ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ 4ης ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΝ ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗ Η. ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ

 

  • «Πρωτοβάθμια υγεία θα πει πρόληψη»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Ενημερωτική εκδήλωση για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας πραγματοποίησε η 4η Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.ΠΕ.), στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας, την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018, με ομιλητή τον Υποδιοικητή της Υ.ΠΕ. κ. Ηλία Θεοδωρίδη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Δράμας κ. Χρήστος Καραγιαννίδης, ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Βασίλης Γιαννόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας κ. Κωνσταντίνος Μπαϊρακτάρης, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας κ. Νίκος Λιάτσης, ο Διευθυντής του ΠΕΔΥ Δράμας κ. Κώστας Λεμπιδάκης, εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.

Όπως ανέφερε, σε δηλώσεις του, ο Υποδιοικητής της 4ης Υ.ΠΕ. κ. Θεοδωρίδης τέτοιες εκδηλώσεις γίνονται και θα γίνουν, με πρωτοβουλία της Υ.ΠΕ. σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα ευθύνης της, καθώς έχει παρέλθει «ένα διάστημα λειτουργίας της νέας Διοίκησης της Υγειονομικής Περιφέρειας».

 

«Νέος ορίζοντας και νέα στρατηγική για την πρωτοβάθμια υγεία»

Με τις εκδηλώσεις αυτές, υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρίδης, «θέλουμε να δείξουμε στοιχεία του καινούργιου μοντέλου πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπως το οραματιζόμαστε και όπως το βάζουμε σε λειτουργία σήμερα. Με πολλές ελλείψεις και προβλήματα, είναι γνωστά αυτά, προσπαθούμε να διορθώσουμε αυτή τη λεγόμενη καθημερινότητα, αλλά με ένα νέο ορίζοντα και μια νέα στρατηγική για την πρωτοβάθμια υγεία».

Μιλώντας για την πρωτοβάθμια υγεία ο Υποδιοικητής της 4ης Υ.ΠΕ. τόνισε: «Η πρωτοβάθμια υγεία ήταν παραμελημένη στη χώρα μας. Δεν υπήρχε σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας. Ήταν φτωχός συγγενής της νοσοκομειακής υγείας. Και είδαμε που φτάσαμε με αυτό το μοντέλο υγείας. Δεν μπορούμε να έχουμε υγιείς κοινωνίες, αν δεν έχουμε ολοκληρωμένα συστήματα πρωτοβάθμιας υγείας. Γιατί πρωτοβάθμια υγεία θα πει πρόληψη. Όλες οι πολιτισμένες κοινωνίες, και θέλουμε να είμαστε κι εμείς κομμάτι των ευρωπαϊκών κοινωνιών, έχουν αναπτυγμένα συστήματα πρωτοβάθμιας υγείας και έχουν ποιότητα ζωής, έχουν πρώιμη διάγνωση των παθολογιών και των ασθενειών, εντοπίζουν τις ομάδες υψηλού κινδύνου κι έτσι βελτιώνουν την ποιότητα υγείας του πληθυσμού και το προσδόκιμο επιβίωσης και αποκλείουν τους αιφνίδιους θανάτους, όσο αυτό είναι δυνατό».

Ακόμη, στις δηλώσεις του, ο κ. Θεοδωρίδης επεσήμανε: «Μέχρι σήμερα το σύστημα υγείας είχε μια μεγάλη τομή, η οποία παρουσιάστηκε στο σύστημα το 1983 με τη δημιουργία του ΕΣΥ. Ήταν μια επαναστατική κίνηση, αλλά δεν συμπεριέλαβε στο σχέδιο εκείνο την πρωτοβάθμια υγεία. Τα Κέντρα Υγείας που δημιουργήθηκαν αποτελούσαν δορυφόρους του νοσοκομειακού συστήματος υγείας, που είναι κυρίαρχο στη χώρα μας. Όμως, αν και έχουμε 125 Νοσοκομεία, έχουμε 300 Κέντρα Υγείας, έχουμε εκατοντάδες ιδιωτικές κλινικές, το πρόβλημα της υγείας στη χώρα δεν λύθηκε. Οι δαπάνες αυξήθηκαν σκανδαλωδώς. Και παρόλα αυτά τα προβλήματα υγείας και περίθαλψης του πληθυσμού δεν λύθηκαν. Το κόστος αυξήθηκε και το αντίστοιχο αποτέλεσμα στην κοινωνία είναι δυσανάλογα χαμηλό με τα χρήματα που δόθηκαν. Το 2009 το σύστημα υγείας στην Ελλάδα απορροφούσε το 10% του ΑΕΠ της χώρας. Ισοδυναμεί με 25 δις ευρώ. Τότε συνδικάτα, παράγοντες και κόμματα έλεγαν “λεφτά για την υγεία”. Εντελώς παράλογος στόχος. Γιατί στην Ελλάδα ποτέ δεν είδαμε τα χρήματα που δίνει ο ελληνικός λαός πού πηγαίνουν, αν πιάνουν τόπο; Και δεν έπιαναν τόπο. Είδατε τα σκάνδαλα το ένα μετά το άλλο στο χώρο της υγείας. Το 1/3 του δημόσιου χρέους της χώρας οφείλεται στο σύστημα υγείας της Ελλάδας. Και στη ρεμούλα και στην κατασπατάληση και στη διαφθορά που παρήχθη μέσα σε αυτό το σύστημα υγείας. Χωρίς κανένα έλεγχο από το κράτος, τα Υπουργεία, τις Κυβερνήσεις μέχρι σήμερα».

«Αυτό το πράγμα προσπαθούμε να αλλάξουμε. Η πρωτοβάθμια υγεία μειώνει το κόστος και βελτιώνει την υγεία των πολιτών. Και μπορεί να το κάνει αν εισαγάγουμε σε αυτήν προγράμματα πρόληψης, όπως πρωτοπόρα κάνει η 4η Υ.ΠΕ.. Τρία προγράμματα πρόληψης έχουμε. Το οδοντιατρικό, 80.000 παιδάκια του Δημοτικού περνούν από οδοντιάτρους. Κάθε χρόνο αυξάνεται η συμμετοχή των παιδιών. Το δεύτερο είναι η διακοπή του καπνίσματος. 46 ιατρεία διακοπής καπνίσματος. Το τρίτο είναι το μεταβολικό σύνδρομο. Για να μην είναι συνταγογράφοι οι γιατροί μας. Να ασχολούνται με πραγματικά προβλήματα υγείας. Και να βλέπουν πως πηγαίνει η υγεία των πολιτών στο χρόνο. Δηλαδή συνέχεια στην παρακολούθηση, όχι αποσπασματική παρακολούθηση. Αν επιτυγχάνονται οι θεραπευτικοί στόχοι. Δίνουμε φάρμακα σε έναν ζαχαροδιαβητικό, έχουμε το αποτέλεσμα που περιμένουμε ή άνθρωπος έχει ζάχαρο και συνεχίζει να έχει ζάχαρο; Θεραπεύουμε έναν υπερτασικό, έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα; Έχει γίνει νορμοτασικός; Έχει πιάσει τόπο η θεραπεία μας; Να το βλέπουμε στο χρόνο. Έχει ένα σημείο αναφοράς ο πολίτης. Έναν γιατροί. Οι ΤΟΜΥ αυτόν τον σκοπό εξυπηρετούν. Πέρα του ότι εισαγάγουν τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας των πολιτών, το οποίο θα εξελιχθεί σε μια κάρτα υγείας και όπου κι αν βρεθεί ο ασθενής αμέσως ο γιατρός μπορεί να έχει πλήρη εικόνα ποιος είναι ο άνθρωπος απέναντί του. Θα είναι η ταυτότητα υγείας των πολιτών. Είτε είναι ασθενείς είτε άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πρόδρομα προβλήματα μιας ασθένειας», πρόσθεσε ο κ. Θεοδωρίδης.

Σχετικά με τα προβλήματα που καταγράφονται στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ο Υποδιοικητής της 4ης Υ.ΠΕ. επεσήμανε: «Τα προβλήματα υπάρχουν στους έξης δύο τομείς. Πρώτον, στη στελέχωση. Προσπαθούμε να εντάξουμε στο σύστημα υγείας γιατρούς κι ενώ υπάρχει μεγάλη ζήτηση, δεν υπάρχει αντίστοιχη προσφορά. Για πρώτη φορά στη χώρα». Μάλιστα έκανε λόγο για «ιατρικές συντεχνίες», «οι οποίες αντιδρούν σε αυτό το μοντέλο υγείας». «Υπάρχει μια άρνηση να ενταχθούν» υπογράμμισε.

Ο κ. Θεοδωρίδης συνέχισε τις δηλώσεις του λέγοντας: «Το δεύτερο είναι ότι πολύ μεγάλος αριθμός έτοιμων γιατρών φεύγουν στο εξωτερικό. Αυτοί είναι οι δύο λόγοι. Σιγά σιγά όμως το σύστημα αυτό κερδίζει έδαφος και θα φτάσουμε σε μια κατάσταση όπου το σύστημα αυτό θα είναι ελκτικό και τότε αυτό το σύστημα θα διαλέγει. Θα βγει από τη σημερινή κατάσταση αδιεξόδου. Το δεύτερο είναι ότι αντιμετωπίζουμε προβλήματα στη διαχείριση και κυρίως στον τομέα της παραλαβής του υλικού, των διαγωνισμών κλπ.. Βελτιώνεται η κατάσταση εκεί, μειώνονται οι χρόνοι αναμονής και μπαίνουμε σε μια κανονικότητα. Αλλά το πρόβλημα αυτό, των προμηθειών δηλαδή σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό παραμένει. Είναι μια δυσλειτουργία που κοιτάζουμε σιγά σιγά να εξαλειφθεί».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια σύντομη εισαγωγή από τον Διευθυντή του ΠΕΔΥ Δράμας κ. Κώστα Λεμπιδάκη, ο οποίος καλωσόρισε τον κ. Θεοδωρίδη στη Δράμα. Ακολούθησε η περίπου ημίωρη τοποθέτηση του Υποδιοικητή της 4ης Υ.ΠΕ. και η εκδήλωση συνεχίστηκε με το λόγο να δίνεται σε όσους από τους παρευρισκόμενους επιθυμούσαν να τοποθετηθούν για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.