το έργο αυτό πληροί τις προϋποθέσεις των σχετικών διατάξεων για τις κρατικές ενισχύσεις. Γνωρίζετε ότι οι κρατικές ενισχύσεις είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί πάρα πολύ. Προσπαθούμε προτού προχωρήσουμε σε μία χρηματοδότηση να έχουμε επιλύσει αυτό το ζήτημα, για να μην το βρούμε μπροστά μας με τις σχετικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Περιφέρεια δεν έχει καταθέσει ακόμα τα σχετικά συμπληρωματικά στοιχεία. Άρα, αναμένουμε από τη μεριά της την κατάθεση αυτών, για να προχωρήσουμε. Να τονίσω όμως εδώ, σε αυτό το σημείο, ότι δεν αποτελεί συνήθη πρακτική –αν θέλετε- η χρηματοδότηση του λειτουργικού κόστους μιας οικονομικής δραστηριότητας. Από τους εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων χρηματοδοτούνται κυρίως, κατά βάση, έργα υποδομών και αναβάθμιση πάγιων εγκαταστάσεων, όχι όμως η λειτουργία.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι απαραίτητη προϋπόθεση -το επαναλαμβάνω- η εκπόνηση και η προσκόμιση αυτής της μελέτης οικονομικής βιωσιμότητας. Νομίζω θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι στο παρελθόν, στις προηγούμενες δεκαετίες, η διάθεση χρημάτων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με έναν τρόπο ανορθολογικό, με έναν τρόπο ο οποίος δεν βασιζόταν σε σχετικές μελέτες και σχεδιασμούς, πλήγωσε την εθνική οικονομία και αυτά είναι λάθη που δεν πρέπει να επαναλάβουμε.

Εφόσον, λοιπόν, υποβληθούν τα σχετικά έγγραφα και οι σχετικές μελέτες που έχουν ζητηθεί, θα προχωρήσουμε στην χρηματοδότηση του έργου από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Σε σχέση με το δεύτερο ερώτημά σας, θα μου επιτρέψετε να πω ότι ο μόνος αρμόδιος να απαντήσει είναι η Περιφέρεια, η οποία έχει τη σύμβαση με τον ιδιώτη. Άρα, πρέπει να απευθυνθείτε εκεί, έτσι ώστε να πληροφορηθείτε τους όρους παραχώρησης, αλλά και το κατά πόσον ο ιδιώτης τηρεί τις συμβατικές του υποχρεώσεις, όπως αναφέρετε στο ερώτημά σας.

Ενώ σε σχέση με το τρίτο ερώτημα, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι έχουμε αναπτύξει στο Υπουργείο Οικονομίας μια σειρά από χρηματοδοτικά εργαλεία για τη χρηματοδότηση τέτοιου τύπου έργων. Είναι εργαλεία τα οποία απευθύνονται τόσο σε ιδιώτες όσο και σε φορείς της Αυτοδιοίκησης. Στην προηγούμενη ερώτηση είχαμε τη δυνατότητα με τον ερωτώντα Βουλευτή να συζητήσουμε ένα τέτοιο εργαλείο.

Από το Πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ του ΕΣΠΑ έχουν εκδοθεί δύο προσκλήσεις που αφορούν υφιστάμενες και νέες τουριστικές επιχειρήσεις. Σε αυτά τα προγράμματα θα μπορούσε ενδεχομένως να υποβληθεί πρόταση και από τον φορέα διαχείρισης του χιονοδρομικού κέντρου του Φαλακρού. Αυτά τα Προγράμματα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 210 εκατομμύρια ευρώ.

Το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινάει και η λειτουργία του νέου Ταμείου Υποδομών το οποίο δημιουργήσαμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το οποίο θα χρηματοδοτήσει την αναβάθμιση τοπικών υποδομών και τουριστικού χαρακτήρα. Άρα και εκεί θα υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης τέτοιων έργων και τέτοιων υποδομών όπως είναι τα χιονοδρομικά κέντρα.

Υπάρχουν, λοιπόν, τα χρηματοδοτικά εργαλεία, έτσι ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί το έργο, όπως λέτε στο τρίτο ερώτημά σας.

Είναι πλέον στη διακριτική ευχέρεια της Περιφέρειας, αλλά και του ιδιώτη που έχει αναλάβει τη διαχείρισή του να υποβάλει τα σχετικά αιτήματα».

Λαμβάνοντας το λόγο για δεύτερη φορά, ο κ. Κυριαζίδης σημείωσε:

«Κύριε Υπουργέ, ορθά το τονίζετε βεβαίως σε ό,τι αφορά το καθεστώς που επικρατούσε χρόνια αναφορικά με τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου. Αναφέρατε, πέρα από το σχετικό αίτημα και την πρόοδό του, ότι θα πρέπει αυτή η μελέτη να προχωρήσει, έτσι ώστε να είναι δυνατή αυτή η χρηματοδότηση. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν έχει διασφαλιστεί από πλευράς σας αυτή η χρηματοδότηση. Δηλαδή εφόσον υπάρξει, θα υπάρξει άμεσα ανταπόκριση ή θα περιμένουμε πολύ χρόνο μέχρι να παρθεί αυτή η έγκριση;

Δεύτερον, ορθά είπατε -και σας ευχαριστούμε που αναφερθήκατε- ότι υπάρχουν κι άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να τα εκμεταλλευτούμε από πλευράς υποδομών και για την ενίσχυση της λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου. Αυτά είναι πέρα από αυτά που λέτε εσείς; Δηλαδή θα μπορούν να κάνουν χρήση και του δεύτερου προγράμματος-χρηματοδοτικού εργαλείου και του τρίτου; Άρα υπάρχει η δυνατότητα να ενισχυθεί και με αυτά τα εργαλεία το Χιονοδρομικό Κέντρο ή θα παραμείνουμε μόνο σε αυτό που αρχικά ζητείται;

Και περιμένω βεβαίως την άμεση ανταπόκριση από πλευράς σας, έτσι ώστε να είναι δυνατή η λειτουργία του Κέντρου, μια και ο καιρός και ο Θεός έβαλε το χέρι του να ενισχυθεί από πολύ χιόνι, που θα μας πάει μέχρι τον Μάιο, αν και υπήρξε μια καθυστέρηση. Άρα επειγόμαστε, πιεζόμαστε. Θα παρακαλούσα, όπως θα παρακαλούσα και την Περιφέρεια, που προφανώς θα μας παρακολουθεί, να προχωρήσετε αυτά τα έργα και την έγκριση της μελέτης, αλλά περισσότερο του ποσού, ώστε να διατεθεί, προκειμένου επιτέλους να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς, που έχει να κάνει ειδικά με την οικονομική ενίσχυση του τόπου μας. Γιατί πάσχουμε από πάρα πολλά, αλλά δεν είναι του παρόντος να τα αναφέρουμε».

Στη δευτερολογία του ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Χαρίτσης ανέφερε αρχικά: «Χαίρομαι κατ’ αρχάς που ακούω ότι παρατείνεται η τουριστική περίοδος λόγω του καιρού. Αυτό είναι θετικό για την περιοχή, η οποία όντως έχει πολύ μεγάλες ανάγκες, τις οποίες κάποια στιγμή πρέπει να τις συζητήσουμε συνολικότερα και όχι μόνο για το συγκεκριμένο, το οποίο βεβαίως είναι πολύ σημαντικό». Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Κυριαζίδης επισημαίνοντας: «Συν τω καιρώ να βάλετε και εσείς το χέρι σας», για να απαντήσει ο κ. Χαρίτσης: «Συν Αθηνά και χείρα κίνει, βεβαίως. Συμφωνώ μαζί σας σε αυτό Γι’ αυτό βλέπετε ότι προσπαθούμε με όλες τις δυνατότητες οι οποίες υπάρχουν να καλύψουμε τις πολύ μεγάλες ανάγκες οι οποίες δημιουργούνται».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Αναπληρωτής Υπουργός είπε:

«Τώρα, για να απαντήσω συγκεκριμένα στα ερωτήματα τα οποία θέσατε στη δευτερολογία σας, πρώτον, η απάντηση είναι ναι, σε σχέση με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η χρηματοδότηση, λοιπόν, θα προχωρήσει άμεσα, εφόσον λάβουμε τα συμπληρωματικά στοιχεία τα οποία έχουν ζητηθεί, τις μελέτες βιωσιμότητας για την κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν, όπως τις περιέγραψα και στην πρωτολογία μου, σε σχέση με τις βασικές υποδομές του Χιονοδρομικού Κέντρου οι οποίες χρήζουν αναβάθμισης.

Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, εγώ ήδη απάντησα αναλυτικά στο τρίτο ερώτημα το οποίο τέθηκε στην ερώτησή σας. Μιλάμε για περαιτέρω ενίσχυση. Άρα, η απάντηση και εδώ είναι καταφατική, με την έννοια ότι τα προγράμματα αυτά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, όπως γίνεται και από άλλες αντίστοιχες εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα, και από το συγκεκριμένο Χιονοδρομικό Κέντρο, για την αναβάθμιση και την επέκταση των υποδομών και των δραστηριοτήτων του κέντρου.

Υπάρχουν, λοιπόν, τα χρηματοδοτικά αυτά προγράμματα -όπως λέτε και εσείς στην ερώτησή σας και αυτή είναι και η δική μου απάντηση-, για περαιτέρω ενίσχυση, πέραν της χρηματοδότησης η οποία μπορεί να προκύψει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».