ΑΡΘΡΟ

Του Μαργαρίτη Τζίμα

Καθηγητή

 

 

Η πολιτική αρετή πρέπει να είναι χαρακτηριστικό όλων των ανθρώπων. Κυρίως όμως των πολιτικών κάθε μορφής εξουσίας.

Χωρίς αυτήν όλα επιτρέπονται. Όμως χωρίς αυτήν δεν επιτυγχάνεται η ευημερία και η ευτυχία όλων των πολιτών. Δεν επιτυγχάνεται η κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ολοκλήρωση.

Φυσικά στην εποχή μας, το γνώρισμα της πολιτικής αρετής στην αξιολόγηση είναι πολυτέλεια, γιατί τα κριτήρια είναι αλλά. Είναι οι οικονομικοί δείκτες, η περιβαλλοντική ευαισθησία, η ανάπτυξη και η εξυπηρέτηση συμφερόντων που δεν εξυπηρετούν τους πολλούς. Ο Δημοσθένης έλεγε πως «Δεν μπορεί κανένας ν’ αποκτήσει δύναμη, σταθερή με αδικίες, επιορκίες και ψευτιές».

Η αρετή είναι το υπόβαθρο κάθε ανθρώπου για να αποφασίζει σωστά για τον ίδιο, το περιβάλλον του και την κοινωνία. Όμως η πολιτική αρετή είναι εξίσου απαραίτητη για τους ηγέτες για να αποφασίζουν δίκαια με ισονομία και ισοπολιτεία. Δεν διδάσκεται. Καλλιεργείται όμως. Στην οικογένεια, στο σχολείο, στην κοινωνία. Εξαφανίζει την διαπλοκή η ύπαρξη πολιτικής αρετής. Δεν βρίσκει έδαφος η καλλιέργεια μίσους, μισαλλοδοξίας, αδικίας, αναξιοκρατίας.

Αν η πολιτική μπολιασθεί με περισσότερη αρετή, τότε ο λαός θα είναι υπερήφανος για τους ηγέτες του. Όμως όπως έγραψε και ο Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος «Δεν είναι δυνατό εκείνος που αγωνίζεται για την αρετή να μην έχει πολλούς εχθρούς», γι’ αυτό χρειάζεται ψυχική δύναμη η απόκτηση και διατήρησή της. Αν όμως τελικός στόχος του πολιτικού είναι η διατήρηση του στην εξουσία και στα προνόμια που αυτή παρέχει, τότε όλα αυτά είναι ψίχουλα.

Ας αναρωτηθεί ο καθένας. Γιατί γίνονται οι πόλεμοι; Για να αποκτήσουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές άλλων κρατών. Καταλύουν τη δημοκρατία, επεμβαίνουν στα κράτη, για να γίνουν λίγοι πλουσιότεροι και οι λαοί φτωχότεροι.

Ας αναλογιστούμε λοιπόν όλοι μας την ευθύνη μας στην επιλογή. Αυτή καθορίζει το παρόν και το μέλλον ενός έθνους.