ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

 

Ομηρικά έπη: Στις κοινωνίες αυτές ο πόλεμος εθεωρείτο ευγενής και υπήρχε ο πανάρχαιος σεβασμός στους αμάχους (γυναίκες, παιδιά, γέροι, τραυματίες, δειλοί, αυτοί που παραδίνονταν), αλλά δυστυχώς και τότε και αργότερα γινόταν και συστηματική εθνοκάθαρση – αφανισμός. Ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης έγραφαν για τον Μ. Αλέξανδρο πως ο πόλεμος εκείνος ήταν μια μορφή πολιτιστικής κατάκτησης.

Ο Κικέρων έλεγε: Ο πόλεμος είναι η διόρθωση της αδικίας και η τιμωρία των ενόχων. Λέγεται πως Δίκαιος Πόλεμος είναι ένας αμυντικός πόλεμος με δίκαια μέσα. Π.χ. το 1821 οι Έλληνες ενάντια στους Τούρκους για την κατάκτηση της ανεξαρτησίας και ενάντια στα τόσα δεινά.

Οι Σταυροφορίες είχαν ξεκινήσει ως δίκαιος πόλεμος, πόλεμος ενάντια σε κάθε άπιστο. Υπάρχει και ο προληπτικός πόλεμος ενάντια σε ηγεμόνα αφού γνωρίζουν πως θα επακολουθήσει αναίτια επίθεσή του κατά των αντιφρονούντων.

1474: Έγινε το πρώτο Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου. Όταν γίνεται παραβίαση κανόνων σημαίνει παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, οπότε επιβάλλονται κυρώσεις σε βάρος των ενόχων.

Δίκαιος Πόλεμος, μια λύση όταν όλα τ’ άλλα έχουν αποτύχει.

Δίκαιο πολέμου ή ενστικτώδης εγωιστική διεκδίκηση με συλλογική μορφή; (Χομπς).

Μαρξ – Ένγκελς: «Δίκαια μέσα» δεν έχουν νόημα, δίνουν όμως τη δική τους ερμηνεία ενάντια στο «δίκαιο σκοπό» του πολέμου.

Λένιν: Δίκαιος πόλεμος ήταν ο «μεγάλος σκηνοθέτης» της Επανάστασης για την εργατική τάξη και είναι η ταξική πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού.

Πόλεμος: είναι οι αντιθέσεις που δυναμώνουν την επιθετικότητα για την επέκταση των επιχειρηματικών, οικονομικών δραστηριοτήτων και το μοίρασμα των αγορών. Δηλαδή μια συνέχιση πολιτικής συμφερόντων (Μ. Ανατολή, Κόλπος, Βαλκάνια, Ν. Αφρική, Ν. Αμερική, Μεσόγειος) (ομιλία Κουτσούμπα).

Ο πόλεμος εκτιμάται διαφορετικά αν γίνεται από θέση ισχύος ή από θέση αδυναμίας. Μπορεί να είναι αντιδραστικός πόλεμος.

Η φιλειρηνική ηθική του Χριστιανισμού λέει για αιώνια ειρήνη ως απώτατο σκοπό της ανθρώπινης ζωής. Αλλά δυστυχώς οι πόλεμοι δεν σταματούν. Το Δίκαιο χά