ΑΡΘΡΟ

Του Χάρη Δαμιανίδη

Απόφοιτου του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης

 

 

Συμβαίνει μερικές φορές οι πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, όχι μόνο σε πανελλαδικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο να αναγκάζουν ορισμένους θεσμικούς παράγοντες να παίρνουν θέση απέναντι σε αυτές και να δείχνουν έτσι το πραγματικό τους στίγμα. Το πόσο αντικειμενικοί και αμερόληπτοι είναι. Αυτό ισχύει και στη στάση που κράτησαν απέναντι στον μεγάλο νικητή των τελευταίων δημοτικών εκλογών, τον επανεκλεγέντα Δήμαρχο Πάτρας, Κώστα Πελετίδη. Η συμπεριφορά των Μ.Μ.Ε. απέναντι στον Πελετίδη έδειξε πόσο αντικειμενικοί είναι οι δημοσιογράφοι. Στη περίπτωση του δεν μιλάμε απλώς για εκλογή ενός υποψήφιου Δημάρχου μη δοκιμασμένου στη πολιτική και κοινωνική αρένα που μπορεί μέσα από τυχόν επικοινωνιακά ατού που διαθέτει να κερδίσει ψηφοφόρους στη πρώτη του κάθοδο αλλά για έναν Δήμαρχο που επανεκλέγεται μετά από μια πενταετή θητεία που λογικό είναι να υπάρχει η φυσιολογική φθορά. Στη περίπτωση του Δημάρχου Πατρέων αυτό όχι μόνο δεν ισχύει αλλά ο λαός της Πάτρας τον ανέβασε στο υψηλότερο επίπεδο κοινωνικής και πολιτικής εμπιστοσύνης και δημοφιλίας, του έδωσε 70%. Κάτι το οποίο αποσιώπησαν εκκωφαντικά οι κεντρικοί τηλεοπτικοί σταθμοί. Στα κανάλια το βράδυ των εκλογών παρατηρήσαμε τους νικητές Δημάρχους. Μπακογιάννης στην Αθήνα, Ζέρβας στην Θεσσαλονίκη, Μώραλης στον Πειραιά. Το ενδιαφέρον των τηλεοπτικών δικτύων συγκεντρώνεται αποκλειστικά σε αυτούς τους τρεις Δήμους. Λίγο παραπέρα υπάρχει ο Δήμος Πάτρας. Ένας Δήμαρχος με το μεγαλύτερο ποσοστό στη χώρα, ο οποίος παραμερίζει τις ανοησίες περί ουδετερότητας και αδέσμευτης παρουσίας και παρουσιάζεται μπροστά στην τοπική του κοινωνία αλλά και σε όλη την χώρα με την πραγματική του πολιτική ταυτότητα. Λέει ότι είναι κομμουνιστής, μέλος του Κ.Κ.Ε.. Δεν κρύβεται.

Ο Κώστας Πελετίδης αποτελεί τον θριαμβευτή των δημοτικών εκλογών. Κατόρθωσε να κερδίσει όχι μόνο τους πολιτικούς αντιπάλους του που ήταν όλοι συσπειρωμένοι απέναντι του αλλά παράλληλα και το στάτους των μίντια. Επανεκλέχθηκε με τεράστιο ποσοστό διότι έφερε πραγματικές αλλαγές στην καθημερινή ζωή του λαού της Πάτρας και όχι υποσχέσεις που δεν εκπληρώθηκαν ποτέ όπως με τους προηγούμενους Δημάρχους. Ο κόσμος τον ψήφισε διότι θεώρησε πως αποτελεί έναν καλό Δήμαρχο. Ωστόσο, ποια είναι τα κριτήρια για να θεωρηθεί σήμερα κάποιος καλός Δήμαρχος; Τα πλαίσια μέσα στο οποία κινείται ο εκάστοτε Δήμαρχος είναι στενά. Αρχικά, θα πρέπει να πραγματοποιήσει έργα στην πόλη με σκοπό το άνοιγμα θέσεων εργασίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Παράλληλα, θα πρέπει να μεριμνήσει φυσικά και για την καθαριότητα. Να μπει δηλαδή σε προγράμματα για να υλοποιήσει το πρόγραμμα των «έξυπνων πόλεων». Επίσης, τίθεται και το ζήτημα σχετικά με την ασφάλεια των πολιτών.

Ο Δήμαρχος Πάτρας εφάρμοσε την κοινωνική πολιτική ως απόλυτη προτεραιότητα για όλους τους πολίτες του Δήμου. Μείωσε τα δημοτικά τέλη για τον λαό και προχώρησε σε αυξήσεις για την μεγάλη ιδιοκτησία. Επίσης, εξασφάλισε ημερήσια διατροφή για όλους τους άπορους της πόλης ενώ παράλληλα γίνεται και κατ’ οίκον η διανομή σε όσους δεν έχουν την δυνατότητα να βγουν από το σπίτι. Ανεκμετάλλευτοι χώροι έχουν αναγεννηθεί και ωφελημένος βγαίνει ο λαός και όχι οι ιδιώτες που έχουν σκοπό την αύξηση του κέρδους τους. Ακόμη, έργο αποκατάστασης της πλαζ το οποίο στοίχιζε πολλές χιλιάδες ευρώ, ο Πελετίδης το διασφάλισε με μόλις… 1.000 ευρώ! Τι και αν τον πήγαν δικαστήρια και του άσκησαν διώξεις και καταγγελίες; Αυτός παρέμεινε πιστός στο πρόγραμμα και την πολιτική του. Λειτούργησε με γνώμονα το καλό των πολλών και όχι των λίγων. Τα έχει καταφέρει δίχως την παρέμβαση και την συμμετοχή του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Ο λαός της Πάτρας επέλεξε στην εποχή της κρίσης να έχει δίπλα του έναν Δήμαρχο αγωνιστή, ο οποίος έρχεται σε σύγκρουση με νόμους των μνημονίων, με κατευθύνσεις της Ε.Ε. και με την πολιτική των αστικών κομμάτων. Η περιθωριοποίηση του Πελετίδη από τα Μ.Μ.Ε. δεν έχει να κάνει με το ποσοστό που πήρε στις εκλογές, αλλά την αγάπη που έχει εισπράξει από τον κόσμο και την πολιτική που έχει εφαρμόσει, μια πολιτική που έχει αποφέρει πολλά οφέλη και πολλές αλλαγές για τον κόσμο.