Έλαβε τέλος η αγωνιστική περίοδος 2017-2018 για τη Football League με τη Δόξα να γιορτάζει τα 100 χρόνια της, όχι όμως με την πολυπόθητη άνοδο. Και φυσικά τώρα είναι η ώρα της αποτίμησης με ρεαλισμό και πραγματισμό.

Στη φετινή Δόξα είναι γεγονός ότι διατέθηκαν ποσά που από μόνα τους όμως δεν ήταν ικανά να οδηγήσουν αγωνιστικά την ομάδα στα μεγάλα σαλόνια και αυτό έχει για τη στήλη απλή εξήγηση.

Η διοικητική στελέχωση δεν ήταν επαρκής και ικανή για πρωταθλητισμό. Έτσι η χρησιμοποίηση 6 ξένων με τον Άρη και η προσφυγή Καπνίδη δεν συνάδουν με το απόλυτο που απαιτεί ο πρωταθλητισμός.

Στο αγωνιστικό κομμάτι ήρθαν παίκτες με «βαρύ» βιογραφικό, όμως ο σύντομος χρόνος της συγκρότησης και η ανεπάρκεια του προπονητικού τιμ (βλέπε Διγκόζη) ήταν αρνητικοί παράγοντες. Οι ελεύσεις μετέπειτα των Κωστένογλου – Βασιλακάκη έγιναν όταν οι συνδιεκδικητές είχαν εξασφαλίσει σχετικό βαθμολογικό πλεονέκτημα.

Η περίοδος 2017-2018 για τη Δόξα έστειλε «μηνύματα», τα οποία στην ρεαλιστική τους αποτίμηση θα είναι ικανά και αξιοποιήσιμα και εδώ ο εχθρός είναι ο όποιος συναισθηματισμός και οι διαπροσωπικές σχέσεις. Ναι στους ικανούς, όχι απαραίτητα στους όποιους φίλους και συμπαθούντες.

Ο πρωταθλητισμός είναι ένα δρομολόγιο και μία πορεία που η εμπειρία και η γνώση της πορείας θέλει άτομα που το ‘χουν «περπατήσει». Το παραπάνω είναι αξίωμα, το οποίο καταγράφηκε στην απερχόμενη περίοδο. Εάν αυτό αξιολογηθεί και εκτιμηθεί είναι ένα ζητούμενο για την περίοδο που έρχεται.

Και μετά από το κεφάλαιο της αποτίμησης, που σημασία έχει αυτοί που θα την κάνουν και όχι εμείς που απλώς την καταγράφουμε, ακολουθεί το κεφάλαιο του προγραμματισμού και της συγκρότησης του έμψυχου υλικού και βέβαια της όποιας καθοδήγησης του προπονητικού επιτελείου και των συνεργατών.

Όλοι οι παίκτες της περιόδου 2017-2018 είναι νομικά ελεύθεροι την 30-6-2018, οπότε οι όποιες ανανεώσεις θα είναι ουσιαστικά και νέες συμβάσεις.

Ο προγραμματισμός της νέας περιόδου 2018-2019 για τη Football League πρέπει να ‘χει μια συγκεκριμένη στόχευση που για την προσδοκία των φιλάθλων της Δόξας ενσαρκώνεται στην κατάληψη μίας εκ των δύο προνομιούχων θέσεων της ανόδου.

Με γνώμονα τα στοιχεία της απερχόμενης περιόδου και με την κατάλληλη αξιοποίηση, μαζί με την ικανή στελέχωση στην ΠΑΕ, έτσι ώστε να αποφεύγονται παραγοντικά «αυτογκολ» (Βικελίδης – Καπνίδης), μαζί με την κατάλληλη εμπορική αξιοποίηση ενός brand name που θα φέρει μια αύξηση των παράλληλων εσόδων, η ερχόμενη περίοδος θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα ικανό υπόβαθρο με δομές για μια πορεία πρωταθλητισμού.

Ώρα, λοιπόν, αποφάσεων, ο μήνας που έρχεται, πρώτα με αποτίμηση – εκτίμηση και μετά ένας στοχευμένος προγραμματισμός και κατάλληλη επάνδρωση εντός και εκός γηπέδων. Καλή φώτιση!!!