ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΥ ΣΕ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

 

 

  • Κατάργηση της απλής αναλογικής σε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στην αυτοδιοίκηση μέσα στην τετραετία

 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε ζητήματα της Αυτοδιοίκησης. Όπως σημείωσε, προτεραιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών είναι «η ολόπλευρη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας, ώστε να αποτελέσουν στέρεους πυλώνες της ανάπτυξης, της υποδοχής επενδύσεων, της ενίσχυσης της απασχόλησης και επομένως της ενδυνάμωσης της κοινωνικής συνοχής και της εξυπηρέτησης των πολιτών, με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα». «Στηρίζουμε τους Δήμους και τις Περιφέρειες για να έχουν το δικό τους ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης, συνοχής, εξυπηρέτησης των πολιτών το οποίο και υλοποιούν» ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος και υπογράμμισε: «Θέλω απολύτως να ξεκαθαρίσω για το σύνολο της συνεργασίας του Υπουργείου Εσωτερικών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ότι για μας δεν υπάρχουν γαλάζιοι πράσινοι κόκκινοι ή οτιδήποτε άλλο χρώμα, Δήμαρχοι. Είναι όλοι Δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί από το λαό που πρέπει να λύσουν προβλήματα της κοινωνίας. Και τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα».

Ο Υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε ως ωρολογιακή βόμβα την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση, καθώς «τα 2/3 των Δημάρχων και οι μισοί Περιφερειάρχες δεν έχουν πλειοψηφία με αποτέλεσμα να μη μπορούν να κυβερνήσουν και να λάβουν αποφάσεις». Για αυτό, συνέχισε, «σε λίγες μέρες φέρνουμε νομοθετική παρέμβαση η οποία δίνει λύση σε όσα προβλήματα μπορεί να λυθούν, διευκολύνοντας τις συνεργασίες και συμπράξεις παρατάξεων και δίνοντας σε βασικά όργανα διοίκησης του Δήμου την πλειοψηφία στην παράταξη του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη.

Ακόμη ο κ. Θεοδωρικάκος επεσήμανε ότι «για να πετύχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση την αυτοδυναμία της είναι αναγκαία μια πιο ολοκληρωμένη νομοθετική παρέμβαση που θα αντιμετωπίζει την δαιδαλώδη πολυνομία διαμορφώνοντας ένα πιο απλό και λειτουργικό τοπίο για την αυτοδιοίκηση. Βάζοντας τέλος στη σύγχυση που υπάρχει για τις αρμοδιότητες των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης και του κράτους, ξεκαθαρίζουμε πλήρως την εικόνα». Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Εσωτερικών εξήγγειλε την κατάργηση της απλής αναλογικής στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και την μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στην αυτοδιοίκηση μέσα στην τετραετία.